Η Facebook θα υπολογίζει πλέον τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοσιογράφους ως «ακούσια» δημόσια πρόσωπα με στόχο να αυξήσει την προστασία από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό που απευθύνεται στις συγκεκριμένες ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Facebook, η οποία μέχρι πρότινος επέτρεπε πιο επικριτικά σχόλια για δημόσια πρόσωπα παρά για ιδιώτες, επαναπροσδιορίζει την προσέγγισή της σχετικά με την παρενόχληση δημοσιογράφων και «υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, τονίζει ότι οι συγκεκριμένες ομάδες βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας λόγω της δουλειάς τους και όχι του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Ο τρόπος με τον οποίο η Facebook αντιμετωπίζει δημόσια πρόσωπα και περιεχόμενο που δημοσιεύεται από ή για αυτούς ήταν ένας τομέας έντονης αντιπαράθεσης 

Τις τελευταίες εβδομάδες, το σύστημα “cross check” της εταιρείας, το οποίο η Wall Street Journal ανέφερε ότι έχει ως αποτέλεσμα την εξαίρεση ορισμένων χρηστών υψηλού προφίλ από τους συνήθεις κανόνες της πλατφόρμας, ήταν στο επίκεντρο.

Η εταιρεία, θα προβεί επιπλέον και σε διαφοροποίηση των δημόσιων προσώπων και των ιδιωτών ως προς την προστασία που παρέχει γύρω από τη διαδικτυακή συζήτηση. Για παράδειγμα, οι χρήστες γενικά επιτρέπεται να «ζητούν» τον θάνατο ενός διάσημου προσώπου σε συζητήσεις στην πλατφόρμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επισημάνουν ή αναφέρουν άμεσα τον ίδιο. Επιπροσθέτως, δεν μπορούν να «ζητήσουν» τον θάνατο ενός ιδιώτη, ή τώρα δημοσιογράφου.

Αν και η εταιρεία αρνήθηκε να «μοιραστεί» μια λίστα με άλλα «ακούσια» δημόσια πρόσωπα, τόνισε ότι αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Γυναίκες, έγχρωμοι και LGBTQ+ κοινότητα

Η Παγκόσμια Υπεύθυνη Ασφάλειας της πλατφόρμας Facebook, Antigone Davis, υπογράμμισε ότι η εταιρεία επεκτείνει επίσης τους τύπους επιθέσεων που δεν θα επέτρεπε σε δημόσια πρόσωπα στους ιστότοπούς της, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθούν οι επιθέσεις που αντιμετωπίζουν γυναίκες, έγχρωμοι και LGBTQ+ κοινότητα.

Η εταιρεία δεν θα επιτρέπει πλέον σοβαρό και ανεπιθύμητο σεξουαλικό περιεχόμενο, υποτιμητικές σεξουαλικές φωτογραφίες/σκίτσα ή άμεσες αρνητικές επιθέσεις ως προς την εμφάνιση ενός ατόμου, για παράδειγμα, σε σχόλια στο προφίλ ενός δημόσιου προσώπου.