Κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι πως υπάρχει μια απαραίτητη (όχι αμοιβαία) σχέση. Αυτή δεν είναι άλλη από τη σχέση που έχουμε όλοι μας με το κινητό. Πλέον δεν έχει διαφορά αν βρίσκεσαι στο μετρό, στη σχολή, στη δουλειά ή ακόμη και (εχμ) στην τουαλέτα σου. Το μόνο σίγουρο είναι πως παντού σε συνοδεύει το αγαπημένο σου smartphone.

Μερικοί πιστεύουν πως αυτή η σχέση δεν κάνει καλό σε κανέναν από τους δύο (hello, χαλάει η μπαταρία του κινητού με την υπερβολική χρήση) και άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως αυτά τα θαυματουργά αντικείμενα, μας έχουν σώσει τη ζωή. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, ήρθε η ώρα να αναγνωρίσεις τα σημάδια που δείχνουν πως μάλλον έχεις αρχίσει να αποκτάς μια μικρή εξάρτηση.

1. Αρνείσαι πως χρησιμοποιείς αρκετή ώρα το spartphone σου

Ένα βασικό στοιχείο κάθε εξάρτησης είναι η άρνηση. Πολλές φορές τα άτομα που είναι εξαρτημένα από το κινητό τους, προσπαθούν να μειώσουν στα μάτια των άλλων αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό αυτή τους τη συνήθεια. Αν, λοιπόν, πιάνεις πολλές φορές τον εαυτό σου να προσπαθεί αν δικαιολογηθεί, μάλλον κάτι συμβαίνει.

4 σημάδια που δείχνουν πως είσαι εξαρτημένη από το κινητό σου
www.photographytalk.com

2. Αναβάλεις τις υποχρεώσεις σου 

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να προσπαθεί να αποφύγει τα deadlines κάνοντας σκρολάρισμα στο instagram; Ένα σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας εξάρτησης είναι η ανικανότητα του ατόμου να διαχειριστεί τα συναισθήματα του. Στην προκειμένη περίπτωση το συναίσθημα που προσπαθείς να αποφύγεις είναι το άγχος. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να το προσέξεις.

Δες ακόμη: Μήπως να κλείναμε λίγο το κινητό;

3. Περνάς περισσότερο χρόνο με αυτό παρά με τους ανθρώπους 

Μήπως έχει παρατηρήσει πως πολλές φορές ακυρώνεις τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις και αντί για αυτές κάθεσαι με τις ώρες στο κινητό σου; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε μάλλον υπάρχει ανάμεσα σε εσένα και το αγαπημένο σου smartphone μια τοξική σχέση. Ακόμη, αν συνειδητοποιήσεις πως χάνεις γρήγορα το ενδιαφέρον σου για ότι συμβαίνει γύρω σου τότε αυτό το στοιχείο μπορεί να ενισχύσει το πρόβλημα.

4 σημάδια που δείχνουν πως είσαι εξαρτημένη από το κινητό σου
shannonwestmeyer.com

4. Το κινητό σου είναι πάντα προσβάσιμο

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι οκ να έχεις το κινητό σου στο ίδιο δωμάτιο το βράδυ επειδή το χρησιμοποιείς σαν ξυπνητήρι. Αυτό που δεν είναι οκ είναι να μην αντέχεις το κινητό σου να βρίσκεται οποιαδήποτε στιγμή σε άλλο χώρο. Αυτή η ανασφάλεια που σου δημιουργείται πως συμβαίνει κάτι το οποίο εσύ χάνεις ή αλλιώς το FOMO, μάλλον αποτελεί μια ένδειξη του προβλήματος.