‘Ηρθε στο ραντεβού μας με το ποδήλατο του κάνοντας την αγαπημένη του διαδρομή μέσα από τα στενά της Πλάκας. Σκοπός της συνάντησης να μιλήσουμε για την επιλογή του Ανδρέα Κοντόπουλου να γίνει ηθοποιός, ποιες άλλες ιδιότητες φλερτάρει και πόσα ακόμα σχεδιάζει να κάνει πραγματικότητα.

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκες με το θέατρο, δε βρέθηκε κάτι που να σε παρεκκλίνει από την πορεία σου αυτή;

Είχα μια φυσική τάση από μικρός να βγω στη σκηνή, ξεκίνησα από τις θεατρικές ομάδες στο σχολείο και έπειτα οι σπουδές μου ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο. Έπαιξε ρόλο το γεγονός πως στην οικογένεια μου επιλέγαμε το θέατρο και τον κινηματογράφο ως μέσο ψυχαγωγίας, η μητέρα μου αγαπούσε πολύ την υποκριτική και ήταν ένας από τους λόγους που παρασύρθηκα σε αυτό. Περισσότερη εντύπωση μου έκανε ο κινηματογράφος και τα αρχικά μου σχέδια ήταν ν’ασχοληθώ με αυτό, να σπουδάσω στην Ελλάδα και μετά να φύγω στο εξωτερικό που υπάρχουν ευκαιρίες για εξέλιξη, αλλά κάποιες δουλειές που ήρθαν όσο ήμουν στη σχολή με παρέκκλιναν από τα σχέδια μου αυτά. Αν επέλεγα να σπουδάσω κάτι άλλο αυτό θα ήταν η ελληνική φιλολογία και εν μέρει έχω μετανιώσει που δεν το τόλμησα, θα ήθελα να το κάνω καθαρά για μένα, για τις γνώσεις που θα έπαιρνα.

_MG_7144-6 (Custom)

Πως ήταν η εμπειρία σου ως σκηνοθέτης; Τι σ’επηρέασε ώστε να το βάλεις σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την υποκριτική;

Μετά από σκέψη έχω καταλήξει ότι με γεμίζει περισσότερο να προσπαθώ να υλοποιήσω τα  σχέδια που έχω στο μυαλό μου όπως εγώ θέλω,μου αρέσει περισσότερο να βρίσκομαι κάτω από τη σκηνή και πίσω από τις κάμερες, η σκηνοθεσία με καλύπτει περισσότερο σε σχέση με την υποκριτική,νιώθω ότι δημιουργώ.Ο ηθοποιός είναι σαν όλα τα επαγγέλματα, πρέπει να δουλέψεις σε ότι τύχει για να έχεις ένα μισθό και δεν έχεις την πολυτέλεια να επιλέξεις πως θα υλοποιηθεί η δουλειά της οποίας θα είσαι μέρος, εμένα αυτό δε με γεμίζει, θέλω να διεκδικώ αυτά τα οποία έχω ονειρευτεί, ελπίζω στο μέλλον να υπερτερήσει η σκηνοθεσία σε σχέση με την υποκριτική στην πορεία μου.

Αμέτρητες παραστάσεις ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην Αθήνα, ποια είναι η άποψη σου γι’ αυτό; Θεωρείς πως ο θεατής «χάνεται» ανάμεσα σε τόσες επιλογές;

Δεν το κρίνω ούτε θετικά ούτε αρνητικά, είναι μια αναγκαιότητα της εποχής μας,εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι, το μόνο που με προβληματίζει είναι η πιθανή ποιοτική έκπτωση που μπορεί να υπάρξει αν και συνήθως όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, προσπαθώντας να καλυφθούν όλα τα κενά και τα γούστα προκύπτουν εξαιρετικές δημιουργίες.

_MG_7112-1 (Custom)

Φέτος το χειμώνα έκανες την πρώτη σου απόπειρα συγγραφής θεατρικού έργου, τι αποκόμισες από την εμπειρία σου αυτή; Θα το τολμούσες ξανά;

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, ίσως γιατί και με τα παιδιά που κάναμε τα «Ταπεινά Ελατήρια» είμαστε πολύ κοντά, είδαμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ν’ ανεβάζεις μια θεατρική παράσταση με δική σου ευθύνη για όλα τα μέρη, ο καθένας από  μας αλλά και ως παρέα αποκομίσαμε θετικά και αρνητικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη μας, το συναίσθημα της αποδοχής ή όχι από το κοινό μιας εξ’ολοκλήρου δικής σου ιδέας είναι πρωτόγνωρο. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία της παράστασης. Σίγουρα θα έμπαινα στη διαδικασία να το ξανακάνω, μ ‘ενδιαφέρει πολύ να ξαναδούμε τι είναι αυτό που κάνει το θέατρο μαγικό.

