Έχουμε ένα κόλλημα με τους Instapoets και το ξέρεις. Και η Nikita Gill είναι μια τέτοια περίπτωση.

Για τα τυπικά, η Nikita Gill είναι μια καλλιτέχνις και συγγραφέας Βρετανο-ινδικής καταγωγής. Όπως και η Rupi Kaur μιλά ως γυναίκα όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά σε όλο τον κόσμο. Κι αυτός ο κόσμος είναι που τη διαβάζει και την στηρίζει. Απόδειξη το Instagram της, που έχει περισσότερους από 500.000 ακολούθους.

Πρόσφατα ανακοίνωσε μάλιστα στον λογαριασμό της  ότι το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει η νέα ποιητική της συλλογή. Αυτή θα έχει ως βασικό θέμα μια εκ νέου αφήγηση της ελληνικής μυθολογίας. Τώρα βέβαια το γιατί μια βρετανίδα ποιήτρια αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να συζητήσουμε.

Από μικρά παιδιά στο σχολείο και στα βιβλία μαθαίνουμε για τον Οδυσσέα και τις περιπέτειες του, τον Αχιλλέα και το θάρρος του, τον Ηρακλή και τους άθλους του. Κανείς ποτέ δεν μίλησε για τις γυναίκες που κρύβονται πίσω από αυτές τους άντρες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Ελένη ή η Ιφιγένεια – που κι εκείνες δεν τράβηξαν λίγα –  οι αναφορές περιορίζονται σε πολύ λίγα βιβλία. Μερικές φορές, η γυναικεία παρουσία ταυτίζεται και με το “κακό”. Για παράδειγμα οι Σειρήνες ή η Μέδουσα ίσως να μην είναι τυχαίο που είχαν θηλυκή υπόσταση την στιγμή που όλοι οι άντρες γίνονταν ήρωες στον πόλεμο.

Όλες αυτές οι αναφορές – και πολλές ακόμα φαντάζομαι – οδήγησαν την Nikita Gill να προσεγγίσει αλλιώς τους μύθους που ήδη ξέρουμε και έχουν χιλιοειπωθεί. Η συλλογή θα έχει όνομα Great Goddesses: Life Lessons from Myths and Monsters. Όπως ειπώθηκε και σε δήλωση από τον εκδοτικό οίκο της ποιήτριας:

Το βιβλίο αυτό λέει ιστορίες από μητέρες, πολεμίστριες, δημιουργούς, επιζήσαντες και καταστροφείς που ταρακούνησαν τον κόσμο.

Αυτό είναι κάτι που γενικά η Gill συνηθίζει να κάνει. Στο τελευταίο βιβλίο προσπάθησε να μας μιλήσει για όλα εκείνα τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας με βάση τα παραμύθια. Καθώς αυτά θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας ενός λαού, δίνουν και τα ανάλογα μαθήματα. Τώρα μένει να περιμένουμε τις 5 Σεπτεμβρίου για να δούμε τι έχει να μας πει για τη μυθολογία. Και φυσικά περιμένουμε και μια καλή μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά, μιας και μας αφορά.


Featured Image: fashionmagazine.com