Η ακμή στους ενήλικες (η οποία επηρεάζει τις γυναίκες άνω των 26 ετών) απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, το 2018 μια έρευνα ανακάλυψε ότι το 12 με 22% των γυναικών ηλικίας 26-44 έχουν ακμή, η οποία είναι πιο συχνή από τους άντρες στις ίδιες ηλικίες. Μόλις το 3% των αντρών έχει ακμή από τα 26 μέχρι τα 44.

Γιατί έχεις ακόμα «ξεσπάσματα» ακμής;

Τι προκαλεί λοιπόν την ακμή σε ενήλικες γυναίκες; Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τη διαφορά μεταξύ της ακμής των εφήβων και αυτής των ενηλίκων» αναφέρει ο δερματολόγος Joshua Zeichner στο GLAMOUR και συμπληρώνει: «Οι κύριες αιτίες που προκαλούν την ακμή είναι η λιπαρότητα, τα βακτήρια που προκαλεί στο δέρμα η ίδια, τα κολλώδη κύτταρα του δέρματος που μπλοκάρουν τους πόρους και η φλεγμονή. Οι ορμονικές διαταραχές, το στρες και η διατροφή, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο». Μια πιθανή διαφορά: «Όταν είσαι έφηβος, οι ορμόνες σου παρουσιάζουν διακυμάνσεις, κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις» εξηγεί η Jordana Mattioli, αισθητικός. «Αλλά όταν είσαι ενήλικας οι ορμόνες σου μπορεί να διαταραχθούν από αιτίες όπως είναι η φλεγμονή και το στρες».

Ας ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά μεταξύ του να εμφανιστεί κάποιο σπυράκι περιστασιακά και της εμφάνισης άλλων που είναι επίμονα και οφείλονται σε ακμή. Αν εμφανίζεις απλά κάποια σπυράκια πού και πού, ο «ένοχος» είναι πιο εύκολο να βρεθεί. Μπορεί να είναι οτιδήποτε: Από υπερβολική απολέπιση, μέχρι προϊόντα μαλλιών που μεταφέρθηκαν στη μαξιλαροθήκη σου και από εκεί στο πρόσωπό σου. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς. Αν ωστόσο έχεις χρόνια ακμή η οποία δε φαίνεται να υποχωρεί, εκεί τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα.

Τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης της ενήλικης ακμής

Σου έχουμε καλά νέα! Οι δερματολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς τρόπους για να αντιμετωπίζουν την ακμή στους ενήλικες. Διεξάγονται πολλές έρευνες για το πώς τα μικρόβια, τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που ζουν στο δέρμα μας, προκαλούν ακμή ή ροδόχρου ακμή. Από την εποχή που χρησιμοποιούταν η μέθοδος αφυδάτωσης του προσώπου, με χρήση μόνο oil free προϊόντων, έχουν γίνει σπουδαία βήματα στο skincare. Παρακάτω θα διαβάσεις τις συμβουλές που έδωσαν στο GLAMOUR οι Zeichner και Mattioli. Πάντα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων. Διάβασε τες, δοκίμασε τες και να ξέρεις κάτι: δεν είσαι η μόνη.

7 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την ακμή στο πηγούνι

Κόψε τις βαριές κρέμες

«Μόλις οι γυναίκες φτάσουν στα μέσα της δεκαετίας των 20s, αρκετές ξεκινούν να αγοράζουν προϊόντα anti-aging. Εκ των οποίων η πλειοψηφία έχει πολύ πλούσια υφή για τον τύπο δέρματος τους» λέει η Mattioli. «Είναι σχεδιασμένα για πιο ώριμες επιδερμίδες, οι οποίες δεν παράγουν τόση λιπαρότητα όση συνήθιζαν». Προτείνει λοιπόν τη χρήση μιας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας η οποία δε θα φράσσει τους πόρους σου.

Κάνε τοπικές θεραπείες

Σίγουρα έχεις ακουστά το multimasking, έτσι; Μπορείς να κάνεις το ίδιο με τα skincare προϊόντα σου τονίζει η Mattioli. Με άλλα λόγια, αν το δέρμα σου είναι ξηρό στο μέτωπο, βάλε ενυδατική ακριβώς εκεί. «Έχω προβλήματα ακμής όλη μου τη ζωή και αν δεν το κοντρολάρω, έχω πολλά breakouts», λέει η ίδια και προσθέτει ότι ενυδατώνεται μόνο όταν το χρειάζεται.

