Για πολύ καιρό, οι συζητήσεις για την καταπολέμηση της ακμής επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην εφηβεία και στις ορμόνες. Σε κάποιες συζητήσεις μπορεί να ακούγαμε να κατηγορείται η σοκολάτα και τα λιπαρά γεύματα.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακμή στα ενήλικα χρόνια τους και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αντιμετωπίσουμε δερματικά προβλήματα που μοιάζουν με την ακμή πέρα από την εφηβεία.

Από τις βιταμίνες μέχρι το σαμπουάν, υπάρχουν πολλοί πιθανοί ένοχοι για τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια, πολλοί από τους οποίους μπορεί να σε εκπλήξουν. Διάβασε παρακάτω για τρεις λόγους για τους οποίους έχεις εξάρσεις ακμής, λόγοι που ενδεχομένως δεν έχεις σκεφτεί και συζήτησέ τους με τον/τη δερματολόγο σου.

Εμείς να διαλευκάνουμε αυτό το πεδίο απευθυνθήκαμε στη δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Δρ. Βάλια Μουσάτου.

Επηρεάζει την ακμή η κληρονομικότητα;

“Η αιτιοπαθογένεια της ακμής δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά πολλοί παράγοντες εμπλέκονται αιτιολογικά στην εμφάνισή της. Η κληρονομικότητα είναι σημαντικός παράγοντας. Έτσι εάν ένας από τους δυο γονείς είχε ως νεότερος ακμή, οι πιθανότητες είναι να έχει και το παιδί του. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά εάν και οι δυο γονείς είχαν ακμή. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους: οικογενειακή προδιάθεση για υπερπαραγωγή σμήγματος, για ορμονική ανισορροπία (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κ.λπ.), ευπάθεια στο προπιονικό βακτηρίδιο, προδιάθεση για μη ομαλή κερατινοποίηση των κυττάρων της επιδερμίδας που μπλοκάρουν τους πόρους.” μάς εξηγεί η ειδικός.

Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με κάποια συστατική ή και τρόφιμα είτε εκδηλώσαμε ακμή στην εφηβεία μας είτε όχι αλλά οι γονείς μας είναι γνωστό ότι αντιμετώπισαν ακμή;

Σύμφωνα με την κ. Μουσάτου “Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που να καταδεικνύουν κάποια σχέση μεταξύ ακμής και διατροφής ( συγκεκριμένες τροφές). Ελάχιστες μελέτες έχουν δείξει μικρή συσχέτιση με γαλακτοκομικά , κυρίως αγελαδινό γάλα ενώ αυτό δεν έχει αποδειχθεί από άλλες μελέτες. Ωστόσο υπάρχει συσχέτιση με επιδείνωση της ακμής σε άτομα που πάσχουν, όταν καταναλώνονται πολλά λιπαρά ( γλυκά, τηγανητά κ.λπ.) και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη λόγω αύξησης της φλεγμονής του οργανισμού που προέρχεται από ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων , που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να βοηθήσει την ακμή όπως και τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πάντως ούτε αυτό έχει αποδειχθεί πλήρως παρά από μεμονωμένες μελέτες.

Υπάρχουν συστατικά στα προϊόντα ομορφιάς που θα μπορούσαν να φράζουν τους πόρους άρα και να προκαλέσουν τέτοιους ερεθισμούς;

“Τα προϊόντα με πλούσια σύσταση, δηλαδή με περισσότερα έλαια, τα καλυπτικά make up καθώς και τα αντιηλιακά ( όχι αυτά για ακνεϊκά δέρμα), μπορεί να προκαλέσουν η να επιδεινώσουν την ακμή. Άρα λοιπόν τα άτομα με ακμή η με προδιάθεση για ακμή και λιπαρότητα θα πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τα προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς του δέρματος. Άρα να επιλέγουν κρέμες με μη φαγεσωρογόνες συστάσεις, χωρίς σιλικόνη, oil free συνθέσεις στα προϊόντα μακιγιάζ και ειδικά αντιηλιακά. Τα λάδια απαγορεύονται . Ακόμα τα άτομα με ακμή στο σώμα (ράχη/ στήθος) να αποφεύγουν τα λάδια ( μασάζ, αντιηλιακά κ.λπ.) και σε αυτές τις περιοχές.” μάς εξηγεί η ειδικός.

