Έχουμε έλλειψη πολιτισμού σε αυτή τη χώρα ρε παιδί μου είναι γεγονός. Και είναι και ειρωνεία ε… η Ελλάδα, το συνώνυμο του πολιτισμού στα αρχαία χρόνια να έχει γίνει κράτος πιθηκανθρώπων. Και δεν φαίνεται να υπάρχει σωτηρία κιόλας. Όχι, δεν αναφέρομαι σε πολιτικο-οικονομικές καταστάσεις, εγώ το πάω στο πιο απλό. Στην καθημερινή συμπεριφορά μας. Πιστεύω πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμαστε έναν… Δράκων. Όχι Γιάγκο Δράκων, τον άλλο, τον ορίτζιναλ λέω.

Για αυτό και έκανα ένα πείραμα: πέρασα ένα τυπικό Σάββατο σημειώνοντας τα πράγματα που θα έπρεπε να ποινικοποιηθούν σε αυτή τη χώρα για να στρώσουμε λίγο… Μάλλον πιο σωστά, πράγματα που θα ποινικοποιούσα εγώ αν ήμουν στη θέση του φίλτατου τύραννου-νομοθέτη. Μετά από λίγο κόψε-ράψε, κατέληξα στις παρακάτω 13 εντολές:

 1. Ου σταθείς στις κυλιόμενες σκάλες στα αριστερά χωρίς να ανεβαίνεις/κατεβαίνεις. Σοβαρά τώρα, αφού τα έχεις τα πόδια μόνο για να στέκεσαι, τουλάχιστον να στέκεσαι στο σωστό σημείο!
 2. Ου πατήσεις και τα δύο κουμπιά του ασανσέρ (άνοδος/κάθοδος). Συγγνώμη, ξέρεις τη λειτουργία των κουμπιών;;; Αν θες να πας πάνω πατάς το… πάνω! Αντίστοιχα για κάτω πατάς το κάτω! Ναι το ξέρω είναι πολύπλοκο.
 3. Ου μπεις στο τρένο/ασανσέρ/οπουδήποτε, ΠΡΙΝ βγει ο κόσμος που είναι ήδη μέσα. Δηλαδή αλήθεια;; Άσε τον κόσμο να βγει ρε γατομούστακο και μετά μπες δεν είναι η μάχη της Υόρκης!
 4. Μην είσαι ανορθόγραφος. Συγγνώμη, αλλά εκτός και αν για κάποιο λόγο δεν κατάφερες να βγάλεις το δημοτικό (υπάρχουν και άνθρωποι που δούλεψαν από μικρή ηλικία, μην τα ισοπεδώνουμε όλα) τότε δεν έχεις ΚΑΜΙΑ δικαιολογία να μου γράφεις «κρατιέτε» και «επήτηδες».
 5. Ου «κόψεις»/αλλάξεις την εξάτμιση από το παπάκι σου για να κάνει θόρυβο. Ρε φίλε, σου έχω μόνο μια ερώτηση… ΓΙΑΤΙ;;; (το ξέρω, είναι ήδη παράνομο αυτό αλλά εδώ μιλάμε για Μαργέτειο δίκαιο θα τον έβαζα να ακούει το «πρι-πρι-πρι» 23 ώρες την ημέρα).
 6. Μην είσαι αγενής. Μπορεί να είσαι ανορθόγραφος, μπορεί να είσαι κλέφτης, μπορεί να είσαι Ολυμπιακός, μπορεί να είσαι ό,τι θες. Μην είσαι όμως αγενής! Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει δικαιολογία, η αγένεια είναι απλά ασυγχώρητη.
 7. Ου κορνάρεις! Με εξαίρεση τη μία φορά που θα σου φανεί χρήσιμη σε κάποια κατάσταση ζωής ή θανάτου η κόρνα θα πρέπει να καταργηθεί στην Ελλάδα. Αλήθεια, τι καταφέρνεις με το να κορνάρεις όταν έχει κίνηση; ΜΠΡΑΒΟ ΜΕΓΑΛΕ ευτυχώς κόρναρες και τώρα ξεκολλήσαμε, ΠΕΤΑΜΕ!
 8. Ου κολλήσεις στο μπροστινό αυτοκίνητο για να του δείξεις ότι θες να το προσπεράσεις. Εντάξει δεν σχολιάζω καν ε… δεν μπορώ να σου πω πόσες φορές μπήκα στον πειρασμό να φρενάρω και να προκαλέσω πολύνεκρο. Έχε χάρη που θέλω να ζήσω για να δω την πανάθα να σηκώνει champions league.
 9. Να δίνεις μπουρμπουάρ. Φιλαράκι, αν έχεις χρήματα για να βγεις και να πιείς τις κοκτεϊλάρες σου έχεις για να δώσεις στον σερβιτόρο/σερβιτόρα ένα 5-10% μπουρμπουάρ. Με 3€/ώρα που παίρνει το 90% από αυτά τα παιδιά, να χαίρεσαι που δεν φτύνουν στο τζιν τόνικ σου.
 10. Μάζευε τα… του σκύλου σου. Ντάξει, εδώ μιλάμε η καφρίλα απογειώνεται! Αν δεν καταλαβαίνεις πόσο αρούγκανος είσαι αν αφήνεις τα sk@t@ του σκύλου σου στο πεζοδρόμιο, τότε μάλλον κακώς τον βγάζεις βόλτα. Βασικά κακώς έχεις σκύλο. Βασικά κακώς σε έχουν ακόμα αμολητό.
 11. Ου πετάξεις τα σκουπίδια στο δρόμο. Προέκταση του προηγούμενου. Δεν πάει να πει πως επειδή δεν είναι sk@t@ είναι οκ να τα πετάμε στο δρόμο! Πόσο δύσκολο είναι να βρεις κάδο διάολε;;;;!
 12. Ου καπνίσεις σε χώρο μη-καπνιζόντων. Εντάξει, υπήρξα καπνιστής, είμαι γνώστης του «χαρμανιάσματος» αλλά όχι ρε φίλε! Βγες έξω και κάπνισε! Ναι στο κρύο τι να κάνουμε τώρα, στην Ελλάδα άλλωστε κάνει 2 μήνες το χρόνο κρύο, σιγά τα αυγά!
 13. Ου κλέψεις τη σειρά του άλλου στο σούπερ μάρκετ/εκδοτήρια/οπουδήποτε. Τι θα κερδίσεις δηλαδή; Εσύ μαντάμ, που μπήκες μπροστά μου στην ουρά στην τράπεζα. Τι κέρδισες; 3 λεπτά; 5 λεπτά; Εντάξει, καταλαβαίνω πως όσο μεγαλώνεις ο χρόνος γίνεται πολύτιμος, αλλά μην νομίζεις ότι ο σεβασμός είναι προνόμιο της ηλικίας σου.