Αν έχεις δει ποτέ μία ρομαντική κωμωδία, πιθανότατα έχεις παρακολουθήσει δύο άτομα να βρίσκουν πάντα στο τέλος έναν τρόπο να είναι μαζί ανεξάρτητα από τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο τους. Ο λόγος είναι απλός: είναι ερωτευμένοι.

Εκτός οθόνης όμως, η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή για να κάνει μία σχέση να διαρκέσει για πάντα. Πολλές φορές, όση αγάπη κι αν υπάρχει, το να χωρίσεις αποτελεί μονόδρομο.

Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα που προκαλούνται από τη ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι τόσο δυνατά που μπορούν να σε πείσουν να παραμείνεις σε σχέσεις ανθυγιεινές, ανεκπλήρωτες και τελικά δυσαρεστημένες – είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι.

Ο τρόπος με τον οποίο κάποιες χημικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη κυκλοφορούν στον εγκέφαλό σου μπορούν να σε κάνουν να παραβλέψεις λογικές αποφάσεις, όπως το να αφήσεις μία μη ικανοποιητική σχέση. Ενώ ο ερωτευμένος αναμφίβολα αισθάνεται καλά και είναι καλό για την υγεία του, αυτά τα συναισθήματα από μόνα τους δεν δημιουργούν σταθερές, διαρκείς ρομαντικές σχέσεις. Εδώ, οι ειδικοί εξηγούν μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως ήρθε η στιγμή να χωρίσεις:

1. Δεν είσαι ο εαυτός σου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να καταλάβεις αν η σχέση σου αξίζει να συνεχιστεί είναι να μην κοιτάξεις τον σύντροφό σου αλλά τον εαυτό σου.

Είσαι ο εαυτός σου ή συμπεριφέρεσαι παράλογα και σε παρασύρουν τα συναισθήματά σου; Φοβάσαι να πεις αυτά που θες όταν είσαι με τον σύντροφό σου;

Στο τέλος της ημέρας, οι μακροβιότερες σχέσεις είναι αυτές στις οποίες νιώθεις ο αληθινός εαυτός σου. Εάν είσαι επιφυλακτική για το πώς συμπεριφέρεσαι όταν είσαι μαζί του τότε πιθανότατα να μην είσαι ευτυχισμένη μακροπρόθεσμα.

2. Δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται σε μία σχέση. Αυτές οι ανάγκες μπορεί να είναι συναισθηματικές, όπως να θες ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου, ή λειτουργικές, όπως να απαιτείς τη σωστή διαχείριση των χρημάτων μεταξύ σας.

Όταν αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου δεν πληροί μία απαίτηση, είναι σημαντικό να του το πεις. Εάν ο σύντροφός σου δεν είναι πρόθυμος να προσπαθήσει περισσότερο για να εκπληρώσει την ανάγκη σου, ίσως είναι καιρός να προχωρήσεις.

3. Δεν είστε πια σημαντικοί ο ένας για τον άλλον

Το να είσαι σε μία σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζεις στις τσέπες του άλλου ή να έχεις μία ανθυγιεινή σχέση μαζί του. Ωστόσο, το να είναι σημαντικός ο ένας για τον άλλον είναι ένα σημάδι υγιούς σχέσης. Και όταν δεν είστε, θα πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι του συναγερμού.

4. Οι φίλοι σου και η οικογένειά σου δεν υποστηρίζουν τη σχέση σας

Πρέπει να αποτιμήσεις το πώς αισθάνονται τα έμπιστα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι σου για τη σχέση σου. Εάν κανείς δεν υποστηρίζει τη σχέση σου, αυτό υψώνει μία κόκκινη σημαία. Αν τα άτομα που σε αγαπούν και σε νοιάζονται βλέπουν ότι το άτομο που αγαπάς δεν σε κάνει ευτυχισμένη, είναι καλή ιδέα να ακούσεις τις απόψεις τους και να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο του χωρισμού.

5. Η σχέση προχωράει πολύ πιο γρήγορα από όσο θα ήθελες

Αποφασίσατε να μείνετε μαζί, αλλά ξέρεις ότι δεν το θες πραγματικά; Αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι δεν θες να είσαι στη σχέση. Ίσως είναι βολικό για σένα τώρα, αλλά εάν δεν είσαι έτοιμη να κάνεις τα απαραίτητα βήματα προς τα μπρος, τότε πρέπει να καταλάβεις τι σε κρατάει πίσω.

Οι περισσότερες σχέσεις ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου, είτε αυτό σημαίνει να ζείτε μαζί, να παντρευτείτε ή να κάνετε οικογένεια. Και αν αρνείσαι στον σύντροφό σου αυτά τα πράγματα, όσο περισσότερο διαρκεί η σχέση τόσο περισσότερο θα πληγώνεσαι και θα απογοητεύεσαι.

6. Νιώθεις υποχρεωμένη να μείνεις με τον σύντροφό σου

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παραμένουν σε σχέσεις στις οποίες έχουν ήδη επενδύσει χρόνο και προσπάθεια. Μια προηγούμενη επένδυση οδηγεί σε συνεχή επένδυση ακόμα και όταν η απόφαση δεν σε κάνει ευτυχισμένη.

