Αν και ζούμε στην εποχή των social media και της συνεχούς προβολής, η Angelina Jolie αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα των celebrities οι οποίοι έχουν επιλέξει να απέχουν από τον ζοφερό κόσμο του «θεαθήναι».

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η απρόσμενη εμφάνισή της στο Instagram, δεν πέρασε απαρατήρητη. Όπως θα διαβάσεις στη λεζάντα του post, αφορμή για να δημιουργήσει λογαριασμό στο Instagram, στάθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα ένα γράμμα που της έστειλε μια έφηβη.

«Αυτή είναι μια επιστολή που έλαβα από μια έφηβη στο Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι του Αφγανιστάν χάνουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εκφράζονται ελεύθερα. Έτσι, ήρθα στο Instagram για να μοιραστώ τις ιστορίες τους και τις φωνές όσων σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα». 

Στη συνέχεια διαβάζουμε: «Ήμουν στα σύνορα του Αφγανιστάν δύο εβδομάδες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, όπου γνώρισα Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν εγκαταλείψει τους Ταλιμπάν. Αυτό ήταν πριν από είκοσι χρόνια. Είναι αηδιαστικό να βλέπεις τους Αφγανούς να εκτοπίζονται και πάλι από τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει κυριεύσει τη χώρα τους. Το να ξοδέψεις τόσο πολύ χρόνο και χρήμα, να χύσεις αίμα και να χάσεις ζωές μόνο για να φτάσεις σε αυτό, είναι μια αδυναμία σχεδόν αδύνατο να την καταλάβεις.

Το να παρακολουθούμε για δεκαετίες πώς αντιμετωπίζονται οι Αφγανοί πρόσφυγες -μερικοί από τους πιο ικανούς ανθρώπους στον κόσμο- σαν βάρος, είναι επίσης νοσηρό. Γνωρίζοντας ότι αν είχαν τα εργαλεία και τον σεβασμό, θα έκαναν τόσα για τον εαυτό τους. Και γνώρισα τόσες πολλές γυναίκες και κορίτσια που όχι μόνο ήθελαν εκπαίδευση, αλλά πάλεψαν για αυτήν.

Όπως και οι άλλοι που έχουν δεσμευτεί, δεν θα απομακρυνθώ. Θα συνεχίσω να ψάχνω τρόπους να βοηθήσω. Και ελπίζω να έρθετε μαζί μου».

Μετά από αυτή την ανάρτηση, ακολούθησε και ένα ακόμη post όπου η Angelina Jolie αναφέρεται με στοιχεία στους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους τα τελευταία χρόνια.

Στο συγκεκριμένο post, επισημαίνει ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πόλεμοι και η κλιματική αλλαγή έχουν εκτοπίσει το 1% της ανθρωπότητας. Ακόμη, τονίζει ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και η Μιανμάρ, με τους μισούς εξ αυτών να είναι μικρά παιδιά. Τέλος, μας προσκαλεί να μείνουμε συντονισμένοι στον λογαριασμό της και μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε τον λογαριασμό @refugees, προκειμένου να ενημερωθούμε σωστά για τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας, αλλά και για να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelina Jolie (@angelinajolie)