Θα ξεκινούσα με τα τετριμμένα τύπου «Η ζωή είναι ωραία», αλλά μία τέτοια φράση αυτή τη χρονιά δεν νομίζω πως είναι το καλύτερο.

Μία πανδημία, ένα lockdown, κάποιες φυσικές καταστροφές, όσο να πεις, αυτή η χρονιά δεν είναι προς παραδειγματισμό. Όμως, χρειάζεται να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου και να θυμάσαι το πολύ σοφό: Μείνανε μόλις λίγοι μήνες για το τέλος του 2020.

Εκμεταλλεύσου αυτή τη χρονιά ώστε να βγεις πιο δυνατή και να θέσεις γερές βάσεις για το 2021. Πήραμε 8 μαθήματα ζωής που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Κάθε πράξη μας είναι ένα σκαλοπάτι

Κάθε πράξη και επιλογή που κάνουμε είναι ακόμα ένα σκαλοπάτι προς τον άνθρωπο που θέλουμε να είμαστε και τη ζωή που επιθυμούμε. Κάθε σκαλί συμβάλλει στη δημιουργία μας σκάλας που θα έχει γερές βάσεις ώστε να μας οδηγήσει σε ανοδική πορεία.

Είσαι αυτό που καταναλώνεις

Είτε μιλάμε για φαγητό, είτε για τηλεοπτικά προγράμματα, είτε για βιβλία. Το 2021 δεσμεύσου στον εαυτό σου πως θα καταναλώνεις μόνο αυτά που σε ωφελούν. Σωματικά και ψυχικά. Να τρως πιο υγιεινά, να βλέπεις περισσότερα ντοκιμαντέρ, ακόμα και να δοκιμάσεις νέα είδη στη λογοτεχνία. Βγες από το comfort zone σου και δοκίμασε νέα πράγματα.

Η πιο σημαντική σχέση που έχεις είναι με τον εαυτό σου

Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική συμβουλή. Ποτέ μην συμβιβαστείς με μία δουλειά/σχέση/φιλία που δεν σε βοηθά κάθε μέρα να εξελίσσεσαι ή να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Δούλεψε πάνω στα ελαττώματά σου και νιώσε σιγουριά για τον εαυτό σου. You Got This!

Βάλε μικρούς στόχους

Με τη νέα χρονιά να έρχεται σε λίγο καιρό, θέσε τους στόχους σου. Κάθε τρεις μήνες κάνε μία λίστα με τους στόχους που θες να έχεις πετύχει. Όταν έρθει εκείνη η ώρα που θα αρχίσεις να σβήνεις αυτά που πέτυχες θα νιώσεις σαν να είσαι στην κορυφή του κόσμου. Εκείνους που δεν ολοκλήρωσες, μετέθεσε τους στο επόμενο τρίμηνο.

Να νοιάζεσαι για σένα είναι το πιο σημαντικό

Είναι κοντινό με το «Είσαι ό,τι καταναλώνεις». Χρειάζεται να νοιάζεσαι για το wellbeing και την υγεία σου και να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να ξεκουράζεσαι όποτε το χρειάζεσαι, να γυμνάζεσαι και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν.

Δεν θα πας πουθενά αν απλά προσπαθείς να πάρεις τον σύντομο δρόμο

Το να πετύχεις αυτό που θέλεις δε θα έρθει εν μία νυκτί. Χρειάζεται προσπάθεια, αγώνα και να θυσιάσεις αρκετά. Όμως, αν νιώθεις πως είναι κάτι που πραγματικά θέλεις, τότε δούλεψε γι΄αυτό και στο τέλος θα ανταμειφθείς. Αν προσπαθήσεις πολύ για κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει αποτέλεσμα.

Να παίρνεις ρίσκα

Χρειάζεται να ρισκάρεις στη ζωή και να μη φοβάσαι τις αλλαγές. Τιθάσευσε τους φόβους σου και κάνε αυτό το βήμα παραπάνω, ακόμα κι αν στην αρχή είναι αβέβαιο. Υποσχέσου στον εαυτό σου πως το 2021 θα πάρεις περισσότερα ρίσκα και θα εμπιστεύεσαι συχνότερα το ένστικτό σου.

Μην επαναπαύεσαι

Υπάρχει μία αγγλική φράση που λέει «δεν είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή του βουνού. Το δύσκολο είναι να παραμείνεις». Πάντα κάποιος θα υπάρχει που μπορεί να σε αντικαταστήσει στη δουλειά και να θυμάσαι πως και ο ελληνικός λαός λέει «ουδείς αναντικατάστατος». Πως μπορείς λοιπόν αυτό να το κάνεις υπέρ σου; Να συνεχίσεις καθημερινά να εργάζεσαι με την ίδια όρεξη, να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι.

featured photo: Unsplash /Clarisse Meyer