Οι τοξικές συμπεριφορές στις σχέσεις δεν είναι πάντα εμφανείς. Μπορεί να είναι τόσο αθόρυβες και αόρατες που μπορεί να μην τις αντιληφθείς, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Και θα συμφωνήσω με την πρώτη σκέψη σου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το πρώτο μέρος που ανθίζουν οι τοξικές συμπεριφορές ή τουλάχιστον συμπεριφορές που ενδέχεται να βλάψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ψυχική μας υγεία.

Όμως φαίνεται πως τα κοινωνικά δίκτυα εξελίσσονται μαζί με την ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορούν ως ένα σημείο να γίνουν βοηθητικά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση από την ιδρυτή και ψυχολόγο της Lafiya Health, Shomi Williams.

Πιο συγκεκριμένα ένα viral tweet, το οποίο έχει λάβει πάνω από 30.000 likes και σχεδόν 9.000 retweets από την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε (και συνεχώς αυξάνονται), περιγράφει τις πιο δυσδιάκριτες γραμμές μίας τοξικής συμπεριφοράς και εξηγεί το πώς οι άνθρωποι μπορούν ακόμα και τους πιο διακριτικούς τρόπους να σε μειώσουν.

«Οι άνθρωποι μπορούν να σε μειώσουν με πολλούς και πολύ διακριτικούς τρόπους», αναφέρει η ανάρτηση της ψυχολόγου.

«Άρνηση για κομπλιμέντο, απόρριψη ενθουσιασμού, εστίαση στις αποτυχίες όταν μοιράζεσαι την επιτυχία σου, απόρριψη σε ενδεχόμενες απόπειρες να τους αφήσεις να μπουν στον εσωτερικό σου κόσμο κ.λπ.».

Ενώ καμία από τις ενέργειες που περιγράφει η Williams στο tweet της δεν θα σε έκανε απαραίτητα να διακόψεις ή να τερματίσεις μια σχέση (είτε ρομαντική, είτε με φίλο ή μέλος της οικογένειας) συνολικά, αυτές οι τοξικές συμπεριφορές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία και τη συνολική ευτυχία σου και να σε μειώσουν χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Πράγματι, όπως περιέγραψε αργότερα η Williams σε μια επόμενη ανάρτηση στο Instagram, ενώ αυτού του είδους οι «δυσδιάκριτες συμπεριφορές» είναι συχνά τόσο μικρές και φαινομενικά άσημαντες, που είναι δύσκολο να παρατηρήσεις ότι συμβαίνουν στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι απίστευτα τοξικές.

«Ο ανθυγιεινός εγωισμός ενός ατόμου μπορεί να απειληθεί από εκείνους που φαίνονται ανάλαφροι, χαρούμενοι και ανέμελοι», έγραψε η ψυχολόγος Shomi Williams και πρόσθεσε πως:

«Αυτές τις συμπεριφορές είναι δύσκολο να τις διακρίνεις, αλλά η συνεχής επανάληψη μπορεί να κάνει κάποιον να αρχίσει να νιώθει άβολα ακόμα και με τη δική του χαρά».

Αν και εντέλει αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι πάντα εμφανείς και μπορεί να είναι δύσκολο να τις αναγνωρίσεις, η Shomi Williams με την ανάρτησή της φωτίζει κάποιες λεπτομέρειες και υπενθυμίζει το πώς μία φαινομενικά ασήμαντη συμπεριφορά μπορεί να είναι τοξική.