285c2cdb45155617_mbp_4162

Η ζωή στα 20 -και κάτι- είναι ομολογουμένως υπέροχη, ακαταμάχητα όμορφη και περιπετειώδης. Φοιτητική ζωή, νέα δεδομένα στην καθημερινότητά σου και άφθονη ελευθερία. Όλα καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η ελευθερία σου περιορίζεται –μερικώς- από διάφορες πεποιθήσεις, σκέψεις και προσλαμβάνουσες της εποχής; Μήπως θα έπρεπε να το σκεφτείς πιο σοβαρά και να τις αποβάλλεις;

Ας δούμε λοιπόν 5 πράγματα που όλοι σκεφτόμαστε ή πράττουμε όντας στην ηλικία των 20s και που θα έπρεπε επειγόντως να τα «ξεφορτωθούμε»:

  1. Απόβαλε την ανάγκη να εξηγείς στους άλλους τις αποφάσεις σου:

Ζούμε ξεκάθαρα σε μια εποχή που οι περισσότερες αποφάσεις μας  επηρεάζονται από τον  κοινωνικό μας περίγυρο. Κλασικές ερωτήσεις του τύπου «πότε θα πάρεις πτυχίο» ή «γιατί δεν ακολούθησες τον τομέα στον οποίο σπούδασες» (και άλλες πιο προσωπικές, αλλά ας μην επεκταθούμε!), είναι αυτές που κατακλύζουν την μέχρι τώρα ζωή σου. Σκέψου όμως, γιατί είναι πολύ απλό: δεν έχεις καμιά υποχρέωση να λογοδοτείς σε κανέναν για το τι αποφασίζεις στη ζωή σου. Σταμάτα να σκέφτεσαι ενοχικά και συνειδητοποίησε επιτέλους ότι όποιο λάθος και να κάνεις θα σου δώσει πάντα κάτι που θα σε πάει ακόμα πιο μπροστά. 

  1. Βγάλε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου:

Αυτή η σύγχρονη μάστιγα: toxic people! Όλοι έχουμε συναντήσει τουλάχιστον από έναν άνθρωπο αυτής της κατηγορίας. Είτε είναι στο φιλικό μας περιβάλλον, είτε στη δουλειά, ακόμα και στο συγγενικό μας κύκλο. Οι γνωστοί ως τοξικοί άνθρωποι είναι αυτοί που πάντα θα προσπαθούν να απορροφήσουν όλη σου τη θετική ενέργεια για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα, αυτοί που θα υποβιβάσουν τα σχέδιά σου ως ανεπαρκή και πάντα θα σε μειώνουν με τη μίζερη φιγούρα τους! Σε μια ηλικία που σφύζεις από ζωντάνια και αισιοδοξία, καλό θα ήταν να τους απομακρύνεις από τον κοινωνικό σου κύκλο για ευνόητους λόγους.

  1. Απόβαλε την πεποίθηση ότι η δουλειά σου καθορίζει την αξία σου:

Είναι αλήθεια ότι η εργασία μας μας χαρακτηρίζει ως ένα βαθμό, λόγω του ότι καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας! Ωστόσο δεν θα’πρεπε σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίζει και την αξία μας ως ανθρώπινα όντα. Το γεγονός ότι δεν έχεις βρει ακόμα την δουλειά των ονείρων σου δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις το καλύτερο. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια και τις δικές του δυνατότητες. Θυμήσου απλά ότι κάθε μεγαλεπήβολο σχέδιο πετυχαίνει μέσα από μικρούς και σταθερούς στόχους. Βρες αυτό που αγαπάς και κάν’το πράξη, no matter what!

  1. Μην παραμελείς τον εαυτό σου:

Είσαι –και γιατί να το κρύψουμε, ΕΙΜΑΣΤΕ- στην πιο όμορφη και δημιουργική ηλικία. Γι’αυτό το λόγο λοιπόν περιποιήσου το σώμα και τον οργανισμό σου με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς! Ασκήσου, άλλαξε διατροφικές συνήθειες και βάλε υγιείς στόχους πάνω σ’αυτό. Αγάπησε ΕΣΕΝΑ πραγματικά και σίγουρα ο μελλοντικός σου εαυτός θα σε ευχαριστεί γι’αυτό!

  1. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους:

Last but not least! Το βασικότερο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους. Γενικά δεν είναι κακό να έχουμε κάποια πρότυπα, ίσως αυτά να μας δίνουν και την έμπνευση να δημιουργούμε νέα δεδομένα. Όμως καλό θα ήταν να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνατότητες και να αποφεύγουμε να παρασυρόμαστε από τα κατορθώματα των άλλων. Δεν θα ήταν πιο ευτυχές να επιβραβεύεις τον εαυτό σου γι’αυτά που έχεις πετύχει μέχρι τώρα; Νομίζω πως ναι!

Να ζεις, να αγαπάς και ναι μαθαίνεις λοιπόν, όπως σοφά λέει και ο αγαπημένος μου Leo Buscaglia! Στο λέω με όλη την 25χρονη (και κάτι) αισιοδοξία μου!