Γιατί είναι καλό να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις όσο είσαι μικρός;

Συγκεντρώσαμε τους 5 σημαντικότερους λόγους και σου τους λέμε! Σημείωνε και κλείσε… εισιτήριο!

  • Θα γίνεις κοινωνικός και θα μάθεις να μην κάνεις διακρίσεις 

Το να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις από μικρός θα σε εκθέσει σε νέες περιπέτειες, γνωριμίες, νέα πρόσωπα και νέες κουλτούρες από νωρίς. Όσο πιο νέοι τόσο πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, γνωριμίες και προκλήσεις είμαστε! Στα ταξίδια γνωρίζεις πώς είναι να συναναστρέφεσαι με εντελώς διαφορετικά άτομα και μαθαίνεις να πιάνεις κουβέντα με ανθρώπους που δεν μιλούν καν τη δική σου γλώσσα. Μαθαίνεις από νωρίς να μη ξεχωρίζεις τα άτομα με βάση το χρώμα ή το μέρος που ζουν, πιάνεις πιο εύκολα κουβέντα, ανοίγεσαι χωρίς δισταγμό, μαθαίνεις να αγκαλιάζεις τη διαφορετικότητα και συνειδητοποιείς πως ο κόσμος μας χωράει όλους.

  • Θα γίνεις από μικρός ανεξάρτητος

Καλώς ή κακώς οι γονείς στην Ελλάδα είναι αρκετά προστατευτικοί και κατά συνέπεια δυσκολεύουν το παιδί στο να πάρει αποφάσεις και να κάνει τις δικές του επιλογές, τα δικά του βήματα, τα δικά του λάθη. Αν ξεκινήσεις να ταξιδεύεις από μικρός στο εξωτερικό, αναπόφευκτα παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου, παίρνεις μικρές αλλά σημαντικές αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεσαι από τους δικούς σου γιατί πολύ απλά βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά τους. Μαθαίνεις να μην πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, να είσαι πιο προσεκτικός όταν περπατάς στους άγνωστους δρόμους μιας ξένης πόλης και μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις πολύ πιο νωρίς από τους συνομήλικούς σου.

5 λογοι για να αρχισεις να ταξιδευεις απο μικρος savoir ville

  • Θα συνειδητοποιήσεις από νωρίς πως δεν είσαι το κέντρο του κόσμου

Όχι, δεν περιστρέφεται ο κόσμος γύρω από τον εαυτό μας και ναι, είμαστε απλά μια μικρή κουκίδα στη γη. Ταξιδεύοντας από μικρός θα συνειδητοποιήσεις πώς κάθε άνθρωπος έχει να μας διδάξει πάντα κάτι, πώς δεν έχουμε μόνο εμείς δίκιο, πώς υπάρχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα στον κόσμο από τα δικά μας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως δεν είσαι σημαντικός σαν άνθρωπος απλά ταξιδεύοντας έχεις την τύχη να εκπαιδεύεσαι από νωρίς στο να ακούς και να είσαι δεκτικός σε νέα πράγματα, σε συμβουλές, σε διαφορετικές απόψεις από τις δικές σου και μαθαίνεις πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος αλλά ο τρόπος που εσύ αντιλαμβάνεσαι κάτι και ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται ο απέναντί σου.

  • Θα αναπτύξεις το επίπεδο των γνώσεών σου

Όσο και να παραμυθιαζόμαστε, στο σχολείο δε θα μάθουμε ποτέ όσα θα μάθουμε ταξιδεύοντας. Αν δεν είσαι καλός στην Ιστορία ή στη Γεωγραφία ακόμα και να μάθεις απέξω όλο το χάρτη του κόσμου, φεύγοντας από το σχολείο δε θα θυμάσαι τίποτα. Ταξιδεύοντας όμως μπορείς να γνωρίσεις από κοντά τις χώρες και τις πόλεις, τους πολιτισμούς και την ιστορία, μια ιστορία που θα ξετυλιχτεί στα μάτια σου όσο εσύ περπατάς στους δρόμους των πόλεων που επισκέπτεσαι! Και πίστεψέ με, θα σου μείνουν για πάντα στο μυαλό γιατί πολύ απλά οι ιστορίες δεν είναι πλέον εικόνες στις σελίδες ενός βιβλίου αλλά χειροπιαστές εικόνες και αναμνήσεις που θα θυμάσαι πάντα.

  • Θα καταλάβεις πως τίποτα δεν είναι δεδομένο

Όταν είσαι μικρός νομίζεις πως όλα είναι δεδομένα. Οι φίλοι, οι γονείς, όλοι θα είναι πάντα εκεί για εμάς. Σου μαθαίνουν επίσης πως η κανονική ζωή είναι η ζωή αυτή που σε βρίσκει σε ένα γραφείο, με σταθερή δουλειά, μισθό και οικογένεια. Γι’αυτό πολλοί νέοι επιλέγουν να “μη χαλάσουν τα λεφτά τους σε ταξίδια” ώστε να μπορούν δουλεύοντας και αποταμιεύοντας “να φτιάξουν τη ζωή τους”. Σου έχω νέα! Τίποτα δεν είναι δεδομένο! Αυτή τη στιγμή που με διαβάζεις το μόνο σου δεδομένο είναι το τώρα! Εγώ αυτό το συνειδητοποίησα στα ταξίδια μου. Σταμάτησα να προβληματίζομαι για το μετά και άρχισα να χαίρομαι την κάθε στιγμή, το τώρα, γιατί πολύ απλά είναι το μόνο που μπορείς να έχεις δεδομένο στη ζωή σου!

Να θυμάσαι πως δεν ξέρεις πόσο χρόνο έχεις πόσος χρόνος σου μένει, κανείς μας δεν το ξέρει! Γι ‘αυτό ταξίδεψε! Δες όσα περισσότερα μπορείς, γέμισε εμπειρίες από μικρός και μην ακούς κανέναν όταν σου λέει “περίμενε να μεγαλώσεις λίγο”! Ο χρόνος δεν περιμένει για κανέναν! Ζήσε τη ζωή σου όσο πιο έντονα μπορείς χωρίς όμως να τη βάζεις σε κίνδυνο ε;! Ταξίδεψε!

Γέμισε εικόνες, συναισθήματα, κάνε νέους φίλους από κάθε άκρη της γης ώστε φτάνοντας -με το καλό- στα 50 σου να είσαι ένας πραγματικά ευτυχισμένος και γεμάτος άνθρωπος και θα δεις πως μαθημένος στα λίγα θα μπορείς να ζήσεις τόσο καλά όσο εκείνος ο φίλος σου που πέρασε τη ζωή του σε ένα γραφείο βγάζοντας λεφτά. Με μια διαφορά! Εσύ θα είσαι  πιο πλούσιος μέσα σου εκείνος μόνος στις τσέπες του!