Πρόσεξε τι προϊόντα χρησιμοποιείς

Το να βάλεις στο δέρμα σου θεραπεία η οποία περιέχει 10% benzoyl peroxide (υπεροξείδιο του βενζολίου) μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα και μπορεί όντως να ξυπνήσεις με πιο καθαρό δέρμα. Αλλά επίσης μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα σου. «Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο, ειδικά με την ακμή» επισημαίνει ο Zeichner. «Οι υψηλότερες περιεκτικότητες σε υλικά όπως το benzoyl peroxide, έχει αποδειχτεί σε έρευνες ότι δεν είναι καλές και είναι πιο πιθανό να ερεθίσουν (το δέρμα) παρά να καταπραΰνουν το πρόβλημα της ακμής».

Επίλεξε τη σωστή θεραπεία

Ανάλογα με το τι τύπο ακμής έχεις, πρέπει να κάνεις τη σωστή θεραπεία. Αν έχεις κόκκινα οιδήματα, πιθανότατα η φλεγμονή δημιουργείται από βακτήρια και θα χρειαστείς κάτι για να την καταπολεμήσεις, σύμφωνα με τη Mattioli.

«Το Benzoyl peroxide «σκοτώνει» την ακμή που προκαλείται από βακτήρια και μειώνει τη φλεγμονή» εξηγεί ο Zeichner. Αν έχεις στίγματα (τα blackheads και whiteheads) από την άλλη, θέλεις κάτι με salicylic acid (σαλικυλικό οξύ) το οποίο βρίσκεις σε δύο φόρμουλες (με 1% και με 2%) και βοηθά στην απομάκρυνση της υπερβολικής λιπαρότητας και στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων της επιφάνειας του δέρματος, σύμφωνα με τον Zeichner.

Απλοποίησε την skincare ρουτίνα σου

Το more is more και η υπερβολή δε θα έπρεπε να ισχύουν για τη θεραπεία της ακμής σου. «Το να βάζεις τόσα πολλά προϊόντα και να πλένεις το πρόσωπό σου πολύ συχνά, προκαλούν μεγαλύτερο κακό απ’ ό,τι καλό», τονίζει ο Zeichner.

Έλεγξε τη διατροφή σου

Σύμφωνα με τον Zeichner τα φαγητά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επηρεάζουν αυτούς που έχουν προβλήματα με ακμή. «Η αύξηση της πρόληψης ζάχαρης, συμβάλει στην αύξηση της φλεγμονής η οποία οδηγεί σε breakouts».

Η Mattioli προτείνει την αποφυγή μεταποιημένων ζαχαρωδών τροφίμων και την αντικατάστασή τους με αντιφλεγμονώδεις επιλογές όπως το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, την κατανάλωση οργανικών προϊόντων, κρεάτων χωρίς ορμόνες και γαλακτοκομικών.

Δοκίμασε τη yoga

«Το στρες προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας, οδηγώντας σε breakouts» υπογραμμίζει ο Zeichner. O ίδιος σε προτρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς ώστε να μειώσεις το άγχος και το στρες, συμπεριλαμβανομένης και της yoga.

Κράτα τα χέρια σου μακριά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλες είναι να σπάμε μόνες μας τα σπυράκια μας οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα. «Η ακμή στους ενήλικες έχει την τάση να εμφανίζεται με σπυράκια επιθετικά και ‘υπόγεια’» εξηγεί ο Zeichner. «Είναι ερεθισμένα και δεν μπορούν να ανοίξουν εύκολα με το να τα σπας. Αυτό οδηγεί σε περισσότερο κακό παρά καλό, όπως ερεθισμό του δέρματος, φλεγμονή και πιθανότατα σημάδια».

Για τη θεραπεία της ακμής είναι απαραίτητη η συνεργασία σου με τον δερματολόγο σου.

Πληροφορίες & featured image: Glamour.com