Απλώς επενδύοντας όλο και περισσότερο χρόνο σε μία σχέση με κάποιον που αγαπάς δεν θα επιλύσει τα προβλήματα. Εάν και οι δύο σύντροφοι δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του άλλου, η σχέση πιθανώς να μην αξίζει άλλο χρόνο.

7. Η σχέση σου προκαλεί άγχος

Μία σχέση προκαλεί άγχος όταν η αγάπη μεταξύ των δύο συντρόφων δεν είναι ισορροπημένη. Συνήθως, όταν μία σχέση είναι δυνατή, δεν χρειάζεται να αμφισβητείς συνεχώς την αγάπη που νιώθει ο ένας για τον άλλον.

Εάν ξοδεύεις συνεχώς ενέργεια προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τον σύντροφό σου, δεν κάνεις το ίδιο και για τον εαυτό σου. Με αποτέλεσμα να νιώθεις συναισθηματικά εξαντλημένη επειδή η ενέργεια της σχέσης καταλήγει να είναι αρνητική αντί θετική.

8. Προσπαθείς να σώσεις τη σχέση σου πάνω από ένα χρόνο

Φυσικά, όταν δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι και έχουν περάσει χρόνια μαζί, ή έχουν οικογένεια υπάρχει ένα ισχυρότερο κίνητρο για την επίλυση των προβλημάτων τους. Πρέπει όμως να ορίσεις χρονικό όριο ενός έτους και όχι παραπάνω. Μετά από ένα χρόνο που προσπαθείς ανεπιτυχώς να καλύψεις τις ανάγκες του άλλου, η δύσκολη απόφαση για χωρισμό είναι πιθανώς η καλύτερη απόφαση.

9. Συνεχώς κάνεις διαλείμματα

Εάν διαρκώς χωρίζετε και μετά ξαναείστε και πάλι μαζί, ίσως πρέπει να επανεκτιμήσεις τα πράγματα. Μπορεί κάθε φορά να νομίζεις ότι η σχέση σου πάει να γίνει καλύτερη, αλλά μετά εμφανίζονται και πάλι τα ίδια θέματα ξανά και ξανά.

Εάν ξαναδίνεις τους ίδιους αγώνες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξεπεράσετε με τον σύντροφό σου. Υπάρχει προφανώς σημαντικός λόγος που κάνεις αυτά τα διαλείμματα.

Ίσως όμως έχει έρθει η στιγμή να αναρωτηθείς εάν κάτι έχει αλλάξει σοβαρά, γιατί αν δεν αλλάζει τίποτα τότε είναι καιρός να κάνεις ένα τελευταίο διάλειμμα.

10. Σκέφτεσαι συνεχώς να βγεις με κάποιον άλλον

Όταν αυτή η σκέψη έρχεται περιστασιακά είναι φυσιολογικό, αλλά εάν είναι κάτι που δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι ακόμα και όταν είσαι με τον σύντροφό σου στο κρεβάτι, τότε θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχεις βαρεθεί και πρέπει να χωρίσεις.

11. Δεν σου αρέσει ο σύντροφός σου

Αν και μπορεί να ακούγεται παράλογο, μπορείς πραγματικά να είσαι ερωτευμένη με ένα άτομο που δεν σου αρέσει. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείς να προχωράς μέρα με τη μέρα μαζί του, αλλά θα είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρεις μαζί του σε δύσκολες στιγμές.

12. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Δεν μπορείς να εμπιστευτείς οτιδήποτε κάνει ή λέει. Εάν λέει ότι βγαίνει με τους φίλους του, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το τι κάνει πραγματικά. Μπορεί να έχει υπάρξει μία παράλληλη σχέση στο παρελθόν και να μην μπορείς να τον εμπιστευτείς ξανά.

Φυσικά, χωρίς εμπιστοσύνη μια σχέση δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Το μυαλό σου δεν θα σταματήσει να περιπλανιέται προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά με το τι κάνει πίσω από την πλάτη σου.

13. Οι ζωές σας οδηγούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις

Όταν τα αρχικά όμορφα στάδια μία σχέσης αρχίζουν να εξασθενούν, τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι το μέλλον της σχέσης σου. Ίσως ο ένας από σας να θέλει παιδιά, ενώ ο άλλος να σκέφτεται μόνο την καριέρα του και πώς να βγάλει περισσότερα χρήματα.

Υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις για τη ζωή που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος και μπορεί εσύ και ο σύντροφός σου να είστε απλά σε διαφορετικούς δρόμους που δεν λειτουργούν καλά μαζί.

14. Φοβάσαι να απαιτήσεις κάτι από τον σύντροφό σου

Η απόκρυψη των αληθινών συναισθημάτων σου παρατείνει την ανεκπλήρωτη σχέση, αντί να τη σώζει. Εάν δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον φόβο να αντιμετωπίσεις τον σύντροφό σου, ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό ή να χωρίσεις.

15. Ο σύντροφός σου είναι βίαιος

Είναι πιθανό για κάποια άτομα να αγαπούν έναν βίαιο σύντροφο. Όταν πρόκειται για κακοποίηση οποιουδήποτε είδους είναι ζωτικής σημασίας να βρεις μία διέξοδο με ασφάλεια. Είναι δύσκολο να βγεις από αυτές τις σχέσεις αλλά πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου.

featured photo: https://unsplash.com/@mxsh