Πόσες φορές σου έχει τύχει να κάνεις μία τυχαία αναζήτηση στο Netflix, να βρίσκεις μία ταινία και να απορείς γιατί δεν την είχες δει νωρίτερα; Κάπως έτσι συνέβη με όσους ανακάλυψαν τυχαία πως η πλατφόρμα από τον Ιανουάριο του 2020 φιλοξενεί μία από τις καλύτερες ταινίες ασιατικής παραγωγής. Η ταινία A Sun μάλιστα ήταν και η επίσημη κατάθεση της Ταϊβάν στην Ακαδημία για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Το Α Sun είναι ένα οικογενειακό δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου για περίπου 2,5 ώρες

Στην οικογένεια, οι δύο γιοι έχουν αναλάβει και δύο ξεχωριστούς ρόλους. Ο Α-Hao είναι ο καλός μαθητής κι αυτός που πρόκειται μία μέρα να γίνει γιατρός και να κάνει περήφανους τους γονείς. Από την άλλη, ο A-Ho θεωρείται η “απογοήτευση” της οικογένειας μιας και πολύ νωρίς στην ταινία καταλήγει σε αναμορφωτήριο. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, οι δύο αυτοί αντικρουόμενοι ρόλοι ανατρέπονται συνεχώς με σκοπό να δείξουν πόσο εύθραυστες είναι τελικά οι ισορροπίες μίας οικογένειας.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το οικογενειακό δράμα, ίσως σου θυμίζει το Waves του Trey Edward Shults. Ωστόσο, η σκηνοθεσία και η dark τροπή των πραγμάτων έχει σίγουρα επιρροές από τον Tarantino – ειδικά αν κρίνουμε από την πρώτη κιόλας σκηνή.

A Sun 1
Netflix

Το ερώτημα είναι: Γιατί ποτέ το Netflix δεν προσπάθησε να προωθήσει την ταινία;

Η απάντηση σε αυτό είναι ίσως πολύ πιο απλή απ’ότι θα περίμενε κανείς. Το 2019 το A Sun έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Ωστόσο, εκείνη την χρονιά είχε να αναμετρηθεί με άλλα “θηρία” του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μετά από αυτό, η ταινία κατάφερε να προβληθεί σε κινηματογράφους μόνο της Ταϊβάν, καθώς την πρόλαβε η πανδημία και δε μπόρεσε να λάβει κάποια διανομή παγκοσμίως.

Στην αρχή της πανδημίας, το κλείσιμο των κινηματογράφων ήταν αρκετά φρέσκο για κοινό και κριτικούς. Επομένως, πολλοί δυσκολεύονταν να πάρουν στα σοβαρά ταινίες που δεν έκαναν την πρεμιέρα τους στα σινεμά. Μετά από μερικούς μήνες πανδημίας, ευτυχώς οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι το τοπίο έχει πλέον αλλάξει. Ουσιαστικά, αν θέλουμε να δούμε μία ταινία σε πρώτη προβολή πλέον, πρέπει να αρκεστούμε σε ένα απλό streaming.

Το κακό είναι ότι το A Sun βρέθηκε στο μεταίχμιο αυτής της αλλαγής. Μπορεί το Netflix να αγόρασε αμέσως τα δικαιώματα της ταινίας, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα. Η ιστορία σταματούσε στο ότι η ταινία δεν είχε λάβει διανομή για τους Αμερικανικούς κινηματογράφους. Έκτοτε, ακριβώς επειδή πολλές νέες, αξιοσημείωτες παραγωγές έκαναν την πρεμιέρα τους online, το A Sun θάφτηκε στον πάτο της λίστας.

Ολοένα και περισσότερα μέσα αναγνωρίζουν σήμερα την ύπαρξη και τη σημασία του

Το Variety μάλιστα την ονόμασε “καλύτερη ταινία για το 2020”. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας αγώνας αναγνώρισης για να βγει το A Sun από την αφάνεια. Έτσι, ευχόμαστε ότι στην πληθώρα των νέων ταινιών στις πλατφόρμες, δεν θα χαθούν κι άλλες σημαντικές ταινίες.

https://www.youtube.com/watch?v=LBogLcE2wNQ
featured image: Toronto Film Festival