Είσαι από τις κοπέλες που δεν γιορτάζουν την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου και θέλεις να περάσεις ένα ήσυχο βράδυ σπίτι; Θα ήθελες μια αλλαγή από την σειρά με την οποία έχεις κολλήσει τελευταία; Τότε κάτσε αναπαυτικά και διάλεξε μια ταινία (ή και όλες) από την ακόλουθη λίστα για ένα απολαυστικό solo date.

How to be single

Αντίθετα προς τον τίτλο της αυτή η ταινία δεν προορίζεται μόνο για singles. Είναι μια Αμερικάνικη rom-com του 2016 που έχει σκηνοθετηθεί από τον Christian Ditter. Επίσης είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως του Sex and the City. Στην ταινία αυτή δύο φίλες χρησιμοποιούν όλα τα στερεότυπα που έχουν οι άντρες για τις γυναίκες προς όφελός τους. Είναι μια ταινία που θα σε κάνει να γελάσεις και θα σου δείξει πόσο όμορφο είναι το να έχεις μια φίλη που είναι η “partner in crime” σου. Εξάλλου, όπως λέει και η Rebel Wilson στην ταινία “Ξέρω ότι το να χωρίζεις είναι χάλια, αλλά ξέρεις τι είναι χειρότερο; Το να χαραμίσεις μια νύχτα στη Νέα Υόρκη!”.

A single man

Η ταινία αυτή είναι μια Αμερικάνικη δραματική ταινία του 2009 που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Christopher Isherwood και σκηνοθετήθηκε από τον σχεδιαστή Tom Ford. Συγκεκριμένα, αυτή ήταν η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο σχεδιαστής και όπως μαρτυρά σε μια συνέντευξη, μια που αντικατοπτρίζει και μια δική του σκοτεινή περίοδο. Η ταινία πραγματεύεται την προσπάθεια ενός Βρετανού καθηγητή να ανταπεξέλθει μετά το θάνατο του -για πολλά χρόνια- αγοριού του. Παρουσιάζει τη μετάβαση από την απόλυτη ματαιότητα στην πρώτη ακτίνα φωτός που σπάει το σκοτάδι του.

Frances Ha

Eίναι μια Αμερικάνικη ασπρόμαυρη τραγικοκωμική ταινία του 2012 που σκηνοθετήθηκε από τον Noah Baumbach και γράφτηκε από τον ίδιο και τη Greta Gerwig. Η ταινία παρουσιάζει τις αλλαγές που φθείρουν μια φιλία δύο γυναικών που άρχισε στο κολέγιο και την προσπάθεια της Frances να ακολουθήσει τα όνειρά της. Χαρακτηρίζεται ως τραγικοκωμική γιατί έτσι είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τον χαρακτήρα της η Frances. Μια κοπέλα με όνειρα που όμως λόγω της οικονομικής της κατάστασης δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει. Μια κοπέλα σαν και εσένα, που αυτό που θέλει από μια σχέση είναι η μικρή ιστορία που κρύβεται στην ανταλλαγή βλεμμάτων ενός ζευγαριού. Μια κοπέλα που αλλάζει και εξελίσσεται ανεξάρτητα από το αν ποτέ θα έχει το happy ending της.

The Apartment

Σε περίπτωση που θέλεις όμως μια πιο κλασσική ταινία, επίλεξε τo “The Apartment”, μια Αμερικάνικη rom-com του 1960 παραγωγής και σκηνοθεσίας του Bill Wilder. Ένας μοναχικός υπάλληλος μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας προσφέρει το διαμέρισμά του σε συνεργάτες τους για να φιλοξενήσουν τα εξωσυζυγικά τους παραστρατήματα. Αυτό διαμορφώνει την εντύπωση που αποκτούν οι γείτονές του γι’ αυτόν και παράλληλα επηρεάζει μερικώς τη συναναστροφή του με μια γυναίκα που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.

The Dreamers

Η ταινία “Dreamers” είναι ένα ρομαντικό δράμα του 2003 σκηνοθετημένη από τον Bernando Bertolucci. Για τις σινεφίλ και μόνο η σκηνοθεσία της ταινίας αρκεί για να περιγράψει τα χρώματα και τα μοτίβα της. Για αυτές όμως που δεν έχουν ακολουθήσει τις παραγωγές του, η ταινία πραγματεύεται τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης τριών άκρως καλλιτεχνικών φοιτητών. Λαμβάνει χώρα την εποχή των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Παρίσι του 1968. Κάνει διάφορες αναφορές σε κλασσικές ταινίες μιας και οι πρωταγωνιστές της είναι φοιτητές Σπουδών Κινηματογράφου. Και απεικονίζει το πέρασμα από την έμπνευση και τον πλατωνικό ερωτισμό στην εξερεύνηση του έρωτα και της λεπτής γραμμής μεταξύ της ιδέας και της πράξης σε όλα τα επίπεδα.

featured image: IMDB