Προς όλους τους νυν ή και επικείμενους  βιβλιοφάγους εκεί έξω: όσο κι αν προσπαθείς να στριμώξεις στην καθημερινότητά σου το να ξεκλέψεις λίγη ώρα για να διαβάσεις έστω μερικές σελίδες από το βιβλίο σου, όσες φορές κι αν το παίρνεις μαζί σου για να διαβάσεις στο μετρό -συνήθως στο όρθιο- το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά/σχολή ή στον γυρισμό, ξέρεις πως η απόλαυση της ανάγνωσης καμιά φορά θέλει χρόνο και ιδιαίτερα ηρεμία.

Τι καλύτερο από τις καλοκαιρινές σου διακοπές όπου έχεις άπλετο χρόνο και γαλήνη να απολαύσεις όλα εκείνα τα βιβλία που αγόρασες τον χειμώνα (και τα έχεις σ’ εκείνο το ράφι) και δεν πρόλαβες να διαβάσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε μερικές καλοκαιρινές προτάσεις για διάβασμα είτε για την παραλία είτε για εκείνα τα δροσερά απογεύματα που το διάβασμα στο μπαλκόνι ή την αυλή είναι ότι πρέπει.

Ικιγκάι: Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή – Έκτορ Γκαρθία & Φράνσεσκ Μιράλλιες (Εκδόσεις Πατάκη)

Κατά τους Ιάπωνες, κάθε άνθρωπος έχει κι από ένα ικιγκάι, αυτό που κάποιος Γάλλος φιλόσοφος θα μετέφραζε ως raison d’ etre (λόγο ύπαρξης). Ορισμένοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους με πλήρη συνείδηση αυτού, κι άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά ακόμα το ψάχνουν. Το βιβλίο αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, από το πώς τρέφονται και κινούνται μέχρι το πώς δουλεύουν και πως βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
patakis.gr

Καλοκαίρι – Edith Wharton (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της Τσάριτι Ρόγιαλ, μιας νεαρής κοπέλας με περήφανο και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που ζει σε μια φτωχή επαρχιακή πόλη υιοθετημένη από μια τοπική οικογένεια. Όταν ο νεαρός αρχιτέκτονας Λούσιους Χάρνεϊ θα επισκεφτεί τη μικρή πόλη για μια επιστημονική μελέτη, η δεκαοκτάχρονη Τσάριτι θα τον ερωτευτεί και θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του.

Το Καλοκαίρι, που θεωρείται από αρκετούς το καλύτερο έργο της Edith Wharton, συγκρίνοντάς το ακόμα και με τη Μαντάμ Μποβαρύ του Flaubert, εκδόθηκε το 1917 και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική αφύπνιση μιας νεαρής γυναίκας.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
epbooks.gr

Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα – Tobias Wolff (Εκδόσεις Ίκαρος)

Η Χαρά του πολεμιστή συγκεντρώνει δέκα από τα καλύτερα διηγήματα του κορυφαίου Αμερικανού διηγηματογράφου Tobias Wolff. Επιλεγμένα από το σύνολο του έργου του, τα διηγήματα της ανθολογίας ξεδιπλώνουν ένα γοητευτικό πανόραμα της καθημερινότητας, με τις μικρές χαρές και λύπες της, γεμάτο χιούμορ, ευαισθησία και συγκρατημένη μελαγχολία. Είτε στη νωθρή ενδοχώρα είτε στις πολύβουες μεγαλουπόλεις, είτε ως γιοι που πασχίζουν να συμφιλιωθούν με τους γονείς τους είτε ως νάρκισσοι που υποχρεώνονται παρά τη θέλησή τους να ωριμάσουν, οι ήρωες του Wolff έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα που αφορούν τον καθένα μας.

Χάρη στη σπάνια δεξιοτεχνία του συγγραφέα και στο παιγνιώδες ύφος του, τα δέκα διηγήματα της Χαράς του πολεμιστή είναι δέκα λαμπρές στιγμές της αμερικανικής διηγηματογραφίας. 

