Συνήθως ακούμε για τους συνδυασμούς στο skincare που δουλεύουν καλά και έχουν άψογο αποτέλεσμα για το δέρμα. Τι γίνεται όμως με τα συστατικά που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί; Ο συνδυασμός κάποιων συστατικών είναι απαγορευτικός. Είτε γιατί μπορεί κάποιο να «ακυρώνει» κάποιο άλλο, είτε γιατί μπορεί να δημιουργήσουν κάποια αντίδραση στο δέρμα σου. Ποια είναι αυτά λοιπόν;

Βιταμίνη C και AHA’s/BHA’s

Η βιταμίνη C είναι ένα αποτελεσματικό και δυνατό οξύ, οπότε το να την απλώνεις μαζί με τα επίσης δυνατά AHAs και BHAs όπως το γλυκολικό, το σαλικυλικό και το γαλακτικό οξύ είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Η βιταμίνη C είναι επίσης ασταθής κάποιες φορές. Αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός με τα οξέα θα αποσταθεροποιήσει την ισορροπία του pH του δέρματος και έτσι τα προϊόντα δε θα δουλέψουν σωστά.

Ρετινόλη και AHA’s/BHA’s

Η ρετινόλη δεν κάνει απολέπιση όπως τα AHA και τα BHA, αλλά είναι ένας παράγοντας απολέπισης, που διεγείρει τον κύκλο εργασιών για να απαλλαγεί το δέρμα από τα παλιά και κατεστραμμένα κύτταρα. Η ανάμιξή της με οξέα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό και να βλάψει το φράγμα ενυδάτωσης του δέρματος.

Ρετινόλη και Βιταμίνη C

Η χρήση ρετινόλης και βιταμίνης C μαζί, είναι μια ακόμη «συνταγή» για ερεθισμό και ερυθρότητα. Μαζί θα αυξήσουν επίσης την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο εγκαύματος και βλαβών από UV ακτίνες.

Τα 9 πιο συχνά skincare λάθη που κάνουμε σύμφωνα με τους δερματολόγους
Byrdie

Προϊόντα με βάση το λάδι και προϊόντα με βάση το νερό

Η απάντηση στο γιατί δεν συνδυάζονται, είναι απλή: το λάδι και το νερό δεν αναμιγνύονται. Στην πραγματικότητα, το λάδι απωθεί το νερό. Οπότε όταν πρόκειται για την περιποίηση της επιδερμίδας, η χρήση ενός προϊόντος με βάση το λάδι, θα αφήσει μια μεμβράνη στο δέρμα που εμποδίζει την απορρόφηση των προϊόντων με βάση το νερό.

Γλυκολικό οξύ και Σαλικυλικό οξύ

Και τα δύο συστατικά λειτουργούν αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το εξωτερικό στρώμα του. Αλλά  σ’ αυτή την περίπτωση το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο! Και τα δύο είναι υπέροχα συστατικά που χρησιμοποιούνται ξεχωριστά, αλλά η ανάμιξη τους θα προκαλέσει αντίδραση και μπορεί να «αφαιρέσει» ακόμα και κομμάτια του δέρματος.

Νιασιναμίδη και Βιταμίνη C

Χρησιμοποιώντας τα χωριστά και τα δύο συστατικά είναι ιδανικά για τη θεραπεία του δέρματος που είναι επιρρεπές σε σημάδια και ουλές, αλλά ο συνδυασμός τους είναι μια καταστροφή. Η νιασιναμίδη ακυρώνει όλες τις καλές ιδιότητες της βιταμίνης C και τη μετατρέπει σε μια ουσία που προκαλεί ερυθρότητα και μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής.

featured image: Mareike Keicher