athina

«Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…»

Έτσι άρχισε, εντελώς ξαφνικά, να μου μιλάει για τη ζωή της εκείνο το δειλινό. Άφησε αυτή την πρώτη φράση να σπάσει τη σιωπή, σαν κάτι απλό μα και πολύτιμο, διάφανο σαν διαμάντι. «Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…»

Ποια άλλη γυναίκα θα είχε τολμήσει να μιλήσει έτσι; Ποια θα μπορούσε να δει μέσα της με τέτοια διαύγεια, να ξεπεράσει τη στοιχειώδη φιλαρέσκεια του φύλου της και να πει κάτι τέτοιο για τον εαυτό της; Μονάχα μία. Η υπέροχη, η μοναδική, η αξεπέραστη Αθηνά!

Ξεκίνησε αρχόντισσα από ένα ελληνικό νησί, ταξίδεψε σε τόπους μακρινούς. Γνώρισε ανθρώπους απλούς αλλά και βασιλιάδες, επιστήμονες και τυχοδιώκτες. Πρόσφερε αφειδώλευτα τα πλούτη της καρδιάς της και κέρδισε το θαυμασμό όσων τη γνώρισαν. Από τη Βενετία μέχρι την Αγία Πετρούπολη και από το Παρίσι μέχρι την Αλεξάνδρεια, έζησε μια ζωή απίστευτη, μοναδική, μια ζωή σαν μυθιστόρημα, που ο χρόνος δεν θα μπορέσει ποτέ να σβήσει. Γιατί, όπως έλεγε πάντα με τη ζεστή, υπέροχη φωνή της, «η ζωή είναι τελικά το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραμύθι…»

Η Αθηνά ήταν μόλις 18 χρόνων, μια πανέξυπνη και δυναμική κοπέλα, κόρη του φημισμένου Καπετάν Βαγγέλη Καληβωκά. Ζούσε μια όμορφη, ανέμελη και πλούσια ζωή. Όταν ο πατέρας και τα αδέρφια της χάθηκαν στη θάλασσα, η ζωή της άλλαξε για πάντα. Αναγκάστηκε ν’ αφήσει πίσω τον τόπο της. Η μοίρα την οδήγησε σε τόπους μακρινούς, στη Βενετία, στη Ρωσία, ακόμη και στην Αίγυπτο. Γνώρισε και πήρε ερεθίσματα από πολλούς και αξιόλογους άνδρες της εποχής. Το βιβλίο μας παρουσιάζει μια γυναίκα που κατάφερε να διαχειριστεί τον πόνο και την απώλεια και να αγωνιστεί για κάτι καλύτερο, όχι τόσο για υλική ικανοποίηση αλλά, για ψυχική ανάταση. Επίσης, μας διδάσκει πως οι άνθρωποι μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους να δοκιμαστούν από πολλές δυσκολίες, αλλά έχουν μέσα τους τόση δύναμη, τόσο πάθος για ζωή που τελικά καταφέρνουν να ταξιδεύουν μπροστά. Η δύναμη του ανθρώπου δεν είναι ορισμένου βεληνεκούς και αυτό μας αποδεικνύει και η ζωή της Αθηνάς.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει αρκετές και μακροσκελείς λυρικές περιγραφές. Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με ελκυστικό και μοναδικό τρόπο, την αληθινή ιστορία της πρωταγωνίστριας. Μας ταξιδεύει με τις λεπτομερείς περιγραφές του, σε όλους τους τόπους που ταξίδεψε η Αθηνά και παράλληλα μας κάνει να συγκινηθούμε, να οργιστούμε, να πληγωθούμε, να αγαπήσουμε. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους!

«Ο Κώστας Καρακάσης γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από την Κεφαλλονιά. Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Υπηρέτησε εθελοντής στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά μετά από δεκατρία χρόνια υπηρεσίας προτίμησε την ελευθερία από τη σιγουριά της καριέρας του. Οι κόσμοι του μητροπολιτικού ελληνισμού και αυτού της διασποράς παραμένουν οι δύο πυλώνες που διατρέχουν τις σκέψεις, τα βιώματα και τα κείμενά του. Αν και δεν θεωρεί τον εαυτό του ποιητή, έχει γράψει μια μεγάλη συλλογή ποιημάτων που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ -εκτός από δύο τα οποία μελοποίησε τη δεκαετία του ’70 η Ηλέκτρα Παπακώστα και τραγούδησε η Καίτη Χωματά. Άρθρα, κριτικές, διηγήματα και πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί κυρίως στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2000 με το μυθιστόρημά του « Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…». Ζει στο Ναύπλιο μετά από δική του επιλογή».