Οι λόγοι για τους οποίους η προετοιμασία των γευμάτων σου, ή αλλιώς meal prep, είναι μια σημαντική διαδικασία είναι γνωστοί. Εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου, υγιεινή διατροφή, χάσιμο κιλών κλπ. Επειδή, όμως, προετοιμάζεις τα γεύματα σου για τις επόμενες ημέρες, πρέπει να είσαι σίγουρη ότι το κάνεις με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλή τρόπο.

Για να γίνει αυτό εφικτό, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες.

Κανόνας 1: Καθάρισε και στέγνωσε καλά τα σκεύη σου

Ξεκίνησε πλένοντας τα χέρια σου και διατηρώντας τα σκεύη και τις επιφάνειες στην κουζίνα σου καθαρά. Δεν θέλεις σίγουρα από απροσεξία να κόψεις με το ίδιο μαχαίρι ωμό κοτόπουλο και τα πράσινα λαχανικά για τη σαλάτα σου, αλλά ούτε το τάπερ (κατά προτίμηση γυάλινο) που θα φιλοξενήσει το φαγητό σου να έχει μυρωδιές από το προηγούμενο.

Κανόνας 2: Πλύνε πολύ καλά τα φρέσκα προϊόντα

Πλύνε τα φρούτα, τα λαχανικά, ακόμη και τα βότανα σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγουν τυχόν μικροοργανισμοί, έντομα, φυτοφάρμακα.

Κανόνας 3: Μαγείρεψε καλά το φαγητό σου

Μην αφήνεις το φαγητό σου μισομαγειρεμένο προκειμένου να ολοκληρώσεις τη διαδικασία όταν έρθει η ώρα να το φας. Απλά μην το κάνεις. Μαγείρεψε κανονικά το φαγητό σου σαν να πρόκειται να το φας εκείνη τη στιγμή. Αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και βακτήρια από τα όχι καλά μαγειρεμένα προϊόντα, ειδικά στο κρέας, στα ψάρια και σε κάποια γαλακτοκομικά.

Κανόνας 4: Συντήρησε σωστά τα γεύματά σου

Φρόντισε να υπάρχει χώρος στο ψυγείο για να φιλοξενήσει τα ταπεράκια με τα γεύματά σου. Καλό είναι το ψυγείο να μην είναι ασφυκτικά γεμάτο. Ακόμη και στην πορεία σου για τη δουλειά, φρόντισε να το διατηρείς δροσερό και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο μόλις φτάσεις στο γραφείο.

Κανόνας 5: Ζέστανε το φαγητό σου με τον σωστό τρόπο

Καλό είναι να ζεσταίνεις το φαγητό σου όσο καλύτερα γίνεται. Είτε χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων (καλό είναι να το τοποθετήσεις σε ένα πιάτο και να το απλώσεις ώστε να ζεσταθεί καλύτερα) είτε μάτι κουζίνας είτε φούρνο απλό, φρόντισε το φαγητό σου να καίει όταν το αποσύρεις (θερμοκρασία ~75ο C).

Δες ακόμα: Όλα τα tips που χρειάζεσαι για να οργανώνεις τέλεια το meal prep σου