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
ikarosbooks.gr

Ρου – Μαριαλένα Σπυροπούλου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια έφηβη, λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, μετακομίζει από το νησί της ξαφνικά στην Αθήνα μόνη. Έχοντας ελάχιστα συνειδητοποιήσει γιατί φεύγει και πού πηγαίνει, παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Όχι μόνον πρακτικά αλλά κυρίως συναισθηματικά, ψυχολογικά. Αφήνεται, λοιπόν, στη ζωή και σε όσα αυτή της φέρνει, με την ελπίδα ότι τα όμορφα πράγματα θα διασωθούν στο τέλος και θα ανθίσουν.

Το “Ρου” είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, δια χειρός της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπεύτριας Μαριαλένας Σπυροπούλου, όχι μόνο για τη δύσκολη εφηβεία ενός κοριτσιού, αλλά για όλους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους να αντέξουν το βάρος της ύπαρξής τους και όσα αυτή κουβαλά.

Μια ανοιχτή επιστολή αγάπης ότι «η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο», αρκεί να μην τη φοβηθούμε.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
metaixmio.gr

Η ιεραποστολική στάση – Μάϊρα Παπαθανασοπούλου (Εκδόσεις Πατάκη)

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η δεκαεννιάχρονη Ζαΐρα βρίσκεται στο Ανατολικό Βερολίνο για σπουδές οδοντιατρικής, ακολουθώντας τις βουλές των γονιών της και καταπνίγοντας το δικό της όνειρο να γίνει ζωγράφος. Στο Βερολίνο των απαγορεύσεων, εκείνη βιώνει μια ανέλπιστη ελευθερία μακριά από το αποστειρωμένο περιβάλλον του σπιτιού της. Υψώνει τη φωνή της σε μια πόλη που φιμώνει τα στόματα των αντιφρονούντων, πιάνει τα πινέλα και τα χρώματα και ζωγραφίζει ελεύθερα, διαδηλώνει μαζί με όσους διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Μέχρι που γνωρίζει τον Μάρτιν, έναν γοητευτικό νεαρό που τα έχει καλά με το σύστημα. Η ερωτική τους ιστορία παγιδεύει τη Ζαΐρα σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη Στάζι, την τρομερή μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους περιθωριακούς φίλους της που τα βάζουν με το αυταρχικό καθεστώς και στην προστασία που της παρέχει ένας άνθρωπος-γρανάζι αυτού του καθεστώτος. Και τα χρόνια που ζει μεταξύ Ανατολικού Βερολίνου και Αθήνας η Ζαΐρα γίνεται μάρτυρας όλων εκείνων των συγκλονιστικών στιγμών που άλλαξαν τον κόσμο, αλλά πάνω απ’ όλα την ίδια.    

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
patakis.gr

Η Μούσα – Jessie Burton (Εκδόσεις Πατάκη)

Λονδίνο, 1967. Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου, η Οντέλ Μπαστιέν ανεβαίνει τα πέτρινα σκαλιά του περίφημου Ινστιτούτου Σκέλτον του Λονδίνου, γνωρίζοντας πως η ευκαιρία που της δόθηκε να εργαστεί εκεί θα αλλάξει τη ζωή της. Αυτό που δε γνωρίζει είναι πόσο σημαντική θα είναι η πρώτη της ανακάλυψη. Αυτή ενός πίνακα που φαίνεται να είναι έργο ενός σπουδαίου ζωγράφου, που ο θάνατός του σε νεαρή ηλικία έχει στοιχειώσει για δεκαετίες τον κόσμο της τέχνης.

Ισπανία, 1936. Η Όλιβ Σλος, κόρη ενός μεγάλου Βιεννέζου εμπόρου τέχνης και μιας Αγγλίδας κληρονόμου, ακολουθεί τους γονείς της στο Αραζουέλο, ένα μικρό χωριό του νότου. Η Όλιβ, που τρέφει τις δικές της καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, θα γνωρίσει εκεί την Τερέζα και τον ετεροθαλή αδελφό της, τον ανερχόμενο καλλιτέχνη και επαναστάτη Ισαάκ Ρόμπλες.