Θα επέλεγες να ζήσεις στο εξωτερικό για ν’ασχοληθείς με τον κινηματογράφο που σου άρεσε περισσότερο;

Έχω κάνει απόπειρες να φύγω στο εξωτερικό σε μικρότερη ηλικία, αλλά δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες μου. Τώρα είμαι σε μια ηλικία που το βρίσκω δύσκολο σε μεγάλο βαθμό ν’ακολουθήσω κάτι τέτοιο. Έχω ταξιδέψει πολύ, κάτω από ορισμένες συνθήκες ίσως να το σκεφτόμουν.Νομίζω πως όσο πιο μικρός είσαι τόσο πιο εύκολο είναι, είσαι πιο εύκαμπτος να προσαρμοστείς σε καταστάσεις.

Θέατρο ή Τηλεόραση;

Θέατρο σίγουρα, την τηλεόραση την έχω στο μυαλό μου, σαν «πάρεργο» βιοπορισμού για τον ηθοποιό. Σίγουρα δε λέω όχι, αλλά βρίσκω λίγο βαρετή τη διαδικασία που ακολουθείται για να γίνει η παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς, ας πούμε καθημερινό δεν θα έκανα.

_MG_7120-3 (Custom)

Πως είναι η καθημερινότητα σου; Θα ήθελες ν’αλλάξεις κάτι σ’αυτό;

Βγαίνω βόλτες με το σκύλο μου, μαγειρεύω και αφιερώνω πολύ χρόνο στη συγγραφή όσων έχω στο μυαλό μου, στις ιδέες μου. Αυτό που θα ήθελα ν’αλλάξω είναι η οργάνωση του χρόνου μου, αυτό θα μ’έκανε να νιώσω καλύτερα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον; Είσαι ευχαριστημένος με όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα;

Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Στόχος μου είναι να κάνω πράγματα δικά μου, να κάνω μια ταινία που έχω στο συρτάρι, να συνεργαστώ θεατρικά με κάποιους ανθρώπους σε δικές μου συγγραφικές απόπειρες. Δεν έχω ρόλους στο μυαλό μου που θα ήθελα να παίξω, μ’ ενδιαφέρουν περισσότερο οι δουλειές και ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιαστεί κάτι.

Σε τι επαγγελματική φάση σε πετυχαίνουμε;

Γράφω την «αθεράπευτη» η οποία προβάλλεται στο web tv του ant1, είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία, γιατί πρέπει να παραδίδω τα σενάρια σε συγκεκριμένους χρόνους, είναι μια ιδιαίτερη τριβή η οποία μου κάνει πολύ καλό, ευτυχώς είμαι αρκετά παραγωγικός οπότε δεν έχω πρόβλημα.

_MG_7128-4 (Custom)

Ποια είναι η πιο ωραία διαδρομή με ποδήλατο στην Αθήνα;

Μου αρέσει πολύ το κέντρο, Πλάκα, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που μπορώ να σταματάω να κάνω και τα ψώνια μου παράλληλα, δεν είμαι των μεγάλων αποστάσεων αλλά επειδή μένω κοντά στο κέντρο το προτιμώ για τις μετακινήσεις μου.

_MG_7157-7 (Custom)

Ποια είναι η πιο σημαντική γνώση στον άνθρωπο;

Να μπορεί ν’αντιλαμβάνεται το τέλος που έρχεται ακόμα και σε καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει καθημερινά, να μη με μένει στάσιμος, να κρατάει τα σημαντικά και να προχωράει. Εμένα αυτό μου συνέβαινε στην αρχή στο θέατρο, δε μπορούσα ν’αντιληφθώ πως ανεβαίναμε στη σκηνή 2 ώρες κάθε βράδυ, δίναμε την ψυχή μας και μετά αυτό τελείωνε, δε μπορούσα να το διαχειριστώ αλλά στην πορεία κατάφερα να ισορροπήσω, να κρατάω την ουσία της κάθε μέρας και να προχωράω.

Πιστεύεις στην τύχη;

Πιστεύω στις ευκαιρίες που μας δίνονται σε φάσεις της ζωής μας και μεις πρέπει να τις αντιληφθούμε, να τις αρπάξουμε και να τις εκμεταλλευτούμε, γιατί μετά συνήθως χρειάζεται να καταβάλεις τη διπλάσια προσπάθεια για να καταφέρεις κάτι.

Ποια τα σχέδια σου για το καλοκαίρι;

Θέλω ν’αφιερώσω χρόνο στα συγγραφικά μου σχέδια, ενώ παράλληλα θα κάνω  διακοπές.

Photo: Ιωάννα Μαντζουράνη (Fudu Team)