Αυτές οι μικροσκοπικές πόλεις – οι οποίες συνήθως απαιτούν πολλά και διαφορετικά μέσα μεταφοράς, και ίσως ακόμη και πεζοπορία- είναι τόσο μικρές, που δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου στον χάρτη.

Δεν μπορούμε να σου εγγυηθούμε αν θα βλέπεις τον κόσμο και τα ταξίδια με άλλο μάτι, τελειώνοντας την ανάγνωση.

Ξεκίνα από τις ευρωπαϊκές, πιο κοντινές πόλεις. Μία νέα πρωτότυπη bucket list για το 2023.

Shirakawa-go, Ιαπωνία

Πληθυσμός: 1.630

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το απομονωμένο Shirakawa-go μοιάζει με αλπικό χριστουγεννιάτικο χωριό. Βρίσκεται κατά μήκος ενός ποταμού, απομονωμένο στην κορυφή ενός βουνού. Τα σπίτια είναι φτιγμένα με αχυρένια στέγη, τη gassho-zukuri. Αυτές οι κατασκευές – σωροί από πλεγμένα καλάμια σχηματίζουν γωνία, σαν χέρια που προσεύχονται – κι είναι ο λόγος που το χωριό ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1995.

Český Krumlov, Δημοκρατία της Τσεχίας

Πληθυσμός: 13.557

Το Český Krumlov είναι ένας οικισμός σε σχήμα S δίπλα στον ποταμό Μολδάβα στη Νότια Βοημία. Πλούσιο σε αναγεννησιακή, γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική, με τα καλύτερα δείγματα της οποίας να βρίσκονται στο εντυπωσιακό κάστρο της. Πλακόστρωτα σοκάκια και τούβλινα κτίρια, τρούλοι και μνημεία, όλα μαζί σε μία τόσα δα πόλη.

Santa Maddalena, Ιταλία

Πληθυσμός: 478

Αυτό το μικρό ορεινό χωριό στους Δολομίτες που πλαισιώνεται από χιονισμένες κορυφές και καταπράσινους λόφους, είναι το αλπικό όνειρο. Το Νότιο Τιρόλο ήταν κάποτε μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, γι’ αυτό οι πινακίδες είναι στα γερμανικά, τα ιταλικά και την τοπική γλώσσα του Λαντίν. Το φαγητό είναι ένα παρόμοιο πολιτιστικό μείγμα, και αυτή η γραφική πόλη είναι ο παράδεισος των σκιέρ. Δεν έχει πολλά ξενοδοχεία.

St Ives, Κορνουάλη, Ηνωμένο Βασίλειο

Πληθυσμός: 10.756

Αυτό το πρώην ψαροχώρι έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη πολιτιστική πρωτεύουσα με ένα διάσημο φεστιβάλ κάθε Σεπτέμβριο και μια –εντελώς δική του- γκαλερί Tate. Το St Ives, έχει ένα φυσικό φως μεγαλοπρέπειας. Είναι αυτό που προσελκύει δημιουργικούς τύπους στην πόλη εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, από ονόματα επιτυχημένωνκαλλιτεχνών όπως ο Bernard Leach και η Barbara Hepworth μέχρι τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες του δρόμου.

Jajce, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Upoznaj Balkan (@upoznajbalkan_)

Πληθυσμός: 30.758

Το Jajce ήταν η πρωτεύουσα της μεσαιωνικής Βοσνίας, και μπορείς ακόμα να δείς το αρχαίο κάστρο στην κορυφή του λόφου. Το μεγαλύτερο “όπλο” της πόλης όμως είναι ο καταρράκτης Pliva, ο οποίος χύνεται πάνω από τη συμβολή των ποταμών Pliva και Vrbas.

Paraty, Βραζιλία

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Civitatis (@civitatis)

Πληθυσμός: 44.175

Αν το Instagram σχεδίαζε μια πόλη, πιθανότατα θα έμοιαζε πολύ με το Paraty, όπου οι βουκαμβίλιες απλώνονται παντού. Είναι μια χαλαρή, παραλιακή πόλη ανάμεσα στο Ρίο και στο Σάο Πάολο. Η αποικιακή αρχιτεκτονική πλαισιώνεται από φοίνικες, μόνο τα σκάφη είναι παράταιρα σ’ αυτή την ομορφιά.

Stepantsminda, Γεωργία

Πληθυσμός: 1.326

Σε αυτό το χωριό όλα τα βλέμματα στρέφονται στην κορυφή του λόφου και την εκκλησία Gergeti Trinity Church του 14ου αιώνα και το καμπαναριό της. Το Stepantsminda είναι η βάση για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν τις ιαματικές πηγές, τους καταρράκτες και τις λίμνες του Εθνικού Πάρκου Kazbegi. 

Hallstatt, Αυστρία

Πληθυσμός: 780 Το να φτάσει κανείς στο Hallstatt δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η διαδρομή περιλαμβάνει όμορφες μικρές πόλεις αλλά στριφογυριστούς, στενούς δρόους. Το Hallstatt θεωρείται το αρχαιότερο συνεχώς κατοικημένο χωριό στην Ευρώπη. Σε αυτήν την αλπική πόλη, παστέλ μπαρόκ κτίρια και ξύλινα σπίτια είναι σφηνωμένα τόσο απότομα στους πρόποδες των βουνών Dachstein.

Sakrisøy και Reine, Νορβηγία

Πληθυσμός: Κάτω από 1.000

Αυτό το ζευγάρι μικροσκοπικών ψαροχώριων βρίσκεται πολύ, πολύ βόρεια στο αρχιπέλαγος Lofoten της Νορβηγίας. Το μακρύ ταξίδι για να φτάσεις εκεί απαιτεί μιας ή δύο πτήσεις, ένα λεωφορείου ή/και ενα πλοίο. Εκεί όμως θα δεις τις καλύβες των ψαράδων από το Reinebringen Hike, θα κάνεις καγιάκ στα φιόρδ ή θα χαζέψεις το Βόρειο Σέλας.

Rothenburg ob der Tauber, Γερμανία

Πληθυσμός: 11.238

Η καλύτερα διατηρημένη, με μεσαιωνικά τείχη πόλη της χώρας. