Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά έφτασε επιτέλους η άνοιξη -επιτέλους αν ανήκεις σε αυτούς που δεν τους ταλαιπωρούν οι αλλεργίες- η οποία, ως γνωστόν, θεωρείται η εποχή της ανανέωσης.

Είναι περίπου αυτή τη στιγμή που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε την ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσουμε και ξεκαθαρίσουμε τα σπίτια μας. Αλλά ίσως μοιάζει δύσκολο το από πού να ξεκινήσουμε, ειδικά όταν ξαφνικά συνειδητοποιούμε το πόσα πράγματα έχουμε πραγματικά.

Τι, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε από πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον; Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω μεθόδους decluttering και ίσως βρεις αυτή που σου ταιριάζει!

Oosouji

Στην Ιαπωνία, υπάρχει μια μέθοδος που ονομάζεται oosouji και κυριολεκτικά σημαίνει «ο μεγάλος καθαρισμός».

Σύμφωνα με το Ayin, αυτό συμβαίνει συνήθως στο τέλος κάθε έτους ή σχολικής περιόδου και ζητά από τους ανθρώπους όχι απλώς να σκουπίσουν τη σκόνη αλλά να καθαρίσουν την αρνητική ενέργεια του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο, η ελπίδα είναι ότι θα γεμίσουν τα σπίτια, τις καρδιές και το μυαλό τους και θα είναι έτοιμα για τη νέα χρονιά που έρχεται.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το oosouji στο σπίτι σου:

Σύμφωνα πάλι με το Ayin, πρέπει πάντα να ξεκινάμε το τελετουργικό oosouji από την είσοδο κάθε δωματίου και να «εργαζόμαστε δεξιόστροφα για να τελειώσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, με μια φρέσκια διάθεση».

  • Ξεκίνα από την κορυφή του σπιτιού και προς τα κάτω (ξεκίνα ξεσκονίζοντας τις οροφές κ.λπ.).
  • Εστίασε στην αφαίρεση όλων των λεκέδων από έπιπλα και οικιακά σκεύη (λέγεται ότι «σου θυμίζουν το παρελθόν με αρνητικό τρόπο»).
  • Τοποθέτησε κουτιά σε όλα τα δωμάτια για αντικείμενα που δεν χρειάζονται πλέον. Όταν τελειώσεις, δώσε αυτά τα κουτιά σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα,
  • Χάρισέ τα ή πέτα τα ανάλογα με την κατάστασή τους.

FlyLady

Η τεχνική FlyLady – που ονομάστηκε έτσι λόγω της αγάπης της ιδρύτριας Marla Cilley για το flyfishing – λειτουργεί σπάζοντας όλες τις οικιακές εργασίες σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα.

Ωστόσο, λειτουργεί και ως άσκηση αγάπης προς τον εαυτό – γι’ αυτό έχει αναδρομικά ονομαστεί ως η τεχνική «Επιτέλους Αγάπα τον εαυτό σου (Finally Loving Yourself – FLY)».

Πώς να χρησιμοποιήσεις την τεχνική FlyLady στο σπίτι σου:

Η τεχνική ξεκινά με τα «babysteps», περίπου 31 μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι κάθε εβδομάδα για να χτίσεις τη συνήθεια του decluttering. Ο χωρισμός του σε μικρότερες εργασίες το κάνει πιο διαχειρίσιμο, παρέχοντάς σου μια αίσθηση γαλήνης.

  • Χώρισε το σπίτι σε πέντε διαφορετικές ζώνες. Η πρώτη εβδομάδα του μήνα είναι αφιερωμένη στην πρώτη ζώνη.
  • Αφιέρωσε 15 λεπτά την ημέρα για να εξαλείψεις κάθε ακαταστασία που έχει συσσωρευτεί σε όλο το σπίτι. Επανάλαβε με τη ζώνη δύο την επόμενη εβδομάδα και ούτω καθεξής μέχρι να ολοκληρωθεί ο μήνας.
  • Βεβαιώσου ότι καθαρίζεις μόνο για 15 λεπτά τη φορά και φρόντισε να χρησιμοποιείς χρονόμετρο. Αυτή δεν πρέπει να είναι μια βιαστική και αγχωτική διαδικασία.

Η μέθοδος KonMari

Η μέθοδος KonMari είναι η μινιμαλιστική προσέγγιση της Marie Kondo για την αντιμετώπιση των αντικειμένων σου ανά κατηγορία και όχι δωμάτιο προς δωμάτιο. Ο στόχος; Να μείνεις με ένα σπίτι γεμάτο με αντικείμενα που σου προσφέρουν χαρά.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marie Kondo (@mariekondo)

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο KonMari στο σπίτι σου:

Σύμφωνα με το website της Marie Kondo, πρέπει να ξεκινήσεις τη διαδικασία δεσμευόμενη πως θα τακτοποιήσεις.

  • Φαντάσου τον ιδανικό τρόπο ζωής σου και να το έχεις υπόψη σου καθ’ όλη τη διάρκεια. Οτιδήποτε δεν σε βοηθάει σε αυτό το ταξίδι δεν αξίζει τον χώρο σου ή τον χρόνο σου.
  • Θυμήσου, μόνο αφού το έχεις αποσυνδεθεί από ένα αντικείμενο, μπορείς να στρέψεις την πλήρη ενέργεια και την προσοχή σου σε αυτό που σου φέρνει χαρά. Πρέπει να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεται ή δεν αγαπάς πλέον και θυμήσου να το κάνεις με ευγνωμοσύνη.
  • Τακτοποίησε ανά κατηγορία – ρούχα, βιβλία, χαρτιά, διάφορα είδη και μετά τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Και πάντα να ακολουθείς αυτή τη σειρά.
  • Δημιούργησε ένα περιβάλλον που θα σε κάνει χαρούμενη, κοιτάζοντας όλα τα αντικείμενα και ρωτώντας τον εαυτό σου αν σου προκαλούν χαρά.

Khaneh-tekani

Στην ιρανική κουλτούρα, οι οικογένειες προετοιμάζονται για το Norooz (το ιρανικό νέο έτος, που συμπίπτει με τη φετινή εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου) συμμετέχοντας σε ένα τελετουργικό καθαρισμού για την άνοιξη γνωστό ως khaneh-tekani. Αυτό κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «ταρακούνημα του σπιτιού» και στοχεύει να καθαρίσει όλα εκείνα τα πράγματα που δεν φροντίζεις κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων των χαλιών, των επίπλων και των ασημικών.

Πώς να καλλιεργήσεις το khaneh-tekani στο σπίτι σου:

  • Πλύνε τις κουρτίνες και τα χαλιά.
  • Ξεσκόνισε όλες τις επιφάνειες και καθάρισε τα τζάμια.
  • Καθάρισε όλα τα ντουλάπια και τους τοίχους.

«Πολλοί καίνε επίσης σανταλόξυλο ή ένα βότανο που ονομάζεται Espand για να φρεσκάρουν τον αέρα», σημειώνουν οι Tehran Times. «Και κάποιοι αγοράζουν νέα είδη σπιτιού και τα αντικαθιστούν με παλιά, [και] η αγορά φυτών είναι μια άλλη παράδοση που τελούν ορισμένοι άνθρωποι στο Ιράν. «Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι προσκαλούν την άνοιξη, την ανανέωση, σε κάθε γωνιά των σπιτιών τους. [Και σημαίνει ότι] το khaneh tekani δεν καθαρίζει μόνο σωματικά το σπίτι σου, αλλά έχει να κάνει και με το να απαλλαγείς από το παρελθόν και τα κακά πνεύματα».

Το παιχνίδι των Minimalists

Έχεις εντοπίσει ποτέ το hashtag #minsgame στα social media στις αρχές κάθε μήνα; Συνδέεται με μια μέθοδο που αφορά το decluttering, όπως επινοήθηκε από τους Ryan Nicodemus και Joshua Fields Millburn.

Πώς να εντάξεις το μινιμαλιστικό παιχνίδι στο σπίτι σου:

Ξεκινώντας από την πρώτη μέρα ενός μήνα, το μινιμαλιστικό παιχνίδι ζητά να αφαιρέσεις έναν ορισμένο αριθμό αντικειμένων από το σπίτι σου που αντιστοιχεί στην ημέρα του μήνα. Για να καταλάβεις, αυτό σημαίνει ότι θα απαλλαγείς από ένα αντικείμενο την πρώτη μέρα, δύο αντικείμενα τη δεύτερη μέρα, τρία την τρίτη και ούτω καθεξής. Μέχρι το τέλος ενός μήνα 31 ημερών, θα έχεις αφαιρέσει 496 αντικείμενα από το σπίτι σου (αν παίζεις μέχρι το τέλος). Ξεκινώντας από μικρά και αυξάνοντας με την πάροδο του χρόνου, η ελπίδα είναι ότι θα χτίσεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου στη λήψη αποφάσεων και θα γίνεις ολοένα και καλύτερη στο να ξεφορτώνεσαι αντικείμενα.

Döstadning

Το Döstädning, έχει σχεδιαστεί από τους Σουηδούς και αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να οργανώσουμε τα υπάρχοντά μας με απώτερο σκοπό οι οικογένειές μας να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά από τα υπάρχοντά μας μόλις πεθάνουμε. Το λες και λίγο μακάβριο, ναι;

Πώς να καλλιεργήσεις το Döstädning στο σπίτι σου:

Θα πρέπει να ξεκινήσεις κάνοντας δώρο, δωρίζοντας ή ανακυκλώνοντας εκείνα τα αντικείμενα που έχεις κρύψει σε κουτιά επειδή δεν θέλεις να ασχοληθείς μαζί τους. Ξεφορτώσου οτιδήποτε μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό ή ντροπιαστικό για την οικογένειά σου (ή, για να παραθέσουμε την πάντα ρεαλιστική ατάκα της Margareta Magnusson, «Σώσε τον αγαπημένο σου δονητή, αλλά πέταξε τους άλλους 15!»).

  • Ταξινόμησε τα ρούχα και τα παπούτσια σου σε τέσσερις στοίβες: αυτά που αγαπάς και φοράς συχνά, αυτά που θέλεις να κρατήσεις αλλά δεν ξέρεις απαραίτητα το γιατί, αυτά που δεν ταιριάζουν με το σώμα ή τον τρόπο ζωής σου (δωρεά) και αυτά που είναι σε κακή κατάσταση (σκουπίδια).
  • Δώσε τα υπάρχοντά σου σταδιακά και προσεκτικά.
  • Ταξινόμησε τις φωτογραφίες και πέτα ότι δεν σου θυμίζει τίποτα.
  • Κράτα ένα κουτί με αναμνήσεις για τον εαυτό σου.

Feng Shui

Το Feng Shui είναι κάτι που πιθανώς όλοι έχουμε ακούσει στο παρελθόν και είναι μια έννοια που σχετίζεται με τον Ταοϊσμό και έχει να κάνει με την εναρμόνιση του περιβάλλοντός στο οποίο ζεις.

Πώς να καλλιεργήσεις το Feng Shui στο σπίτι σου:

Εάν αποφασίσεις να απαλλαγείς από την ακαταστασία, βεβαιώσου ότι υπάρχει ένας λόγος πίσω από αυτό, σε αντίθεση με το να το κάνεις απλώς επειδή πρέπει. Ξεκίνα καθαρίζοντας σχολαστικά κάθε δωμάτιο δίνοντας προσοχή σε κάθε ξεχωριστό χώρο του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το απόλυτο χρώμα για τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη και μερικά κομμάτια να προσθέσεις στη διακόσμησή σου