Αγάπησες τη ζωή όταν ήσουν στη δεκαετία των 20. Έκανες τα λάθη σου, ανακάλυψες την ελευθερία των επιλογών σου, την ανεξαρτησία και τις επιλογές σου. ‘Εψαξες τον εαυτό σου, δούλεψες με τις ανασφάλειές σου. Απέκτησες εμπειρίες από τις περιόδους πρακτικής σου, από τις φιλίες σου και φυσικά από τις σχέσεις σου με το άλλο φύλο. Εαν την γλύτωσες -αφού παράκουσες τη μανούλα- από αγόρια που τρέχουν σαν τρελά με μηχανές και αυτοκίνητα, από παρέες που δοκιμάζουν όλων των ειδών τα ναρκωτικά, από επίδοξους ληστές όταν γύριζες στις 5 τα ξημερώματα στο σπίτι ή από πνευμονία επειδή δε πήρες τη ζακέτα σου, τότε έχεις φτάσει στα 30.

Στα 30 παίρνεις μαζί ζακέτα γιατί έχεις νιώσει τον πόνο στον αυχένα και ξέρεις πως δε θέλει να σε ταλαιπωρήσει κανένα κρύωμα στις διακοπές. Έχεις βρει τι θες να κάνεις επαγγελματικά,  ξέρεις τι ψάχνεις από φίλους και σχέσεις και είσαι σχεδόν σίγουρη τι θέλεις από τη ζωή σου.

Εδώ είμαστε. 10 πράγματα για τα οποία μια γυναίκα είναι αρκετά μεγάλη εφόσον έφτασε στα 30.

1. Να απολογείται για το ποια είναι. 

Εαν εσύ νιώθεις καλά για το σημείο που έχεις φτάσει και είσαι περήφανη για τις αποφάσεις σου τότε είσαι στο σημείο που χρειάζεται ακριβώς. Οι ανασφαλείς άνθρωποι που δε νιώθουν σίγουροι για τις επιλογές τους ή έχουν κενά για τα όσα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, συχνά προσπαθούν να εξηγήσουν και να απολογηθούν στους άλλους για τη ζωή τους. Έφτασες στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας σου για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να μη χρειάζεται να δικαιολογείσαι για σένα. Εαν είσαι καλός άνθρωπος και το ξέρεις, εαν συνεχίζεις να προσπαθείς για όσα αγαπάς, τότε κοιμήσου ήσυχη το βράδυ και μη το αναλύεις άλλο.

2. Να μην πληρώνεται καλά.

Τι σημαίνει καλά το ορίζεις εσύ σύμφωνα με τις γνώσεις σου, την εμπειρία σου, τη διάθεση σου, τους χρόνους που αφιερώνεις στη δουλειά, τη τεχνογνωσία σου. Μη κοιτάς πως πληρώνονται οι άλλοι και διεκδίκησε όσο το δυνατόν πιο δίκαιη αμοιβή για σένα. Ακόμα και σε εποχή οικονομικής κρίσης μπορείς να κάνεις την έρευνα σου και να αναζητήσεις υγιείς επιχειρήσεις που εκτιμούν το βιογραφικό σου και μπορούν να σε πληρώσουν όπως αξίζεις.

3. Να μην αποδέχεται το σώμα της. 

Φτάσαμε εδώ, τόσα χρόνια μετά για να συζητάμε ξανά για την κοιλίτσα μας και να την κρύβουμε με την πετσέτα στην παραλία. Φτάσαμε εδώ για να τα παρατήσεις με τη γυμναστική επειδή λες ”είμαι στα 30 τώρα, ό,τι έκανα, έκανα”. Και να συνεχίζεις να το κρύβεις με την πετσέτα. Αντιφατικές αντιδράσεις. Αποφάσισε το αγαπάς ή όχι. Θα το φροντίσεις ή όχι. Και κυρίως θα το δείξεις χωρίς ενοχές και ντροπές ή όχι. Εαν σου λείπει η λεπτή σου μέση τότε συνέχισε να γυμνάζεσαι και να τρως πιο σωστά. Μη κοιτάς τα μοντέλα στα περιοδικά και ψάχνεις το άπιαστο. Στα 30 σου πρέπει πλέον να ξέρεις το σώμα σου και να το φροντίζεις ώστε να είναι και να δείχνεις υγιές. Και στα 30 του.

