Αν μπορούσα σε αυτό το κείμενο δεν θα έβαζα λέξεις, αλλά μόνο φωτογραφίες. Γιατί τα λένε όλα από μόνες τους.

Όσο περισσότερο οι γύρω μας επιμένουν να βάζουν την τεχνολογία στα πάντα, υπάρχουν κάποιοι που ολοένα αντιστέκονται σε αυτό. Από όλα αυτά δεν γλύτωσε και ο χώρος της φωτογραφίας, με τις νέες γενιές να γνωρίζουν μόνο το swipe left/right και τίποτα άλλο. Πάει καιρός από τότε που οι αναλογικές φωτογραφίες ήταν μονόδρομος. Μέχρι που ξαναέγιναν βέβαια vintage, old school και όλα τα συνώνυμα.

https://www.instagram.com/p/Bt1cMgKAtpP/

Στο λογαριασμό @analogvibes, τον οποίο περιποιείται ιδιαιτέρως η Maria Fi, θα δεις φωτογραφίες που δεν ήξερες καν ότι τραβήχτηκαν. H ίδια δημιούργησε αυτόν τον λογαριασμό με υλικό που έψαξε και ανθρώπους που την εμπνέουν. Θα δεις πως ανάμεσα σε όλα τα posts της ξεχωρίζει η μοναδική γυναικεία φύση και θηλυκότητα. Το πορτραίτο της Kate Moss το 1992 για το Marie Claire, o Keanu Reeves σε ένα μπαλκόνι με θέα τον Πύργο του Άιφελ από άγνωστο φωτογράφο ή μια φωτογραφία της Audrey Hepburn το 1954 σε μια λίμνη της Ελβετίας.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα που απεικονίζονται, ιδιαίτερη σημασία έχουν και όσοι στάθηκαν πίσω από αυτούς τους φακούς. Φωτογράφοι όπως ο Juergen Teller, o Helmut Newton ή ο Bruno Barbey που είχαν το δικό τους στυλ. Κυρίως όμως μας έδειχναν και κάποιοι από αυτούς, όντας σήμερα “βετεράνοι” του επαγγέλματος, συνεχίζουν να μας δείχνουν τη ζωή μέσα από τους φακούς τους.

https://www.instagram.com/p/Blm86NclCaE/

Παρατηρώντας λίγο πιο προσεκτικά το @analogvibes θα δεις ότι υπάρχει και μια χρωματική ομοιομορφία, πέρα από τη θεματική. Ασπρόμαυροι τόνοι, μουσταρδί πινελιές ή ακόμα παρακάτω ένα κόκκινο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον σου για περίπου 10 φωτογραφίες. Θα βρεις επίσης ιστορικά εξώφυλλα της Vogue από προηγούμενες δεκαετίες και φωτογραφίες που πραγματικά διαμόρφωσαν όλη την μοντερνιστική περίοδο που πέρασε αλλά δεν ξεχάστηκε εντελώς.

https://www.instagram.com/p/BlVdcM0lxll/

Λογαριασμοί στο Instagram σαν αυτόν της Maria Fi, μας θυμίζουν ότι υπήρχαν εποχές πριν από κάθε φίλτρο με vintage εφέ και εφαρμογές που κάνουν τις φωτογραφίες να φαίνονται σαν να τραβήχτηκαν από μηχανή Polaroid. Κι επίσης ότι οι αναλογικές φωτογραφίες σε ασπρόμαυρους τόνους μπορεί καμιά φορά να κρύβουν τα πιο έντονα χρώματα.


Featured Image: Arthur Elgort