Υπάρχουν τόσα καινούρια προϊόντα να δοκιμάσει κανείς στο χώρο της ομορφιάς που είναι πανεύκολο να μπερδευτείς. Καινούργιες μέθοδοι καθαρισμού προσώπου εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, και πολλές από εμάς λέμε ναι χωρίς να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν. Ξεχνώντας πως κάθε επιδερμίδα έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες και αντιδράσεις.

Ποια είναι, λοιπόν, τα τέσσερα πιο κοινά πράγματα που κάνεις και ενοχλείς το δέρμα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις καν;

Απολέπιση

Όσες φορές και να εφαρμόσεις κάποιο απολεπιστικό προϊόν μέσα στην εβδομάδα, το πρόσωπό σου δεν πρόκειται να καθαρίσει παραπάνω. Το αντίθετο, μάλιστα. Αν απολεπίζεις με σκληρά για το δέρμα προϊόντα, εκείνα εισχωρούν και διαλύουν ένα λεπτό στρώμα από λιπίδια και άλλα μικροκύτταρα του οργανισμού. Αυτά βοηθούν στο να κρατούν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος προστατευμένα. Απομακρύνοντας αυτό το στρώμα, το δέρμα μένει εκτεθειμένο και απροστάτευτο απέναντι σε ξένους οργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι ρύποι της ατμόσφαιρας.

Αντηλιακό

Παραλείπουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα της καθημερινής μας ρουτίνας χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει το κακό που κάνουμε στο δέρμα μας. Οι ακτίνες του ήλιου είναι μια από τις βασικές αιτίες της γήρανσης του προσώπου – και όχι, δεν έχει σημασία μόνο το αν έχεις κληρονομήσει καλά γονίδια. Η καλή προστασία του προσώπου από τις βλαβερές ακτίνες θα διατηρήσει το δέρμα νέο και σφριγηλό για πολύ περισσότερο.

Κάν’το μόνος σου

Παρόλο που όλο και κάπου έχουμε διαβάσει συνταγές παρασκευής των δικών μας προϊόντων στο σπίτι ‘με απλά υλικά’, δεν είναι απαραίτητα καλό αυτό. Ένα παράδειγμα είναι η μαγειρική σόδα, που μπορεί να διαλύσει το προστατευτικό επίπεδο της επιδερμίδας που αναφέραμε προηγουμένως.

Δουλεύει;

Ένα ακόμα συχνό λάθος που κάνουμε είναι το να πιστεύουμε πως πρέπει να νιώσουμε το προϊόν να δουλεύει πάνω στο δέρμα μας για να καταλάβουμε ότι μας ταιριάζει. Πολλές φορές, εμπιστευόμαστε ανθρώπους που δεν είναι ειδήμονες (βλ. influencers) που δηλώνουν πως όταν ένα προϊόν λειτουργεί νιώθουν τραβήγματα ή άλλα συμπτώματα. Σου έχουμε νέα! Κανένα προϊόν που πραγματικά δουλεύει δεν πρέπει να προκαλεί φαγούρα ή τραβήγματα στην επιδερμίδα. Αν το κάνει θα πρέπει να είναι σε απειροελάχιστο βαθμό. Αυτές οι ενδείξεις μπορεί να σημαίνουν πως το δέρμα σου αντιδρά επειδή ταλαιπωρείται από ένα καινούριο προϊόν, χωρίς αυτό να δουλεύει, αλλά να βλάπτει την υγεία του.