Το matcha δεν είναι απλώς μια σύγχρονη μόδα, που γεμίζει τα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και υπόσχεται να σου δώσει την απαραίτητη δόση καφεΐνης, υποκαθιστώντας τον καφέ.

Πρόκειται για ένα προϊόν με μακρά ιστορία, που χάνεται πίσω στην αρχαία κινεζική και ιαπωνική παράδοση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει στις ζωές των ανθρώπων εδώ και περισσότερο από 4000 χρόνια, αποτελώντας μια αναξιοποίητη πηγή ομορφιάς και υγείας.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι πιο υγιεινό να καταναλώνεις το matcha σκέτο. Αν, ωστόσο, δεν σου φαίνεται και τόσο γευστικό, μπορείς να φτιάχνεις ένα matcha latte, προσθέτοντας γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Πρόσεξε, όμως, γιατί τα τυποποιημένα ροφήματα μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, επομένως είναι καλύτερα να το φτιάχνεις εσύ στο σπίτι.

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι επειδή ένα τρόφιμο λέει ότι περιέχει matcha, δεν είναι απαραίτητα υγιεινό. Πρέπει να κοιτάς και τα άλλα συστατικά. Μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου υπέροχες συνταγές με matcha, όπως μάφινς, τηγανίτες, παγωτά, smoothies, κέικ και μπισκότα. Έτσι, θα δημιουργήσεις μια πιο υγιεινή εκδοχή των αγαπημένων σου λιχουδιών, με υπέροχη γεύση και πρόσθετα θρεπτικά οφέλη.

Το thethirty.whowhatwear.com σου αποκαλύπτει 9 σημαντικά οφέλη του matcha που θα σε κάνουν να το δοκιμάσεις:

Χαρίζει λαμπερό δέρμα

Το πράσινο τσάι σε σκόνη Matcha έχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Αυτά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ σε απαλλάσσουν και από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που συγκρατεί το σώμα. Επιπλέον, ενισχύουν τη ροή του αίματος, χαρίζοντάς στα μάγουλά σου αυτή την ροδαλή όψη ζωντάνιας.

Σε βοηθά να είσαι χαλαρός και ενεργητικός ταυτόχρονα

Το Matcha είναι πλούσιο σε L-θεανίνη, ένα σπάνιο αμινοξύ, που χαρίζει χαλάρωση και ευεξία στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ το άγχος προκαλεί κύματα βήτα, η L-θεανίνη δημιουργεί κύματα άλφα, που δημιουργούν μια συνθήκη χαλαρής εγρήγορσης. Κι ενώ η L-θεανίνη υπάρχει σε όλα τα είδη τσαγιού, το matcha περιέχει έως και πέντε φορές περισσότερο από αυτό το αμινοξύ από τις άλλες ποικιλίες.

Βελτιώνει τη μνήμη

Το ίδιο αμινοξύ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για τη λειτουργία της μνήμης. Μπορεί να σε βοηθήσει να μαθαίνεις και να αποδίδεις καλύτερα, χωρίς τις συνήθεις αρνητικές παρενέργειες της καφεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι γεμάτο με L-θεανίνη ήταν επίσης λιγότερο επιρρεπείς σε «πληροφορίες που αποσπούσαν την προσοχή» και θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις εργασίες τους.

Ενισχύει το μεταβολισμό και τις καύσεις λίπους

Τα χημικά συστατικά του matcha λειτουργούν ως ένα εσωτερικό γυμναστήριο για το σώμα. Η κατανάλωση matcha μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες, αλλά και έως και 25% περισσότερο λίπος. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, το matcha μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια βάρους.

Εξασφαλίζει σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στον έλεγχο των μικροσωμάτων που προκαλούν ασθένειες και οξειδωτικό στρες. Το Matcha είναι επίσης εξαιρετικό για την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί αλλεργίες ή μόλυνση των κόλπων. Αντικατάστησε τον καφέ με matcha όταν έχεις γρίπη ή κρυολόγημα και αποκόμισε τα ευεργετικά οφέλη των κατεχινών και της θεανίνης.

Επιβραδύνει τη γήρανση

Δεν είναι τυχαίο που η Οκινάουα της Ιαπωνίας είναι γνωστή ως Μπλε Ζώνη, δηλαδή ως μια περιοχή όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Είναι επειδή ένα από τα πιο κοινά ροφήματα των κατοίκων είναι το matcha. Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερα χρόνια, βάλτο κι εσύ στη διατροφή σου.

Βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων κατάθλιψης και άγχους

Το θαυματουργό matcha μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο matcha μπορούν να σε θεραπεύσουν από μέσα προς τα έξω και επομένως μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις περισσότερη χαρά και λιγότερο στρες.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Το Matcha περιέχει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζεται κατεχίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την πρόληψη κατά του καρκίνου.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πράσινου τσαγιού και καρδιαγγειακών παθήσεων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, τα οποία συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.