Σίγουρα η πανδημία έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Όχι μόνο στον τρόπο διασκέδασής τους, αλλά και στον τρόπο που… φλερτάρουν, πόσο μάλλον στον τόπο που προσεγγίζουν πια το ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

Ας μην τα ρίχνουμε όμως όλα στην πανδημία μιας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει βάλει το χεράκι της. Και πώς μπορεί να συνδέονται αυτά τα δύο;

Η χρήση των εφαρμογών γνωριμιών συνολικά εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, με το Tinder, το OkCupid και το Bumble να αναφέρουν ραγδαία αύξηση αριθμού χρηστών το 2020. Και το 2021, αυτή η δυναμική αυξήθηκε κατά 13% μόλις στο πρώτο τρίμηνο.

Η πανδημία άλλαξε θεμελιωδώς τη σκηνή γνωριμιών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τα ραντεβού μόλις μπουν σε όλες αυτές τις εφαρμογές.

Στην πραγματικότητα, οι τάσεις των εφαρμογών γνωριμιών για το 2022 μιλούν για περισσότερη ευσυνειδησία, πιο ισχυρή σεξουαλική εκμετάλλευση και, ναι, πολύ περισσότερο το ερώτημα του αν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι χρήστες θα δώσουν προτεραιότητα στις συναισθηματικές και σεξουαλικές τους ανάγκες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

«Αφού έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό τους, οι άνθρωποι επιλέγουν τώρα να ακολουθήσουν σχέσεις με τρόπους που στην πραγματικότητα καλύπτουν τα θέλω τους», λέει η θεραπεύτρια Shadeen Francis.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου και με τα δεδομένα εσωτερικών ερευνών που συγκεντρώθηκαν από τις ίδιες τις εφαρμογές τα «προφίλ» των ραντεβού αλλάζουν.

Το ξεκάθαρο ραντεβού

Ο Logan Oury, διευθυντής επιστήμης σχέσεων της Hinge αναφέρει πως θα δούμε μια αύξηση στο «hardballing», ένας όρος γνωριμιών που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι είναι ενήμεροι από την αρχή σχετικά με τις προοπτικές της σχέση.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την Hinge στις αρχές του 2021 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ανέφεραν πως ήταν πιο ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματά τους, ενώ μια έρευνα που διεξήχθη από τη νέα εφαρμογή γνωριμιών S’more τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι το 41% των χρηστών σχεδιάζει να είναι πιο ειλικρινής στα συναισθήματά του.

Ραντεβού με γνώμονα την υγεία

Σύμφωνα με την έρευνα Singles in America του 2021, η κατάσταση του εμβολιασμού είναι το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή. Πρόσφατα δεδομένα από άλλες εφαρμογές επιβεβαιώνουν πως το 30%  των singles θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό. Το 26% των ερωτηθέντων στην έρευνα θα έβγαινε ραντεβού μόνο με κάποιον που είναι εμβολιασμένος και το 62% είπε ότι δεν θα έκανε σεξ με ανεμβολίαστο άτομο.

Ραντεβού με γνώμονα την ψυχική υγεία

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τουλάχιστον τραυματικά για τους περισσότερους. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ένα τεράστιο 97%  των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να βγει ραντεβού με κάποιον που φροντίζει ενεργά την ψυχική του υγεία.

Το πολιτικά… συνειδητοποιημένο ραντεβού

Οι πολιτικές πεποιθήσεις πλέον εμπεριέχονται σε  πολλές από τις συζητήσεις που διεισδύουν στα ζευγάρια. Τα δεδομένα από το OkCupid δείχνουν ότι η πολιτική θα συνεχίσει να είναι ένας πιθανός «διακόπτης» για τα ραντεβού το 2022.

Φαίνεται πως οι single πια δεν θέλουν καν να συνδέονται με ανθρώπους των οποίων οι πολιτικές απόψεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους.

Ραντεβού με γνώμονα τη… νηφαλιότητα

Η πανδημία οδήγησε τους ανθρώπους να δώσουν περισσότερη προσοχή στον εαυτό τους. Η Eharmony προβλέπει ότι το 30% θα βγουν ραντεβού με κάποιον… νηφάλιο και πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα Bumble το επιβεβαιώνουν. Το 34% των ανθρώπων παγκοσμίως ανέφεραν ότι είναι πιο πιθανό τώρα να σκεφτούν να πάνε σε ένα ραντεβού με κάποιον που δεν καταναλώνει αλκοόλ, και το 25% των ανθρώπων στις ΗΠΑ είπε ότι πίνει πολύ λιγότερο από πριν.