Η νουβέλα του Charles Dickens A Christmas Carol ανήκει αναμφίβολα μαζί με τα μελομακάρονα και τον Αϊ-Βασίλη στις κλασικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.

Το έργο εκδόθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του 1843 στο Λονδίνο και πούλησε μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του 6.000 αντίτυπα. Η δημοτικότητα του A Christmas Carol έφτασε γρήγορα στα ύψη συνδέοντας τον Dickens, όχι άδικα, με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Όμως ποιο ήταν το υπόβαθρο της συγγραφής του συγκεκριμένου έργου;

Ο Charles Dickens ήταν και πριν τη συγγραφή του A Christmas Carol γνωστός συγγραφέας. Το 1838 είχε κυκλοφορήσει το γνωστό σε όλους έργο του Oliver Twist το οποίο ακολούθησαν τα Nicholas Nickleby (1839), The Old Curiosity Shop (1841) και το Barnaby Rudge (1841). Ωστόσο το τελευταίο του έργο δεν είχε αποφέρει ικανοποιητικές εισφορές για τους εκδότες του με αποτέλεσμα να τον πιέσουν να γράψει μια νέα επιτυχία σύντομα, αλλιώς θα του μείωναν τον μισθό του. Έχοντας μια μεγάλη οικογένεια να φροντίσει και έχοντας επίσης ξοδέψει πολλά χρήματα στην Αμερική τον περασμένο χρόνο, όπου είχε πάει για περιοδεία, βρέθηκε σε μεγάλη ανάγκη για μετρητά.

Η έμπνευσή του αντλήθηκε από την κοινωνία της βικτοριανής Αγγλίας στην οποία μεγάλωσε και ζούσε. Η φτώχεια, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο εξαναγκασμός πολλών ανήλικων αγοριών να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες παραμελώντας την εκπαίδευσή τους αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που ήθελε να πραγματευτεί. Ο Dickens, προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ήταν αρκετά ευαισθητοποιημένος και κοινωνικά ενεργός όσον αφορά τη στέρηση της παιδείας των παιδιών. Επηρεασμένος λοιπόν από τα παραπάνω, την άρνηση της εξουσίας για τη βελτίωση της κατάστασης και την γενικότερη κοινωνική άγνοια που την περικυκλώνει, έγραψε το A Christmas Carol. Σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα συμπόνιας και αγάπης.

Και ενώ το έργο δεν του απέφερε τα έσοδα που ήλπιζε, κατάφερε να διαμορφώσει τελικά την ιδέα των Χριστουγέννων ως μια φιλανθρωπική και γενναιόδωρη γιορτή συμφιλίωσης.

featured photo: A Christmas Carol/ BBC/Scott Free/FX Networks