Για όλα τα πράγματα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Κι αν δεν είσαι από εκείνες που έχουν εξοικειωθεί με την έννοια της γυμναστικής, η πρώτη φορά στο γυμναστήριο είναι η πιο δύσκολη. Όχι μόνο για την απόφαση που πρέπει να πάρεις ώστε να πας όντως. Αλλά και για να ξεπεράσεις το γεγονός ότι θα βρεθείς σε έναν καινούργιο χώρο με πολλούς άγνωστους ανθρώπους.

Μπορεί αυτό να είναι κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι “έξω από τα νερά σου”. Μπορεί να σε αγχώνει η ιδέα ότι δεν γνωρίζεις ακόμα το πώς να χρησιμοποιείς σωστά κάποια από τα όργανα. Μπορεί απλά να μην νιώθεις ακόμα την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να μπαίνεις στον χώρο και να νιώθεις ότι ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε προβληματίζει, να είσαι σίγουρη ότι είναι κάτι που το έχουμε περάσει όλες.

Σίγουρα σε αυτό το σημείο η ιδέα ενός personal trainer θα σου ακούγεται ειδυλλιακή. Αν όμως δεν έχεις το κατάλληλο budget για αυτό, σου έχουμε μερικά πρώτα βήματα προκειμένου να ξεπεράσεις τον “φόβο του γυμναστηρίου” και να μπορέσεις να το βάλεις στο πρόγραμμά σου χωρίς δεύτερες σκέψεις.

independent.co.uk

Ξεκίνα αργά

Αν δεν είσαι εξοικειωμένη με την γυμναστική, ξεκίνα αργά και σταθερά. Δεν χρειάζεται να δώσεις το 100% του εαυτού σου από την πρώτη κιόλας βδομάδα. Εξερεύνησε τον χώρο και το πού βρίσκονται τα όργανα που σε ενδιαφέρουν. Καλό θα ήταν στην αρχή να ξεκινήσεις με πιο αερόβια προγράμματα ώστε να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να ενσωματωθεί. Έπειτα μπορείς σταδιακά να περάσεις στο κομμάτι της άρσης βαρών.

Ρώτα αν δεν είσαι σίγουρη για κάτι

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το να μην ξέρεις πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργεί κάποιο όργανο. Όπως επίσης και ποια είναι εκείνα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να καταφέρεις τον στόχο που θέλεις. Ξεκίνα με το να ζητήσεις από έναν γυμναστή να σε βοηθήσει. Καλό θα ήταν να σου βγάλει ένα πρόγραμμα που θα είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Και να σου δείξει ύστερα και τα όργανα που θα χρειαστείς. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις για ποιο λόγο κάνεις μια άσκηση και ποια είναι η μυϊκή ομάδα που δουλεύεις εκείνη την στιγμή. Θα σε βοηθήσει να την κάνεις σωστά και να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.

Μη σηκώνεις βάρη αν δεν αισθάνεσαι σίγουρη

Σίγουρα δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Και στο κομμάτι της γυμναστικής, πέρα από την απόφαση να σηκωθείς από τον καναπέ και να πας, υπάρχουν και οι μέρες που ο οργανισμός μας είναι πιο αδύναμος για κάποιο λόγο. Μπορεί να μην έχεις ξεκουραστεί όσο έπρεπε ή μπορεί απλά να κάνει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο. Τις φορές εκείνες που αισθάνεσαι πιο υποτονικά, προτίμησε αερόβιες ασκήσεις ή κάνε ένα απλό περπάτημα. Το να σηκώσεις βάρη είναι κάτι που απαιτεί αρκετή ενέργεια και συγκέντρωση προκειμένου να το κάνεις σωστά. Αν λοιπόν μια μέρα νιώθεις ότι δεν είσαι στο 100% σου, προτίμησε να το αποφύγεις.

Θέσε έναν προσωπικό στόχο

Λένε ότι για να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια, χρειάζονται περίπου 21 μέρες. Είτε θέλεις να χάσεις κιλά είτε να κάνεις ενδυνάμωση, βάλε ένα στόχο στο μυαλό σου και δώσε χρόνο. Να είσαι σίγουρη ότι θα νιώσεις τόσο όμορφα μόλις αρχίσεις να βλέπεις τα πρώτα αποτελέσματα, που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις. Μην ξεχνάς ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Η υπομονή και η συνέπεια στο συγκεκριμένο θέμα, είναι πράγματα που θα σε ανταμείψουν.

Μη σε νοιάζει τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι

Η τελευταία και ίσως η πιο χρήσιμη συμβουλή. Να θυμάσαι ότι στο γυμναστήριο κανένας πραγματικά δεν κοιτάει να δει τι κάνει ο διπλανός του. Αν λοιπόν έχεις στο μυαλό σου ότι ντρέπεσαι να πας επειδή νιώθεις ότι “όλοι θα σε κοιτάνε”, σου λέμε με απόλυτη σιγουριά ότι αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Όλοι πάνε στο γυμναστήριο για τους ίδιους λόγους. Και όλοι, όπως και εσύ, έχουν στο μυαλό τους το ίδιο πράγμα. Να κάνουν την γυμναστική τους και να φύγουν. Μη σε απασχολεί, λοιπόν, τι μπορεί να σκέφτεται ο καθένας. Αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου, γρήγορα θα καταλάβεις ότι οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι περισσότερο σε αυτό που κάνουν εκείνοι παρά σε εσένα. Κανένας δεν σε κρίνει και κανένας δεν σε παρακολουθεί. Φόρα λοιπόν τις φόρμες σου, βάλε ένα ζευγάρι ακουστικά με τη μουσική σου για να είσαι ακόμα πιο χαλαρή και κάνε την αρχή!

Feature photo: heraldpublicist.com