Στο σινεμά ο έρωτας και ο ρομαντισμός είναι στοιχεία ζωντανά και ενυπάρχοντα σε πάρα πολλές ταινίες. Πολλές φορές είναι και τα βασικά που ψάχνουμε για να καταλήξουμε σε προβολή. Τι γίνεται με τον queer στοιχείο όμως;

Ο gay και λεσβιακός έρωτας υπάρχει στο cinema (τουλάχιστον) από τα ’80s κιόλας. Οι επιλογές είναι πολλές. Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε ταινίες που προβάλλουν την queer διάσταση στον έρωτα. Και παραδόξως το Call Me By Your Name δεν είναι ανάμεσα σε αυτές.

PRIDE (2014), MATTHEW WARCHUS

Τo Pride είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία των queer ακτιβιστών του Λονδίνου που βοήθησαν να συγκεντρωθούν χρήματα για τις οικογένειες που επηρεάστηκαν από τη μεγάλη απεργία ανθρακωρύχων στη Βρετανία. Βρισκόμαστε χρονικοπολιτικά στην περίοδο διακυβέρνησης της Thatcher, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στο μεταξύ, η ταινία έχει ένα soundtrack-ωδή στην pop των 80s.

THE HUNGER (1983), TONY SCOTT

Βαμπίρ, David Bowie και Susan Sarandon. Αυτά βασικά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτή την cult -κλασική πια- ταινία.

BROKEBACK MOUNTAIN (2005), ANG LEE

Αυτό το φιλμ του 2005 έκανε κάποια πολύ καλά πράγματα για το queer σινεμά. Αρκεί να πούμε ότι προβλήθηκε και στις πιο mainstream οθόνες, προτάθηκε για τρία όσκαρ και έκανε και τους πιο κυνικούς σινεφίλ να λυγίσουν. Πρακτικά, αφορά την περιπλοκότητα μιας queer σχέσης σε πολύ συντηρητικές περιοχές και έχει και μια από τις πιο αξιοσημείωτες σκηνές σεξ στην ιστορία του σινεμά. ΟΚ, πρωταγωνιστούν ο Jake Gyllenhaal και ο Heath Ledger. Αυτό δεν περίμενες να ακούσεις;

HEAVENLY CREATURES (1994), PETER JACKSON

Το ντεμπούτο της Kate Winslet είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη Νέα Ζηλανδία. Μια έντονη σχέση, με εγκεφαλικά παιχνίδια και πού ζήλια, καταλήγει σε φόνο. Ένα ζευγάρι κοριτσιών καταλήγει να σκοτώνει τη μητέρα της μιας εξ αυτών και τα πράγματα παίρνουν περίεργη τροπή.

THE KIDS ARE ALRIGHT (2010), LISA CHODOLENKO

Μια οικογένεια που αποτελείται από δυο μαμάδες μπαίνεις στις πιο mainstream οθόνες. Πρακτικά, αυτό που κάνουν είναι να διαφωνούν, να σκέφτονται και να βλέπουν gay porn. Το The Kids Are Alright αποτελεί μια ντραμεντί γύρω από τη ζωή δύο gay μαμάδων, των έφηβων παιδιών τους και του δωρητή σπέρματός τους. ΟΚ, μπορεί να είναι λίγο προβλέψιμη, αλλά είναι όμορφο και καθησυχαστικό το να βλέπεις την ομοφυλοφιλία σε ένα plotline που δεν καταλήγει σε τραγικά γεγονότα, όπως συνήθως.

featured image: The Script Lab