Μπορεί τα τελευταία χρόνια και λόγω του διαδικτύου να κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, ωστόσο για ένα πραγματικό λάτρη των βιβλίων τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μυρωδιά και τη θέα μίας βιβλιοθήκης.

Ψάξαμε και βρήκαμε 8 από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες παγκοσμίως, για σένα που απολαμβάνεις όσο τίποτα το διάβασμα αλλά και για σένα που μέχρι στιγμής πίστευες ότι ο χώρος αυτός είναι ένα μουντό και σκοτεινό ησυχαστήριο.

Αν θέλεις να μάθεις πως ένας ναός της γνώσης μπορεί να μετατραπεί σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα ρίξε μία ματιά παρακάτω.

Βιβλιοθήκη Abbey Library Saint Gall, Ελβετία

Οι επισκέπτες της αναφέρουν ότι σε πιάνει δέος όταν εισχωρείς στο κτήριο. Η βιβλιοθήκη του Αββαείου, φέρει μεσαιωνικά χαρακτηριστικά και παραπέμπει σε καθεδρικό ναό. Το παλαιότερο βιβλίο χρονολογείται γύρω στο 820 μ.Χ. Εκτός από τα χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα, θα μαγευτείς από τις εντυπωσιακά χειρόγραφα που διακοσμούν τους τοίχους. Θα μπορούσε να είναι το 8ο θαύμα του κόσμου!

George Peakoby Library, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Visit Baltimore (@visitbmore)

Στεγάζεται σε ένα από τα πιο φημισμένα Ινστιτούτα, στο Peakoby, της Βαλτιμόρης και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1878. Είναι αναμφισβήτητα ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κερδίζει το θαυμασμό κάθε επισκέπτη. Ξεχωρίζει για το πόσο φωτεινό είναι αλλά και για τα αμέτρητα μπαλκόνια, που επιβάλλεται να εξερευνήσεις.

Η βιβλιοθήκη περιέχει περίπου 300.000 βιβλία, με τα περισσότερα να επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τη θρησκεία, την αμερικανική ιστορία και την αρχιτεκτονική. Εκτός από την παραδοσιακή λειτουργία, δηλαδή ως βιβλιοθήκη, λειτουργεί και ως χώρος συνεδριάσεων και διαφόρων εκδηλώσεων.

The Royal Portuguese Reading Room, Ρίο Ντε Τζανέριο, Βραζιλία

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Passion Passport (@passionpassport)

Μοιάζει να είναι βγαλμένη από κάποια ταινία του Harry Potter. Εξαιτίας του επιβλητικού τρούλου, από βιτρό, θα λέγαμε ότι παραπέμπει αρκετά σε καθεδρικό ναό. Τα ξύλινα ράφια της βιβλιοθήκης φιλοξενούν πάνω από 400.000 βιβλία. Είναι μία σπάνια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, που χρονολογούνται έως και 500 χρόνια πριν.

Βιβλιοθήκη της Μονής El Escorial, Μαδρίτη, Ισπανία

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Palace Living (@palace_living)

Μία βιβλιοθήκη που θα λέγαμε ότι ήταν “πολύ μπροστά” για την εποχή της. “Ο σχεδιασμός και η εσωτερική της διακόσμηση παραπέμπουν στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Ένα κόσμημα που αναγέρθηκε τον 16ο αιώνα, στην Αναγέννηση και μέχρι σήμερα διατηρεί την αίγλη της αλλά και την σπουδαιότητα της, ως πηγή γνώσεων για πληθώρα ζητημάτων. Από την ίδρυση της περιέχει βιβλία, χειρόγραφα και όργανα επιστημονικής μάθησης, όπως χάρτες.

Βιβλιοθήκη Abbey Library, Αυστρία

Βγαλμένη από παραμύθι. Η βιβλιοθήκη αυτή είναι ένα ονειρικό μέρος για τους λάτρεις της εποχής του Διαφωτισμού και όχι μόνο. Τα πολυάριθμα γλυπτά από ξύλο και οι φιγούρες του παράδεισου και της κόλασης που διακοσμούν την οροφή και τους τοίχους, βρίσκονται εκεί από το 1764, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η οικοδόμηση της.

Υπάρχουν έντονα στοιχεία αντιθέσεων, επιρροές από διάφορες ιστορικές περιόδους, τις οποίες αξίζει να ανακαλύψεις!

Βιβλιοθήκη Maughan, Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι ένας γοητευτικός προορισμός για τους ταξιδιώτες. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα και μνημεία συγκαταλέγεται και η βιβλιοθήκη Maughan. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο, για το οποίο διατέθηκαν περίπου 35 εκατομμύρια.

Η αρχιτεκτονική του το κατατάσσει στα νεογοτθικού ρυθμού κτήρια, ενώ εσωτερικά βρίσκει κανείς ένα δωδεκαγωνικό αναγνωστήριο και ένα πρώην μεσαιωνικό παρεκκλήσι. Πριν το επισκεφτείς ενημερώσου για τις περιόδους που είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό.

Βιβλιοθήκη της Μονής Winblingen, Ουλμ, Γερμανία

Αν ποτέ βρεθείς σε αυτή τη βιβλιοθήκη θα ενθουσιαστείς από την χρωματική πανδαισία στους τοίχους. Εμπνευσμένη από το ύστερο μπαρόκ, η αρχιτεκτονική του εντυπωσιάζει για τις χρυσές λεπτομέρειες, τα ξύλινα αγάλματα, τις γύψινες τοιχογραφίες, με όλα τα στοιχεία να παραπέμπουν σε ένα θησαυρό των βιβλίων.

Αν και το μαγευτικό τοπίο θα σε παρασύρει, μην ξεχάσεις και δεν ρίξεις μία ματιά στα περίπου 15.000 βιβλία που διαθέτει.

The Morgan Library & Museum, Νέα Υόρκη

Το κτήριο που ολοκληρώθηκε  το 1906 περίπου, προοριζόταν για κάτι παραπάνω από μία βιβλιοθήκη. Μοιάζει με παλάτι επηρεασμένο από την περίοδο της Αναγέννησης, αλλά είναι μία ερευνητική βιβλιοθήκη και μουσείο με σπάνια έργα και συλλεκτικά βιβλία.

Είναι ένα αριστούργημα που παραπέμπει στη κομψή εποχή της Αμερικής.