Το «Πράσινο Σημειωματάριο» μας μιλάει για την αλήθεια που ο κάθε κρύβει μέσα του, το βαθύτερο εαυτό μας, το εσωτερικό ταξίδι ανακάλυψης του ποιοι είμαστε, αλλά και για την ανάγκη του ατόμου για σύνδεση και αλληλοϋποστήριξη.

Πάνω απ’ όλα όμως μας μιλάει για τη φιλία, την αγάπη, την οικειότητα, τη συμπόνια και την αλλαγή που μπορούν να τροφοδοτηθούν ακόμη κι από τη μικρότερη πράξη.

Η ζωή του εκκεντρικού ζωγράφου Τζούλιαν Τζέσοπ έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά έπειτα από το θάνατο της γυναίκας του. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη στασιμότητα της καθημερινότητας του αφήνει ένα μικρό πράσινο σημειωματάριο στο καφέ της Μόνικα. Το σημειωματάριο αυτό φέρει τον τίτλο «Το πείραμα της αυθεντικότητας» και μέσα σε αυτό ο Τζούλιαν εσωκλείει τη δική του επίπονη αλήθεια, ενώ παράλληλα καλεί τον επόμενο κάτοχο του σημειωματάριου να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Αυτή του η πρωτοβουλία του Τζούλιαν θα πυροδοτήσει την έναρξη μιας αλυσίδας ανθρώπων που με τη σειρά τους όχι μόνο θα γράψουν τη δική τους αλήθεια μέσα στις σελίδες του σημειωματάριου αλλά θα προσπαθήσουν να αλλάξουν και τις ζωές όλων των άλλων καθώς διαβάζουν τις ιστορίες των υπολοίπων.

Το πράσινο σημειωματάριο που αφήνει ο Τζούλιαν στο καφέ της Μόνικας, φέρνει κοντά έξι αγνώστους, οδηγώντας τους σε απροσδόκητες φιλίες και αγάπες.

Οι ζωές τους συνυφαίνονται, αποκαλύπτοντας στο τέλος τη δύναμη και το μεγαλείο της ειλικρίνειας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ζεστά και ευχάριστα αναγνώσματα, που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Κάθε σελίδα είναι γεμάτη χρώμα, τη θύμηση της γλυκιάς μυρωδιάς του ζεστού καφέ, χιούμορ, συγκίνηση και έντονες ανατροπές. Μέσω της ρέουσας γραφής του κατάφερε, να με κερδίσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και με γεμίσει με αισιοδοξία και ενθουσιασμό.

Αν αναζητάς ένα φρέσκο, πρωτοποριακό ανάγνωσμα τότε το «Πράσινο Σημειωματάριο» της Clare Pooley είναι μάλλον το βιβλίο, που ψάχνεις.