Μείνε ψύχραιμη. Πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι έδιναν τη συλλογική υπόσχεση να είναι ειλικρινείς και πιστοί μεταξύ τους. Ας ελπίσουμε να έρθει κάποτε αυτή τη μέρα. Στο μεταξύ όμως, πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να εξαπατούν και να λένε ψέματα.

Οπότε, τι πρέπει να κάνεις αν ανακαλύψεις πως κάποιος – ένας συνάδελφος, ο συγκάτοικος σου ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο- δεν ήταν ειλικρινής απέναντί σου;

 1. Μην το αγνοήσεις.

Με το να αγνοείς μια ανειλικρινή συμπεριφορά, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τη διαιωνίζεις. Μένοντας σιωπηλή δεν σε τιμά και δεν θα βοηθήσει την κατάσταση.

 1. Ζύγισε την κατάσταση.

Αναρωτήσου πώς και κατά πόσο σε έχει επηρεάσει αυτή τη συμπεριφορά. Κάθε ψέμα έχει και το κόστος του. Σε αυτή την περίπτωση, ποιό ήταν;

 1. Επίλεξε τη πιο σοφή αντίδραση.

Προτού δράσεις, πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου τις επιλογές που έχεις. Οποιαδήποτε αντίδραση εν ψυχρώ ίσως εντείνει την κατάσταση.

 1. Μίλα ξεκάθαρα για αυτό που σε πείραξε.

Είναι καλύτερο να εστιάσεις σε όσα σε ενόχλησαν –  τί έγινε και πως σε επηρέασε. Το να κατηγορείς και να υποδεικνύεις, ακόμη και δικαιολογημένα – θα βγάλει στην επιφάνεια την αμυντική πλευρά του άλλου και θα δυσκολέψει οποιαδήποτε ευκαιρία για εποικοδομητική συζήτηση.

 1. Κάνε άμεσες ερωτήσεις.

Αν υποπτεύεσαι πως κάποιος σου έχει πει ψέματα, να θυμάσαι πως αξίζεις να γνωρίζεις την αλήθεια. Μην το παραβλέψεις έως ότου είσαι ικανοποιημένη με τις απαντήσεις.

 1. Μη θεωρήσεις οτι δεν είναι σημαντικό.

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να μειώνουν τις πραγματικές διαστάσεις μιας συμπεριφοράς και να τη παρουσιάζουν ως ένα αθώο ψεματάκι. Τα ψέματα είναι ένα σοβαρό θέμα και δεν θα πρέπει να παραβλέπονται εύκολα.

 1. Αναλογίσου αν ο ‘ψεύτης’ είναι πρόθυμος να αποδεχτεί το λάθος του.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποιον, πολλοί προσπαθούν να καλύψουν το ψέμα τους με ένα άλλο ψέμα και μετά με άλλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη προς αυτό το πρόσωπο και ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί είναι παίρνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του/της.

 1. Συζήτησε το με κάποιον.

Οι ‘ειδικοί’ στα ψέματα μπορούν εύκολα να σε παραπλανήσουν και να σε μπερδέψουν εντελώς. Ζήτα συμβουλές απο έναν έμπιστο φίλο σου ή σύμβουλο ώστε να μπορέσεις να διακρίνεις τα ψέματα απο την αλήθεια.

 1. Εμπιστέψου το ένστικτο σου.

Επέτρεψε στον εαυτό σου να αντιδράσει όπως πραγματικά νιώθει. Αν έχεις αμφιβολίες για την ειλικρίνεια κάποιου, άκουσε καλά τι σου λένε η καρδιά και το μυαλό σου.

 1. Μη δεχτείς να γίνεις ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Οι ανειλικρινείς άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να παραποιήσουν τα γεγονότα και να καταδείξουν κάποιον άλλο, υποστηρίζοντας πως αντιδρά υπερβολικά πως έχει εκείνος/εκείνη το πρόβλημα. Μη δεχτείς μια τέτοιου είδους συμπεριφορά και μεταχείριση.

 1. Θέσε ξεκάθαρα όρια.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις προβλήματα στο μέλλον είναι να είσαι άμεση και ξεκάθαρη για τις προσδοκίες σου.

 1. Αποδέξου πως το ψέμα επαναλαμβάνεται.

Συχνά, το άτομο που θα σου πει ψέματα θα το κάνει ξανά και ξανά.

 1. Μην αναμειχθείς υπερβολικά.

Ίσως μπεις στο πειρασμό να προσπαθήσεις και να ‘διορθώσεις’ την κατάσταση. Αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις τις δικές σου πράξεις και όχι του άλλου.

 1. Πες στον εαυτό σου την αλήθεια.

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα ανέντιμο άτομο είναι επιβεβαιώνοντας στον εαυτό σου πως είσαι πραγματικά ειλικρινής. Ακόμη και αν το άλλο άτομο δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται για την αφοσίωση σου στην αλήθεια, ΕΣΥ θα γνωρίζεις και θα είσαι περήφανη για την εντιμότητα σου.

 1. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, απομακρύνσου απο αυτό το άτομο.

Αν συνειδητοποιήσεις πως το άτομο αυτό δεν πρόκειται να είναι έντιμο μαζί σου και δεν θα δεχτεί τις ευθύνες του, τότε είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις την εμπιστοσύνη σου. Οπότε, απομακρύνσου. Αν αυτό σημαίνει να σταματήσεις μια ερωτική σχέση, τότε let it be. Υπάρχουν τόσα πολλά, καλά και ειλικρινή άτομα στον κόσμο που δεν αξίζει να ασχολείσαι με ένα άτομο που δεν είναι έντιμο απέναντι σου.