Ευθύνονται για την ακμή συγκεκριμένα συστατικά; Κι εδώ θα ήθελα να μιλήσουμε και για προϊόντα που αφορούν το τριχωτό της κεφαλής.

Η λίστα για τα συστατικά που μπορούν να φτάσουν τους πόρους και να οδηγήσουν συνεπακόλουθα σε πρόκληση ακμής, είναι μεγάλη:

Acetylated Lanolin

Acetylated Lanolin Alcohol

Algae Extract

Algin

Beeswax

Bismuth

Butyl Stearate

Butyrospermum Parkii

Carrageenan

Cetearyl Alcohol + Ceteareth 20

Cetyl Acetate

Chlorella

Chondrus Crispus

Coal Tar

Cocoa Butter

Coconut Alkanes

Coconut Butter

Coconut Oil

Cocos Nucifera Oil

Colloidal Sulfur

Cotton Awws Oil

Cotton Seed Oil

Corn Oil

D&C Red 3, 4, 6, 7, 9

D&C Red 17, 19

D&C Red 21, 27

D&C Red 30, 33, 36

D&C Red 40

Decyl Oleate

Dioctyl Succinate

Disodium Monooleamido

Ethoxylated Lanolin

Ethylhexyl Palmitate

Glyceryl Stearate SE

Glyceryl-3 Diisostearate

Hexadecyl Alcohol

Hydrogenated Vegetable Oil

Isocetyl Alcohol

Isocetyl Stearate

Isodecyl Oleate

Isopropyl Isostearate

Isopropyl Linolate

Isopropyl Myristate

Isopropyl Palmitate

Isostearyl Isostearate

Isostearyl Neopentanoate

Jojoba Wax

Kelp

Laminaria Digitata Extract

Laminaria Saccharina Extract

Laureth-4

Laureth-23

Lauric Acid

Mango Butter

Mink Oil

Myristic Acid

Myristyl Lactate

Myristyl Myristate

Octyl Palmitate

Octyl Stearate

Oleth-3

Oleyl Alcohol

PEG 2 Sulfosuccinate

PEG 8 Stearate

PEG 16 Lanolin

PEG 200 Dilaurate

PG Monostearate

PPG 2 Myristyl Propionate

Plankton

Polyglyceryl-3 Diisostearate

Potassium Chloride

Propylene Glycol Monostearate

Red Algae

Seaweed

Shark Liver Oil

Shea

Shea Butter

Sodium Laureth Sulfate

Sodium Lauryl Sulfate

Solulan 16

Sorbitan Oleate

Soybean Oil

Spirulina

Steareth 10

Stearic Acid Tea

Stearyl Heptanoate

Sulfated Castor Oil

Sulfated Jojoba Oil

Talc

Wheat Germ Glyceride

Wheat Germ Oil

Xylene

¨”Γενικά ακόμα και τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών, όταν τα μαλλιά έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο ( φράντζες/ αφέλειες κλπ) , μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση ακμης. Όσοι έχουν λιπαρά μαλλιά, χρειάζεται να τα λούζουν τακτικά για να μη μεταφέρεται η λιπαρότητα στο πρόσωπο και να αποφεύγουν τα λάδια . Επίσης τα προϊόντα για αύξηση της τριχογενεσης να μην έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο.” προσθέτει η κ. Μουσάτου.

Βιταμίνες και συμπληρώματα μπορεί να ευθύνονται; Έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων με την ακμή.

“Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι όλα ίδια. Σε σχέση με την ακμή, συμπληρώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες B6 και B12 και σε ιώδιο, έχουν ενοχοποιηθεί για επιδείνωση της ακμής, όπως και σε κάποιες μελέτες τα συμπληρώματα με ορό γάλακτος.

Αυτά όμως που σίγουρα ευθύνονται για πρόκληση ακμής, είναι συμπληρώματα για αύξηση μυϊκής μάζας (body building) που δυστυχώς είναι πολλές φορές αναμεμειγμένο με αναβολικές ουσίες (στεροειδή κ.λπ).

Πρόκειται για συμπληρώματα, που δεν υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο όπως τα φάρμακα και πολλές φορές η σύστασή τους είναι άγνωστη ακόμα και στους πωλητές. Αυτά πρέπει να αποφεύγονται όχι μόνο γιατί προκαλούν ακμή, αλλά επειδή είναι επικίνδυνα και για την υγεία.

Για περισσότερες απορίες, μπορείς να βρεις τη Δρ. Μουσάτου στο Instagram.