Η “Μούσα” είναι ένα μυθιστόρημα, από την συγγραφέα του best-seller των NY Times ‘Tο κουκλόσπιτο” για την ακαταμάχητη επιθυμία, για τη δύναμη της φιλοδοξίας, για τον έρωτα, για την αυθεντικότητα και την πλάνη, και για όλους αυτούς τους τρόπους με τους οποίους οι ιδέες διαμορφώνουν και καθορίζουν τις ζωές μας.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
patakis.gr

Το τραπέζι της γάτας – Μάϊκλ Οντάατζε (Εκδόσεις Πατάκη)

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ένα εντεκάχρονο αγόρι από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα επιβιβάζεται σε ένα υπερωκεάνιο με προορισμό την Αγγλία. Η θέση του στην τραπεζαρία είναι στο «τραπέζι της γάτας», δηλαδή όσο πιο μακριά γίνεται από το τραπέζι του πλοιάρχου, πλάι σε μια ετερόκλητη συντροφιά από «ασήμαντους» μεγάλους και δυο ακόμη αγόρια. Καθώς το πλοίο διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό, τα παιδιά εμπλέκονται σε διαδοχικές περιπέτειες, καταλαμβάνοντας όλα τα διαμερίσματα του πλοίου σαν χυμένος υδράργυρος. Παράλληλα μυούνται για πρώτη φορά στον κόσμο της τζαζ, των γυναικών και της λογοτεχνίας από τους εκκεντρικούς τους συνταξιδιώτες.

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Μάικλ Οντάατζε, δημιουργού του περίφημου «Ο Άγγλος ασθενής» που  τιµήθηκε µε το βραβείο Booker το 1992, είναι ένα υπνωτιστικό ανάγνωσμα που καταναλώνεται απνευστί μέχρι την τελευταία σελίδα.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
patakis.gr

Στην παγίδα του νερού – Πόλα Χόκινς (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό της, η Νελ Άμποτ τηλεφώνησε στην αδελφή της. Η Τζουλς δεν το σήκωσε, αγνοώντας την έκκλησή της για βοήθεια. Τώρα η Νελ είναι νεκρή. Λένε ότι πήδηξε. Και η Τζουλς αναγκάζεται να επιστρέψει στο μέρος με το οποίο έλπιζε ότι είχε ξεμπερδέψει οριστικά, για να φροντίσει την έφηβη κόρη που άφησε πίσω η αδελφή της. Η Τζουλς, όμως, φοβάται. Φοβάται πολύ. Τις καλά θαμμένες αναμνήσεις της, τον παλιό μύλο, τη γνώση ότι η Νελ αποκλείεται να πήδηξε. Και πάνω απ’ όλα, φοβάται το νερό και εκείνο το μέρος που ονομάζουν Κολυμπήθρα των Πνιγμών.

Με την ίδια καταιγιστική γραφή και βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων ενστίκτων που μάγεψαν εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως στο εκρηκτικό ντεμπούτο της ‘Το κορίτσι του τρένου’, η Πόλα Χόκινς υπογράφει ακόμα ένα απολαυστικό μυθιστόρημα το οποίο αντλεί στοιχεία από τις ιστορίες που λέμε για το παρελθόν μας και τη δύναμή τους να καταστρέψουν τη ζωή που ζούμε στο παρόν.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
psichogios.gr

Ο Φοίνικας – Χ.Α. Χωμενίδης (Εκδόσεις Πατάκη)

Εµπνευσµένος από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωµένος στα αληθινά γεγονότα— o Φοίνικας είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωµενίδη. Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς. Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Κα­ρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη.

Κυρίως όµως ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του µυθιστορήµατος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

10 βιβλία για το καλοκαίρι που θα σε κάνουν να ξαναερωτευθείς το διάβασμα
patakis.gr

Κόκκινο Καλοκαίρι – Δάφνη Σούμαν (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Το ‘Κόκκινο Καλοκαίρι’ είναι μια ιστορία αγάπης, πάθους και μυστικών που κρύβονται ανάμεσα στα παλιά τείχη της Κωνσταντινούπολης, μέσα στις βυζαντινές πύλες, στους κήπους των αρχοντικών στα Πριγκιπονήσια. Είναι μια ιστορία χωρισμού και αντάμωσης, μια ιστορία για πατεράδες και κόρες, για άντρες και γυναίκες, για διαιρεμένες πατρίδες.

psichogios.gr
Δες επίσης: 10 βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή
featured image: sohu.com