Οι εγωκεντρικοί είναι μια δύσκολη κατηγορία ανθρώπων που για να είσαι δίπλα τους πρέπει να έχεις αντοχές, καθώς τείνουν να υποβιβάζουν τη σύντροφό τους. Αν έχεις βιώσει (τουλάχιστον) μια σχέση με έναν τέτοιο τύπο άντρα, δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα έχεις σκεφτεί: «Γιατί υποχώρησα πάλι εγώ;» χωρίς ούτε εσύ η ίδια να μπορείς να δώσεις απάντηση. Πολλοί ναρκισσιστές τείνουν να είναι τα «κακά» παιδιά τα οποία επιδιώκουν να έχουν δίπλα τους «καλά» κορίτσια ώστε με έναν τρόπο να ισορροπεί η σχέση αλλά να εξασφαλίζουν και με έναν τρόπο ασφάλεια, αγάπη και στήριξη.

Ακολουθούν 4 θετικά χαρακτηριστικά που έχουν οι γυναίκες που εμπλέκονται σε τέτοιες σχέσεις και συνήθως καταλήγουν να προσπαθούν μόνες τους και για τους δύο.

Υπέρμετρη ικανότητα να αγαπούν

Οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι συνήθως αντικοινωνικοί με την έννοια ότι δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο παρά για τον εαυτό τους. Δεν είναι ικανοί να αγαπήσουν, να συμπονέσουν, να βοηθήσουν. Οι γυναίκες με περίσσεια αποθέματα αγάπης είναι, λοιπόν, ένας εύκολος στόχος. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, είσαι άτομο που σε εμπιστεύονται οι άλλοι, είσαι συμπονετική και πιστή στις σχέσεις σου. Είσαι θετικός άνθρωπος και σου αρέσει να βλέπεις τα θετικά και στους άλλους και αυτή σου η καλοσύνη είναι που σε κάνει ακαταμάχητη. Το γεγονός βέβαια ότι ένας ναρκισσιστής θα σπεύσει να σε εκμεταλλευτεί δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να αλλάξεις. Απλά πρέπει να αναπτύξεις άμυνες ώστε να μην πληγώνεσαι όντας πολύ ευάλωτη.

Αξιοπιστία και Υπευθυνότητα

Στόχος ενός ναρκισσιστή γίνονται επίσης και οι γυναίκες οι οποίες είναι αξιόπιστες, υπεύθυνες και συναισθηματικά ώριμες. Μπορεί αυτά τα χαρακτηριστικά να πηγάζουν από εμπειρίες ζωής, όπως π.χ. η φροντίδα ενός μικρότερου αδελφού ή ενός άρρωστου γονιού, αλλά για έναν ναρκισσιστή είναι τα κατάλληλα για να μπορέσει να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη ή δυσκολία. Και ενώ σαν χαρακτηριστικά είναι αξιοζήλευτα, δεν θα έβλαπτε (το αντίθετο για την ακρίβεια) η όχι τόσο έκδηλη έκφρασή τους. Γιατί οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να την προσεγγίζουν για αυτό που είναι και όχι για να την εκμεταλλευτούν.

Δες ακόμα: Η βαριά κληρονομιά του καλού παιδιού
glamour.com

Ισχυρή προσωπικότητα

Μια γυναίκα φιλόδοξη και με δυνατότητα να ασκήσει επιρροή είναι ελκυστική για έναν ναρκισσιστή σε αντίθεση με έναν απλό άντρα που θα αισθανόταν απειλούμενος από μια τέτοια συμπεριφορά. Αλλά και για την ίδια γυναίκα, ένας ναρκισσιστής σύντροφος θα φάνταζε ιδανικός. Αν βλέπεις σε αυτό το χαρακτηριστικό τον εαυτό σου, θα αναγνωρίζεις επίσης ότι το «όλα υπό έλεγχο» είναι η καθημερινή σου επιδίωξη. Μην ξεχνάς όμως ότι είσαι άνθρωπος και όσο ισχυρή και αν είσαι σαν προσωπικότητα, καλό είναι να είσαι σε μια σχέση η οποία θα σε βοηθά να κάνεις βήματα μπροστά και όχι απλά να υπάρχεις μέσα σε αυτή.

Καλή σχέση με τον πατέρα

Η κοντινή σχέση με τον πατέρα σου είναι ο λόγος που μπορεί να γίνεις ευάλωτη επειδή δεν έχεις βιώσει και δεν πιστεύεις την πικρή αλήθεια ότι εκεί έξω υπάρχουν και «κακοί» άνδρες. Ειδικά αν ο μπαμπάς σου ήταν πάντα εκεί για εσένα δύσκολα θα μπορέσεις να αντιληφθείς ότι θα μπορεί να υπάρξει κάποιος εκεί έξω που θα σε πλησιάσει με σκοπό να εκμεταλλευτεί την ικανότητά σου να αγαπάς. Και πολλές φορές με την αφορμή μιας τέτοιας σχέσης εξαναγκάζεσαι να βγεις από την comfort zone σου και εξελιχθείς σε ένα πιο ολοκληρωμένο άτομο, αν βέβαια συμπεριφερθείς ανάλογα. Διαφορετικά μπορεί να γίνεις το πιο εύκολο θύμα.

Διάβασε επίσης: Γιατί γυρίζεις στον ίδιο ξανά και ξανά και ξανά;
featured image: glamour.com