Αλήθεια ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό μόλις ακούσεις τον όρο ταμπέλα σε κάποιον άνθρωπο; Φαντάζομαι το μυαλό σου πάει σε περιθωριοποιημένους ανθρώπους που οι ταμπέλες μόνο κακό μπορούν να τους κάνουν. Η ταμπέλα είναι αυτό που κολλάς στο κούτελο κάποιου και επάνω αναγράφεται το τι είναι, όπως και οι ετικέτες που βάζαμε μικροί στα τετράδια μας. Χαρακτηριστικά, επίθετα και ουσιαστικά που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Δεν είναι αναγκαία κακό όμως. Τι γίνεται τελικά; Τις χρειαζόμαστε; Κι αν ναι, πότε; Και θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως.

I say Yes: 

Και λέω ναι γιατί μπορεί να μη σκέφτηκες ότι οι ταμπέλες δεν καθορίζουν μόνο ανθρώπους αλλά και καταστάσεις. Είναι πολλές οι φορές που βρέθηκες σ’ αυτή την περίεργη κατάσταση που βγαίνεις με κάποιον και μετά τα πρώτα δυο – τρία ραντεβού δεν ξέρεις τι είσαστε. Δεν έχετε ταμπέλα ας πούμε καλύτερα. Είστε φίλοι ή σε σχέση ή κάτι ενδιάμεσο; Ενώ λειτουργείτε σαν ζευγάρι κανένας απ’ τους δυο δεν καθόρισε την ταμπέλα σας. Και οκ μερικές φορές δε χρειάζεται να καθορίζουμε τα αυτονόητα αλλά, αν δεν τα καθορίσουμε πώς θα γίνουν αυτονόητα και για τους δύο; Πολλές φορές η πραγματικότητα του καθενός είναι διαφορετική από του άλλου και μετά υπάρχουν παρεξηγήσεις. Οπότε στην συγκεκριμένη περίπτωση η ταμπέλα θα διευκόλυνε κατά πολύ την κατάσταση και το status σας. Ναι, λοιπόν I SAY YES!

I say NO

Όχι στις κακές ταμπέλες. Όχι σε αυτές που βάζουν τους ανθρώπους στο περιθώριο, που τους απομονώνουν, που καθορίζουν την ζωή τους και δεν τους αφήνουν να ενταχθούν σε μια παρέα, σε μια δουλειά ή στην κοινωνία. Όχι όμως και στις «καλές» ταμπέλες. Σε αυτές που είναι λίγο αυθόρμητες και μπορεί να χαρακτηρίζουν θετικά ένα άτομο. Ακόμα κι αν έβαλες στο μυαλό σου μια καλή ταμπέλα για κάποιον που γνώρισες πρόσφατα, αυτό μπορεί να σε απογοητεύσει στο τέλος. Η Μ. που φαίνεται τόσο καλή μαζί σου ίσως να μην είναι αυτό που δείχνει κι εσύ να μένεις κολλημένη στην ταμπέλα που έχεις στο μυαλό σου. Η παρέα σου έβαλε την ταμπέλα της έξυπνης ή της κοινωνικής ή της καλοπροαίρετης στην Κ. που είναι φίλη σας και τώρα την αντιμετωπίζετε όλοι έτσι. Όμως οι άνθρωποι αλλάζουν, κάτι που ίσχυε όσο ήσασταν φοιτητές τώρα πολύ πιθανόν να μην ισχύει πλέον. Τα χρόνια περνάνε, οι αλλαγές είναι αναμενόμενες και οι ταμπέλες πρέπει να καταργούνται!