Το YouTube τα τελευταία χρόνια επιδρά όλο και περισσότερο στις ζωές μας. Ένας ακόμα τρόπος θα μπορούσε να είναι η ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει μέσα από βίντεο και παραγωγές όλων των ειδών. Η κωμωδία είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα που συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης. Μία από τις σημαντικότερες ΥouΤubers που έχει καταφέρει να προσαρμόσει δύσκολα θέματα ψυχικής υγείας και ανθρωπίνων σχέσεων σε χιουμοριστικά και δημιουργικά βίντεο είναι η Anna Akana.

Η Anna γεννήθηκε στην Αμερική και έχει ζήσει σε πολλές διαφορετικές πολιτείες αλλά και χώρες λόγω του στρατιωτικού πατέρα της, το επάγγελμα του οποίου σκόπευε να ακολουθήσει. Ωστόσο, η αυτοκτονία της έφηβης αδερφής της ήταν ένας από τους λόγους που άλλαξε ο επαγγελματικός της προσανατολισμός. Η τότε δεκαοχτάχρονη Anna βίωνε μια περίοδο κατάθλιψης που την οδήγησε ακόμα και στη χρήση ουσιών. Το γέλιο είχε εξαφανιστεί από τη ζωή της για δυο χρόνια μέχρι που παρακολούθησε ένα σόου της διάσημης stand up comedian Margaret Cho και γέλασε για πρώτη φορά μετά το τραγικό συμβάν.

Από τότε συνειδητοποίησε ότι η κωμωδία θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας γι’ εκείνη κι αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά. Λάμβανε μέρος σε εκδηλώσεις με stand up comedy, παρακολουθούσε άλλους κωμικούς, κρατούσε σημειώσεις και προσπαθούσε να εκφράσει όσα ένιωθε διακωμωδώντας τα. Μέσα στο χώρο της κωμωδίας είδε πόση θλίψη κρύβουν μέσα τους όσοι ασχολούνται μ’ αυτήν. «Όλοι μας είχαμε μια συγκινητική ιστορία και προσπαθούσαμε να μετατρέψουμε τα δάκρυα μας σε γέλιο των άλλων. Επειδή τίποτα δεν συγκρινόταν με αυτά τα γέλια που προέρχονταν από το σκοτάδι. Αυτό ήταν ελπίδα. Αυτό ήταν αγάπη» είπε σε ένα άρθρο της στο Glamour.

Η λυτρωτική διαδικασία του να βρίσκει κάτι αστείο στις δυσκολίες της ζωής της μεταφέρθηκε σύντομα από τη σκηνή στο ΥouΤube. Λόγω του υπερβολικού άγχους που της προκαλούσαν τα σόου. Στο κανάλι της ανεβάζει χιουμοριστικά βίντεο αλλά και ταινίες μικρού μήκους που σχετίζονται κυρίως με την ψυχολογία. Αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις και προβλήματα της καθημερινότητας και βασίζονται στις προσωπικές της εμπειρίες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των βίντεο της είναι ο αυτοσαρκασμός, το χιούμορ, τα μικρά σκετς. Αλλά και τα ιδιαίτερα γραφικά που τους προσδίδουν μια δόση «μαύρης κωμωδίας».

Πέρα από το ΥouΤube η Anna ασχολείται και με την υποκριτική έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες τηλεοπτικές, κινηματογραφικές κι ιντερνετικές παραγωγές. Σε μερικές από τις οποίες- όπως το Youth and Consequences– έχει συμβάλει κι ως παραγωγός.

Η Anna Akana αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η κατάθλιψη και το άγχος όχι μόνο δεν εμποδίζουν κάποιον να είναι δημιουργικός, αλλά και μπορούν να του δώσουν το έναυσμα για να είναι δημιουργικός με σκοπό να τα ξεπεράσει. Η ιστορία της είναι πηγή έμπνευσης για όσους έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα με τα οποία παλεύουν να συμφιλιωθούν και να τα ξεπεράσουν. «Η κωμωδία με έκανε να εσωτερικεύσω την κατάθλιψη ως κομμάτι της ταυτότητάς μου με ένα θετικό τρόπο: Δεν είμαι θύμα πλέον. Δεν βλέπω τη ζωή μου ως τραγωδία. […] Όλα αυτά με κάνουν αυτή που είμαι, ένα άτομο που αξίζει. Το δύσκολο; Τώρα έχω τη συναισθηματική αντοχή να το κοροϊδέψω, να το αντιμετωπίσω κατάματα».

feautured photo: glamour.com