Οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν την τάση να κάνουν στους υποψηφίους εργαζόμενους τις πιο απίθανες ερωτήσεις προκείμενου να εξετάσουν τη προσωπικότητα και τη κρίση τους. Από τις πλέον αγαπημένες τους αποτελούν αυτές που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο ζητούν από τους υποψηφίους να περιγράψουν τον εαυτό τους.

tumblr_lt6rcmzSe91qboqbv

Για παράδειγμα «Πως θα σε χαρακτήριζαν οι συνάδελφοι σου» ή «Χρησιμοποίησε τρεις λέξεις για να περιγράψεις τον εαυτό σου». Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η προσέγγιση σου θα είναι περίπου η ίδια. Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσεις για να αποδόσεις το ανάλογο νόημα αλλά και από την άλλη ποιες άλλες θα πρέπει να  διαγράψεις από τη λίστα τεχνικών προώθησης της αν μη τι άλλο «θαυμαστής» προσωπικότητας σου. 

Έξυπνος

Σαφώς και γνωρίζεις ότι θεωρείσαι έξυπνο άτομο όπως όλοι μας άλλωστε. Παρόλα αυτά η  εξυπνάδα είναι πλέον σχετική και περιλαμβάνει πολλές αφηρημένες έννοιες. Έξυπνος μπορεί να θεωρείσαι γιατί έχεις την ικανότητα να κάνεις γρήγορα αριθμητικές πράξεις και να λύνεις με επιτυχία σπαζοκεφαλιές όπως επίσης μπορεί να θεωρείσαι έξυπνος γιατί έχεις ικανότητες ρητορικής και πειθούς ή ξέρω γω είσαι άσος στο να φτιάχνεις φραπέ με δεμένα τα μάτια.

Αντί αυτού…

Άσε τη λέξη έξυπνος  να τη χρησιμοποιεί ή μάνα σου και η γιαγιά σου για να σε παινέψουν και εσύ χρησιμοποίησε έμπρακτη επιχειρηματολογία που να δηλώνουν την εξυπνάδα σου. Μίλησε για τον τρόπο σκέφτεσαι, και χρησιμοποίησε λέξεις όπως «πρακτικός», «ευκολομαθής», «μεθοδικός», «εφευρετικός», «δημιουργικός».

Αρεστός

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο όπως θα συνίσταται να μη περιγράφεις τον εαυτό σου ως έξυπνο, καλό θα ήταν να αποφύγεις και τη λέξη αρεστός. Άσε που στην τελική είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί αρέσεις χωρίς να ακούγεσαι απελπισμένος. Τι θα έλεγες δηλαδή «Ότι όλοι με χαιρετάνε, γελάνε με τα αστεία μου και ότι τους λείπω αν καμιά φορά κάνω τον άρρωστο;» Πίστεψε με δε νομίζω να δουλέψει.

Αντί αυτού…

Χρησιμοποίησε λέξεις όπως ο «ομαδικός», «ενθουσιώδης» «εξωστρεφής» δηλώνοντας την επικοινωνιακή και κοινωνική σου έφεση με παραδείγματα όπως ότι είσαι άνετος στο να υποστηρίξεις την παρουσίαση ενός νέου προϊόντος, να μιλάς ανοικτά σε meetings, ή να διοργανώνεις εργασιακά πάρτι. Θα ακουστείτε πιο πειστικοί όταν αναφέρεστε σε προσωπικές σας ενέργειες παρά σε άστοχες αντιδράσεις των γύρω σας προσανατολισμένες σε εσάς.

Επιτυχημένος

Μπορείς όντως να εκτελέσεις μια ενέργεια με επιτυχία, αλλά δε μπορείς να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου επιτυχημένο. Είναι σαν να λες σε μια συνέντευξη ότι είσαι πλούσιος/α και όμορφος/η.

Αντί αυτού…

Απέφυγε την εστίαση σου στην επιτυχία που βασίζεται πάνω σε ένα γενικότερο ορισμό και δώστε βάση σε συγκεκριμένη δεξιότητα που να αποδίδει επιτυχία. Μπορεί να πεις ότι είσαι καλός επαγγελματίας σε αυτό που κάνεις κάτι που στη πραγματικότητα όντως θα έπρεπε να είσαι. Η διαφορά έγκειται στο ότι όταν αναφέρεσαι  γενικά ότι είσαι επιτυχημένος είναι να σαν θέλεις να δείξεις ότι γνωρίζεις την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σου πράγμα το οποίο δεν ενδιαφέρει τους δυνητικούς εργοδότες σου. Γι’ αυτό δώσε βάση στις δεξιότητες και τις εμπειρίες σου που αφορούν τη θέση που σε ενδιαφέρει.

Ταπεινόφρων

Κακά τα ψέματα είναι λίγο παράξενο να καυχηθεί κάποιος για το πόσο ταπεινόφρων είναι. Αν μη τι άλλο αφού ακριβώς χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ταπεινόφρων υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπρεπε να το αναφέρεις καν. Εκτός αυτού αν στη συνέχεια προσπαθήσεις να εξηγήσεις γιατί θεωρείς τον εαυτό σου ταπεινόφρων εκεί είναι που θα κλονίσεις το ενδιαφέρον  υπεύθυνου προσλήψεων προς την αρνητική πάντα πλευρά.

Αντί Αυτού…

Αν αυτό το χαρακτηριστικό είναι όντως κάτι που θέλεις να περάσεις στη συνέντευξη δώσε βάση σε γεγονότα τα οποία δικαίως θα σου έδιδαν αυτό το χαρακτηρισμό.  Γενικότερα απέφυγε τους στείρους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν τη προσωπικότητα σου. Μίλησε για το τι έκανες, ποιο ήτανε το αποτέλεσμα και τι εντυπώσεις προκάλεσες στους εργοδότες σου χωρίς να φαίνεται ότι βάζεις επιπλέον σάλτσες.