Θα αρχίσω με την πολύ περιεκτική και απλή φράση: το να έχεις αδέρφια είναι ότι πιο δύσκολο υπάρχει. Αυτό σημαίνει, διαχωρισμός στα πάντα, από ρούχα μέχρι φαγητό, συγκατοίκηση στο ίδιο δωμάτιο, δικά μου και δικά σου παιχνίδια και πάει λέγοντας. Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον, που μεγάλωσα με δύο αδερφές και είμαι το παιδί σάντουιτς. Πόσα να αντέξει μια καρδιά ρε μαμά;

image1

Τσακωμοί δε, να ακούν οι γείτονες και να νομίζουν πως παίζει κάποιο σήριαλ. Βρισίματα, χτυπήματα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Ο λόγος; Τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε καν.

1. Ρούχα Δικά μου, δικά σου, δικά μας. Όποτε κάποιος λέει θα το μοιραζόμαστε ξέρεις ήδη πως δεν θα το δεις ποτέ ξανά. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχουν ούτε δικά σου και δικά μου πια, αφού οι ντουλάπες έχουν ένα ποτ πουρί από το στυλ όλης της οικογένειας (Νούμερο ένα αιτία τσακωμού, όσο και αν μεγαλώσατε).

2. Φαγητό Δεν θέλω να με πεις κοιλιόδουλη, ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου, απλώς αγαπάμε το καλό φαγητό. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πουλούσαμε και την ψυχή μας για ένα γεύμα κάποιου σεφ Michellin (για το κορμί μας δεν το συζητάω καν). Όμως όταν σπίτι υπήρχε το αγαπημένο μας φαγητό, γινόταν μάχη για την μοιρασιά, και να πω πως δεν ήταν πολύ, θα πω ψέματα. Αποκλείεται να μην γινόταν Battlefield και το δικό σου.

3. Για την θέση του αυτοκινήτου Ακόμα και σήμερα, η μπροστινή θέση έχει το ζουμί. Οι πίσω δεν είναι τόσο αρχοντικές. Λογική δεν ξέρω αν έχει αυτό ούτε εγώ η ίδια, και ας τσακώνομαι. Αν τώρα για κάποιο λόγο καθόσαστε όλοι πίσω (και είστε τρεις), ποιος έχει μπει πρώτος; Αυτός θα κάτσει στην μέση. Εκτός αν ξέρει να κλειδώνει την “μεριά του”.

4. Ταινία Οικογενειακή βραδιά σπίτι και θα δείτε όλοι μαζί dvd. Δεν συμφωνείτε ποτέ, ψηφίζετε και βρίσκετε. Έλα όμως που ο χαμένος αρχίζει τις βωμολοχίες του τύπου “πόσο κακομαθημένο μπορεί να είσαι;” (σου δίνω κάτι light μην νομίζεις).

5. Θέση στον καναπέ Έλεος, καλύτερα να μην βλέπατε μαζί την ταινία. Όλο προβλήματα αυτή η ταινία.

6. Περάσατε πολύ χρόνο μαζί Το πρόβλημα εδώ είναι στο ότι με όποιον και να περάσεις πολύ χρόνο μαζί θα τσακωθείς. Χωρίς λόγο, για να σπάσει η μουντίλα βρε παιδί μου.

7. Είπες όχι “Τι λες; Είπες όχι; Στην αδερφή σου;” Και αρχίζουμε πάλι. “Μα εγώ κάνω πάντα ότι λες και εσύ μια φορά δεν μπορείς να το κάνεις;” Εδώ λοιπόν γίνεται debate του ποιος έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα, ποιος έχει κρύψει τα περισσότερα πράγματα από τους γονείς σας και φυσικά, ποιος είναι ο μικρότερος.

8. Λεφτά Για τα λεφτά τα κάνεις όλα. Όχι, κατέβασα πολύ το επίπεδο. Όμως, όταν έχει ο ένας λεφτά στην οικογένεια, πρέπει να δίνει και στους άλλους. Από πότε οι δικοί μας γίνανε ξένοι; Πρέπει να στηρίζουμε τα υπόλοιπα μέλη για να μας στηρίξουν και εκείνοι όταν έρθει η ώρα. Όμως πολλές φορές, όταν μένεις στο ίδιο σπίτι και όταν οι γονείς σου σας δίνουν ακόμη λεφτά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Κάποια στιγμή, κάποιος θα αδικηθεί. Όσο για τα κληρονομικά, είναι κρίμα να μην μιλάνε τόσα αδέρφια για το σπίτι στο χωριό. Αυτό μόνο.

9. Κριτική

Κακή συνήθως. Έρχεται η αδερφή σου και σου λέει τι είναι σωστό και τι όχι. Τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Και την κοιτάς με ύφος λέγοντάς της “από πότε διαβάζεις Freud;” Ε ρε γλέντια. Έδωσες το πάτημα του τσακωμού.

10. Το ότι δεν την βλέπεις αρκετά Για το κλείσιμο, το μελό. Θέλεις να την βλέπεις πολύ και την βλέπεις λίγο. Έχεις όλο παράπονα για το ότι είναι με το αγόρι της, με τις φίλες της, στην δουλειά (καλά, για την δουλειά δεν κατηγορούμε).Όμως, σημασία έχει πως δεν την βλέπεις τόσο συχνά όσο θα ήθελες. Γιατί πλέον έχεις φτάσει σε μια ηλικία που αντί να παρακαλάς να φύγει από το σπίτι, εσύ παρακαλάς να γυρίσει. Ε και θα τσακωθείτε πολύ γι’ αυτό.

Κοίταξε να δεις, τα περισσότερα προβλήματα σε μια σχέση δημιουργούνται από την πολύ αγάπη και τον χρόνο που περνάτε μαζί. Γιατί στο τέλος της ημέρας, οι αδερφές σου θα είναι δίπλα σου για πάντα, κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να σου εγγυηθεί, και αυτό είναι που μετράει. Σε ξέρουν καλύτερα απ’ όλους και δεν μπορούν να σε αλλάξουν. Το πιο πιθανό είναι να μην θέλουν κιόλας. Γιατί όταν αρχίσεις να κάνεις παρέα με τις αδερφές σου θα καταλάβεις. Θα καταλάβεις πως είναι οι καλύτερες φίλες που θα μπορούσες ποτέ να έχεις. Και ας ακούει η μία Παντελίδη, η άλλη Σφήνο και τρίτη Σωκράτη Μάλαμα.