Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Lodge Cast Iron κατασκευάζει μαγειρικά σκεύη από το 1896. Κάθε μαντεμένιο μαγειρικό σκεύος Lodge είναι έτοιμο για χρήση από τη στιγμή που θα το βγάλεις από το κουτί του. Απλά ξέπλυνέ το, στέγνωσέ το με μια πετσέτα και ξεκίνησε τη μαγειρική.

Πριν φτάσεις τις 4 λαχταριστές συνταγές σού έχω μερικά sos tips για τα μαντεμένια σκεύη: 

Για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφη θερμοκρασία στο σκεύος, προθέρμανε το σταδιακά σε μια εστία παρόμοιου μεγέθους,

Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις ένα γάντι ή μία λαβή σιλικόνης Logde για να πιάσεις το σκεύος,

Μόλις το τηγάνι προθερμανθεί, πρόσθεσε λίγο λάδι ή λίπος και τα υπόλοιπα υλικά,

Seasoning ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία τα μαντεμένια σκεύη ψήνονται με φυτικό λάδι, αποκτώντας ένα 100% φυσικό αντικολλητικό φινίρισμα, για υγιεινό μαγείρεμα αλλά και πιο εύκολο καθαρισμό. Η φυσική επίστρωση, όλο και βελτιώνεται καθώς μαγειρεύετε, ενώ με την σωστή συντήρηση (πλύσιμο – άμεσο στέγνωμα -πέρασμα με λίγο φυτικό λάδι) τα σκεύη σας θα παραμείνουν σαν καινούρια και θα περάσουν από γενιά σε γενιά! Η Lodge, εφαρμόζει τη διαδικασία του seasoning σε όλα τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη της, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά λάδι σόγιας.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε οποιαδήποτε εστία μαγειρέματος, εξωτερική ψησταριά/σχάρα ή επάνω στη φωτιά.

Κλασική Ζύμη Για Pizza

Ψήσε πίτσα στον φούρνο, χρησιμοποιώντας ένα μαντεμένιo τηγάνι της Lodge!

Συστατικά

3 κούπες αλεύρι, κοσκινισμένο

1 πακέτο (7γρ. περίπου) ξηρή μαγιά, ενεργή

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 ¼ κούπες χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε ½ φλιτζάνι αλεύρι με μαγιά και αλάτι. Διαλύστε το μέλι σε χλιαρό νερό και προσθέστε το στο μείγμα. Προσθέστε ελαιόλαδο.

Στο μπολ ενός μίξερ, ή χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι, ανακατέψτε για 3 λεπτά. Ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδης.) Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.

Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε να φουσκώσει για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Χτυπήστε τη ζύμη και χωρίστε στα δύο. Αφήστε να φουσκώσει για 10 επιπλέον λεπτά. Χτυπήστε και απλώστε ένα από τα 2 μισά με το χέρι ή τον πλάστη στο μαντεμένιο τηγάνι.

Προσθέστε υλικά της επιλογής σας και τοποθετήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για 8-10 λεπτά ή έως ότου η κρούστα ροδίσει. Αφήστε την pizza να κρυώσει για 2-3 λεπτά πριν την κόψετε ή την σερβίρετε.

Σάντουιτς Με Λιωμένο Τυρί

Δοκίμασε να προσθέσεις καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια ανάμεσα σε φέτες δυο ειδών λιωμένου τυριού.

Συστατικά

4 φέτες ψωμί με προζύμι

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

½ κούπα μανιτάρια button, κομμένα σε φέτες

¼ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

¼ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό

1 πρέζα πιπέρι cayenne

2 φέτες ελβετικό τυρί

2 φέτες τυρί cheddar

4 φέτες ντομάτα, λεπτά κομμένες

2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο, μαλακό

Εκτέλεση

Προθερμάνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά. Προσθέστε τις φέτες κρεμμύδι, τα μανιτάρια, την 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και τα υπόλοιπα καρυκεύματα. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, 5-7 λεπτά.

Ενώ τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σοτάρονται, βουτυρώστε τη μία πλευρά κάθε κομματιού ψωμιού. Αφαιρέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια από το τηγάνι.

Συναρμολογήστε το σάντουιτς. Τοποθετήστε μια φέτα ψωμί, βουτυρώστε την κάτω πλευρά στο τηγάνι. Τοποθετήστε ένα κομμάτι ελβετικού τυριού και το μισό από το σοταριμένο μείγμα στο ψωμί. Προσθέστε δύο φέτες ντομάτας, μία φέτα τυρί τσένταρ και μια άλλη φέτα ψωμί, η βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω. Πατήστε το σάντουιτς με σπάτουλα.

Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει το ψωμί και το τυρί λιώσει, 3-4 λεπτά ανά πλευρά. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα συστατικά στη σχάρα. Κόψτε διαγώνια και σερβίρετε αμέσως.

Κέικ Με Μύρτιλλα Και Τυρί Ricotta Στο Τηγάνι

Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μύρτιλλα με οποιοδήποτε αγαπημένο εποχιακό φρούτο.

Συστατικά

φυτικό λάδι ή αντικολλητικό spray

1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher

3 μεγάλα αυγά

1 ½ κούπα τυρί ricotta

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 stick ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλείψτε με φυτικό λάδι ή ψεκάστε με αντικολλητικό spray όλη την εσωτερική επιφάνεια ενός μαντεμένιου τηγανιού.

Χτυπήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.

Χτυπήστε τα αυγά, το τυρί ricotta και τη βανίλια σε ένα μεσαίο μπολ, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε μέσα το βούτυρο, στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού και τα ¾ κούπας μύρτιλλα, προσέχοντας να μην θρυμματιστούν. Μεταφέρετε το μείγμα στο τηγάνι και προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα μύρτιλλα.

Ψήστε το κέικ για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα ή μέχρι η λεπίδα του δοκιμαστικού μαχαιριού να βγει καθαρή από το κέντρο του. Αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά τουλάχιστον, πριν το σερβίρετε.

Do Ahead: Το κέικ μπορεί να φτιαχτεί 2 μέρες πριν καταναλωθεί. Αποθηκεύστε το καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου.

Γαλλική Τηγανίτα Με Κεράσια (Clafoutis)

Απλή (και πεντανόστιμη) συνταγή γαλλικού τύπου τηγανίτας clafoutis. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για ένα απολαυστικό γλυκό.

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

6 αυγά

¾ κούπα ζάχαρη

¾ κούπα γάλα και κρέμα γάλακτος

¼ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

3 κούπες φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι (αν το παγώσετε: ξεπαγώστε, στραγγίστε και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας)

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Προσθέστε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά σε ένα μεσαίο μπολ. Ανακατέψτε καλά.

Προθερμάνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι περίπου 30.5 εκ σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Λιώστε το βούτυρο στο τηγάνι και ανακατέψτε για να επικαλυφθεί. Απλώστε ομοιόμορφα τα κεράσια στο τηγάνι. Ρίξτε αργά τη ζύμη στο τηγάνι. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε, για 10 περίπου λεπτά. Γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη.

Aνακάλυψε τις επιλογές σου στο lodgecastiron.gr