Το τρέξιμο στον διάδρομο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το χειμώνα είναι βολικός, είναι στη διάθεση σου όλες τις ώρες τις ημέρας (εάν έχεις στο σπίτι έναν), μπορείς να προσαρμόσεις όπως θες το τρέξιμο σου, δεν θα σε κυνηγήσει κανένας σκύλος, είναι πιο ασφαλής από την άσφαλτο και έχει στυλ. Από την άλλη παραμένεις στον ίδιο χώρο και στην καλύτερη περίπτωση να ακούς μουσική ή να χαζοβλέπεις μια τηλεόραση, δεν σου παρέχει καμία έμπνευση, δεν βλέπεις ουρανό και ήλιο και δεν παίρνεις καθαρό αέρα. Επίσης στον διάδρομο δε θα αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις του πραγματικού εδάφους.

Κι αφού τα λύσαμε αυτά ας δούμε τα βασικά που θα πρέπει να λύσεις για να ξεκινήσεις -αυτή τη φορά- μια σωστή, οργανωμένη σειρά προπονήσεων στον διάδρομο.

girl-running-on-treadmill-maa-hoo

1. Οργάνωσε τη playlist σου Η πιο έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξεις 3 playlist. Για να έχεις διαφορετικό τέμπο.  Τραγούδια που σε εμπνέουν με αργό τέμπο που να ταιριάζει σε περπάτημα ή έντονο περπάτημα, μια λίστα με τραγούδια που σου δίνουν ενέργεια να αρχίσεις το τρέξιμο και μια ακόμα με έντονα στοιχεία για να σπριντάρεις. Μπορείς να αλλάζεις τις λίστες με τη ταχύτητα που θες να διατηρήσεις. Εαν αυτό το πακέτο τριών τέμπο το κάνεις σε περισσότερα πακέτα τότε θα έχεις και ποικιλία.

2. Διάλεξε ωραίες διαδρομές για τις καλές μέρες Το τρέξιμο έξω θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σε γεμίσει ενέργεια. Είναι μια ωραία αλλαγή από τις πολλές προπονήσεις στον διάδρομο.  Βρες ωραίες διαδρομές, μεγάλα πάρκα, βουνό ή παραλία και περίμενε τις ηλιόλουστες μέρες. Ιδανική ιδέα με παρέα.

3. Φτιάξε τις δικές σου ταχύτητες Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του δυνάμεις και δυνατότητες. Μπορείς να προσαρμόσεις την προπόνηση σου σε μικρές περιόδους ταχύτητας ή χρόνου. Αυτό είναι το ωραίο του να κάνεις διάδρομο. Έχεις το κοντρόλ. Για παράδειγμα μπορείς να τρέξεις ένα χιλιόμετρο αυξομειώνοντας την ταχύτητα και αλλάζοντας την κλίση. Περπατάς για 3 λεπτά και μετά ξανά το ίδιο. Επί τρεις φορές.

4. Φτιάξε τη στάση του σώματος σου Στάσου σε όρθια θέση, αυτό είναι εύκολο όσο περπατάς ή τρέχεις στην αρχή. Στη πορεία οι ώμοι σου θα κουραστούν, θα γείρεις μπροστά και τα πόδια σου θα πατούν μερικές φορές βιαστικά. Φρόντισε να τσεκάρεις το σώμα σου, να χαλαρώνεις τους ώμους, να ισιώνεις την πλάτη, να τσεκάρεις την αναπνοή και τον παλμό σου.

5. Υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί το κάνεις Διάσημοι και πολύ δυνατοί μαραθωνοδρόμοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι τους βοηθάει να αφιερώνουν έναν αγώνα σε κάποιον που αγαπούν. Είναι σημαντικό να επικεντρώνεσαι στο στόχο σου, στο γιατί τρέχεις.  Ο καθένας το κάνει για τον δικό του λόγο. Σκέψου τον δικό σου και απόλαυσέ το.

-girl-in-fitness-gear