4. Να δέχεται συνεπείς φίλους.

Είσαι μεγάλη κοπέλα πια. Δεν έχεις τόσο χρόνο για να περιμένεις φίλες που ξεχνούν να ειδοποιήσουν ότι θα αργήσουν ή ότι καν δεν θα έρθουν. Ούτε έχεις διάθεση να περιμένεις κάποιον που σου είπε θα σου τηλεφωνήσει και δεν το κάνει. Πλέον στα 30 σου ξεχωρίζεις σε ποιον να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία.

5. Να συγκρίνει τον εαυτό της. 

Σταμάτα να συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων στο facebook και το instagram. Πόσοι άνθρωποι είναι διακοπές, πόσοι έχουν παντρευτεί, πόσο έχουν παιδιά, πόσοι τρώνε συχνά έξω, πόσους φίλους έχουν, πόσα likes παίρνουν. Φτάνει. Στα 30 σου πια ξέρεις ότι ο καθένας φτιάχνει τη ζωή του λίγο ή πολύ με τον τρόπο που του αρέσει. Έχεις πλέον αποδεχτεί ότι κάποιοι προσπαθούν πιο σκληρά από άλλους και πως η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Αλλά επιπλέον ξέρεις ότι μπορείς να συνεχίσεις να ζεις ευτυχισμένη με  αυτά που έχεις και να προσπαθείς να κερδίσεις και εκείνα που αγαπάς με τις δικές σου δυνάμεις.

6. Να χρησιμοποιεί φτηνά προϊόντα ή εκείνα των άλλων.

Υπάρχει λόγος που κάποια προϊόντα είναι πιο ακριβά από άλλα. Αυτό ισχύει και για τα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας σου αλλά για αυτά για το make up. Δε χρειάζεται να καταφύγεις στα πολύ ακριβά προϊόντα αλλά πλέον ξέρεις καλά τι χρειάζεται το δέρμα σου και ποια σου ταιριάζουν. Επιπλέον τώρα ξέρεις ότι δεν μπορείς να μοιράζεσαι τα προϊόντα σου με τις φίλες σου για λόγους υγιεινής.

7. Να κολλά στο παρελθόν.

Η ζωή δεν έχει κουμπί rewind οπότε τι τα σκέφτεσαι και τα αναλύεις; Η αλήθεια είναι ότι ότι συνέβη ανήκει σε μια άλλη εποχή. Οι χαμένες ευκαιρίες δεν είναι εδώ μαζί μας και εσύ απλά προσπαθείς να τις ανασύρεις χωρίς πια να έχει κανένα νόημα. Εμπιστεύσου όσα έχεις τώρα, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς και προχώρα στα επόμενα.

8. Να προσποιείται οτι όλα είναι εντάξει.

Στα 30 σου ξέρεις ότι δεν έχει κανένα νόημα να υποδύεσαι στους άλλους ότι όλα είναι ΟΚ. Οι άνθρωποι κοντά σου είναι για να μοιράζεσαι όσα σε απασχολούν και σε στεναχωρούν. Μπορείς να αφήσεις τα συναισθήματά σου ελεύθερα όταν βρίσκεσαι μ αυτούς που νοιάζονται για σένα. Είσαι πλέον μεγάλη για να κοροϊδεύεις τον εαυτό του. Πλέον μπορείς να λύσεις τα προβλήματα ή να τα αποφύγεις, έχεις πλέον τη γνώση. Σίγουρα πάντως δεν έχεις λόγους να τα κρύψεις.

Απόλαυσε τα 30 σου. Έχεις κερδίσει τα υψηλά σου standards και έχεις ακόμα δέκα χρόνια από ένα μείγμα νεότητας και εμπειρίας μπροστά σου.