O Ηλίας Ρίζος δεν έχει καταγωγή από τα Μέθανα, “ούτε και είχα καμία άλλη σχέση μέχρι την ηλικία των 16 που ήρθα για πρώτη φορά εδώ με το ποδήλατό μου για να δω το περίφημο ηφαίστειο.” μάς λέει.

“Έκτοτε ήρθα πολλές ακόμα φορές ως επισκέπτης ώσπου κατά τύχη έπεσα πάνω στο σπίτι στο οποίο κατοικώ μόνιμα τα τελευταία 5 χρόνια. Το σπίτι ήταν ένα σπάνιο ερείπιο μεθανίτικης καλύβας (το μοναδικό σπίτι του είδους του που κατοικείται ακόμα) και μάλιστα τυχαίνει να είναι και το σπίτι που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης στις αρχές του 20ου αιώνα. Αγόρασα το σπίτι το 2012 και το επισκεύασα, το έκανα κατοικήσιμο. Όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μου το επέτρεψαν, μετακόμισα στα Μέθανα, στο μικρό χωριό της κάτω Μούσκας (ή Παλαιά Λουτρά) το οποίο έχει τώρα πια 7 μόνιμους κατοίκους. Η ζωή είναι πολύ ευχάριστη και δημιουργική εδώ, ελπίζω να ζήσω εδώ το υπόλοιπο της ζωής μου. Εν κατακλείδει, η σχέση μου με τα Μέθανα είναι ότι κατοικώ μόνιμα εδώ τα τελευταία 5 χρόνια.”

Ποια είναι ιδανική εποχή να επισκεφθεί κανείς τα Μέθανα;

Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για τα Μέθανα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις κάθε ταξιδευτή. Δεν υπάρχει εδώ απαγορευτική εποχή. Τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά αλλά το μέρος αποκτά ζωή και οι υπηρεσίες είναι πλήρως διαθέσιμες. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι πολύ ευχάριστες εποχές καθώς ο καιρός είναι φανταστικός και η φύση ακμάζει, είτε ανθίζει, είτε προσφέρει τους καρπούς της. Αυτές οι εποχές είναι οι πιο κατάλληλες για τους πεζοπόρους που τους αρέσουν τα μονοπάτια για τα οποία φημίζονται τα Μέθανα. Ο χειμώνας προσφέρεται για ταξιδιώτες που θέλουν ησυχία και σύνδεση με το περιβάλλον χωρίς τις παρεμβολές του εποχιακού τουρισμού. Για αυτούς που επιθυμούν να δουν την απλή και γεμάτη καθημερινότητα των ντόπιων. Οι ιαματικές πηγές είναι όλο το χρόνο διαθέσιμες. Τα φυσικά μνημεία και αξιοθέατα είναι όλο το χρόνο ελεύθερα παντού γύρω μας στα Μέθανα.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Saronic Ferries (@saronicferries)

Πόσες μέρες είναι ιδανικές να αφιερώσει κανείς στα Μέθανα;

Οι μέρες κορεσμού είναι για κάθε άνθρωπο διαφορετικές. Για εμένα τα πέντε χρόνια που ζω εδώ δεν είναι αρκετά για να γνωρίσω καλά αυτό το μέρος και να κορεστεί η περιέργειά μου και η επιθυμία μου να περπατώ αυτά τα βουνά. Αν αλλάξουμε της ερώτηση σε ‘πόσες μέρες απαιτούνται για να επισκεφθεί κάποιος τα σημαντικά αξιοθέατα’, θα έλεγα ότι μια εβδομάδα γεμίζει πλήρως με εξερευνήσεις σε όλα τα γεωλογικά, αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά και λαογραφικά αξιοθέατα αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται. Τέλος, αν κάποιος συγκινείται με την πεζοπορία, εδώ έχουμε κοντά 50 χιλιόμετρα παλαιών καλντεριμιών που αν συνυπολογίσουμε το έντονο ανάγλυφο, χρειάζονται αρκετές μέρες για να περπατηθούν.

Που προτείνεις να φάμε;

Σε όλους τα παραλιακούς οικισμούς υπάρχουν αξιόλογα καταστήματα εστίασης. Στη Λουτρόπολη, στο Βαθύ, στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν πολλές επιλογές.

Που προτείνεις να πιούμε ποτό;

Για διασκέδαση θα πάμε στη Λουτρόπολη και στο Βαθύ, τα μαγαζιά είναι λίγα αλλά πολύ αξιόλογα.

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη παραλία και γιατί;

Στα Μέθανα δεν έχουμε πολλές παραλίες για καλή και κακή μας τύχη. Όλη η χερσόνησος δημιουργήθηκε από τις λάβες των τουλάχιστον 32 εκρήξεων ηφαιστείων οι οποίες έσβησαν βίαια στη θάλασσα. Οι ακτές είναι άγριες και απότομες. Τα Μέθανα διαθέτουν λίγες μικρές άγριες διάσπαρτες παραλίες με δύσκολη πρόσβαση. Αλλά κοντά στη λουτρόπολή υπάρχουν δύο υπέροχες μεγάλες ηφαιστειακές παραλίες σε απόσταση περιπάτου που προσφέρονται για απόλαυση της θάλασσας και του ήλιου.

Υπάρχει κάποιο μυστικό spot στο νησί που γνωρίζουν οι ντόπιοι και μπορείς να μας αποκαλύψεις;

Το εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς είναι ένα απομονωμένο ξωκλήσι πάνω σε ένα απόκρημνο ακρωτήρι με βαθιά νερά και βίαια θαλάσσια ρεύματα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από τη θάλασσα. Αυτό είναι ένα κρυφό διαμάντι που λίγοι μόνο έχουν την πολυτέλεια να επισκεφτούν. Το www.volcanotrails.gr έχει φτιαχτεί για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή και να τη σεβαστούν όπως ακριβώς της αξίζει.

Τι μπορεί να κάνει κανείς στα Μέθανα εκτός από φαγητό και μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι;

Τα Μέθανα είναι ένα μέρος που έχει διατηρήσει ακόμα την αυθεντικότητά του. Η έλξη που ασκούν στον επισκέπτη οφείλεται στην παρθένα φύση, στην ύπαιθρο των Μεθάνων και στον χαρακτήρα των μικρών οικισμών της Χερσονήσου, στα βιοποριστικά μονοπάτια, στις ιαματικές πηγές και στα ηφαίστεια. Αυτά εκτιμούν και απολαμβάνουν όσοι έρχονται εδώ. Θα θέλαμε αυτός να είναι ό λόγος επίσκεψης εδώ ώστε να διατηρήσουμε όσο μπορούμε αυτόν τον χαρακτήρα.

Τι μουσική να ακούμε στο ταξίδι μέχρι εκεί; Τι πιστεύεις ότι ταιριάζει στα Μέθανα;

Αν ήταν βράδυ θα έλεγα ότι ένα ρεμπέτικο του Γιώργου Μπάτη, που κατάγεται από δω, θα ταίριαζε. Αλλά η περιπλάνηση στα βουνά εδώ, προκαλεί αυτή την ευφορία που φέρνει στο καθένα το αγαπημένο του τραγούδι. Άρα ο καθένας θα ταίριαζε να ακούει το τραγούδι που του δίνει την αίσθηση ελευθερίας της περιπλάνησης σε ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος.

Τέλος, πώς θα περιέγραφες εσύ τα Μέθανα;

Αυτή είναι προσωπική ερώτηση αλλά θα βρεθούν πολλοί που θα ταυτιστούν με τη δική μου εικόνα βάσει των συζητήσεων μου με τους επισκέπτες στο σπίτι μου. Τα Μέθανα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Δεν υπήρξαν ποτέ Παρθενώνες εδώ, αλλά μια διαρκής πάλη του ανθρώπου με τα στοιχεία για επιβίωση. Για όποιον βλέπει πίσω από το χώρο, στον χρόνο, διακρίνει παντού θαυμαστά μνημεία καθημερινότητας που έχουν αφήσει άνθρωποι που έζησαν εδώ πριν από αιώνες με αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση του εφήμερου της ζωής μας. Αναπόφευκτα, αυτή η συνειδητοποίηση μας τοποθετεί με ευκρίνεια στη σωστή κλίμακα του χωροχρόνου και μας απελευθερώνει από όλα τα μικρά, τα ασήμαντα και τα περιττά της καθημερινότητας, και μας εστιάζει αμείλικτα στα κρίσιμα και πιθανότατα μάταια ζητήματα της ύπαρξής μας. Κατά κάποιο τρόπο τα Μέθανα για μένα λοιπόν είναι η διέγερση των αισθήσεων, η απόλαυση των πεπερασμένων ανεκτίμητων στιγμών και η αίσθηση της ελευθερίας. Αλλά μάλλον αυτό που περιγράφω δεν είναι κάτι που μπορούν να ζήσουν οι τουρίστες, παρά μόνο οι περιηγητές.

Ο Ηλίας Ρίζος, το 2017, μαζί με αρκετούς ντόπιους εθελοντές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να ανοίξουν περίπου 50 χιλιόμετρα μονοπατιών τα οποία σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά αποτελούν πόλο έλξης για τα Μέθανα, με αποκορύφωση τον αγώνα ορεινού τρεξίματος ‘το ΓΙΔΙ των Μεθάνων’ που γίνεται κάθε Νοέμβρη στην περιοχή. “Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα είδος αειφόρου ανάπτυξης και ήπιας οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να συντηρήσει τη ζωή και την ποιότητα ζωής στη Χερσόνησο χωρίς να υποβαθμίσει το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.” μάς λέει ο ίδιος.

“Η αγωνία μας είναι να καταφέρουμε να προστατέψουμε αυτό το μέρος από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση που απειλεί την παρθένα φύση και τον χαρακτήρα των οικισμών. Να το προστατέψουμε από τις ιχθυοκαλλιέργειες, από τις ανεμογεννήτριες και από όλες τις ανθρωγενείς απειλές ώστε να παραμείνει ένα μέρος κατάλληλο για να ζει καλά κάποιος. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα από άλλα μέρη στην Ελλάδα που αλλοιώθηκαν οριστικά και μη αναστρέψιμα από όλους αυτούς που τα έχτισαν από αγάπη.

Ενημερώσου για τα καθημερινά δρομολόγια για τα Μέθανα από την Saronic Ferries.