Να μάθουν να χωρίζουν οι άνθρωποι…

Αυτόν τον τίτλο διάβασα πρόσφατα σε ένα κείμενο της Κατερίνας Κεχαγιά και απόρησα. Είναι δυνατόν να εύχεται κανείς να χωρίζουν οι άνθρωποι; Σκέφτηκα ότι λογικά περί κάποιου κακόβουλου πρόκειται. Αλλά με μια δεύτερη και τρίτη επεξεργασία και σε συνδυασμό με προσωπικές – και μη – εμπειρίες, κατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής.

we_broke_up_after_that_by_baleze

Ο χωρισμός δεν είναι απαραίτητα κακός. Όταν νιώθεις ότι «το γυαλί έσπασε», «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και χίλιες δυο εκφράσεις που δηλώνουν την απόγνωση, την αναστάτωση και την απογοήτευση από τη σχέση σου, τότε γιατί να αναλώνεσαι σε κάτι ψυχοφθόρο; Υποτίθεται ότι οι σχέσεις συνάπτονται για να έρχονται πιο κοντά οι άνθρωποι, να γελάνε, να κάνουν πράγματα μαζί, να βοηθάνε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες αλλά και στις εύκολες στιγμές και όχι να περνάνε την ώρα τους, μαλώνοντας ακόμη και για το καπάκι της τουαλέτας! Και όχι δεν είναι καθόλου χαριτωμένο να μαλώνεις συνέχεια για τα απλά, καθημερινά πράγματα της ζωής.

Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις σχέσεων που όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν έχουν το θάρρος να πουν αυτό το πολυπόθητο «Αγάπη μου, πρέπει να μιλήσουμε» ή «Αγάπη μου, πρέπει να χωρίσουμε», τότε στρέφονται στην απάτη. Σκεφτήκατε ποτέ πόσο αστείο και πόσο άνανδρο φαίνεται αυτό; Θες να απατήσεις; Χώρισε και κάνε το! Και μη μου μιλήσετε για πράγματα που εξιτάρουν μια σχέση ή έναν άνδρα ή μια γυναίκα, για πράγματα επικίνδυνα που αρέσουν σε όλους. Αν θες να ζήσεις, επικίνδυνα, ανέβα στην κορυφή των Ιμαλάϊων ή έστω, κάνε bungee jumping. Δες επιτέλους σοβαρά τη σχέση σου!

astrologia-zodia-xorismos-tragoudi

Από την άλλη, βλέπω κάτι χλιαρές, γλυκανάλατες σχέσεις (κάποια πείνασε!) και απορώ. Αυτές οι σχέσεις περιλαμβάνουν ζευγάρια που βλέπονται ελάχιστα, που δηλώνουν ότι βρίσκονται «σε σχέση» στα social media, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουν ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του καθενός (ναι σίγουρα, κάποια πείνασε!). Είναι μαζί απλά για τα μάτια του κόσμου. Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της μοναξιάς τους. Γιατί έχουν μάθει να συμβιβάζονται, να λένε «ναι» σε όλα. Μέχρι πότε, όμως;

Να μάθουν να χωρίζουν οι άνθρωποι, λοιπόν. Να μάθουν να χωρίζουν οι άνθρωποι που δεν ξέρουν να είναι μαζί. Που οι λέξεις, επικοινωνία, κατανόηση, σεβασμός, αγάπη, έρωτας, υποχωρήσεις, γέλιο μοιάζουν πιο πολύ με λίστα του σούπερ μάρκετ, παρά με αξίες που είθισται να υπάρχουν σε μια υγιή σχέση.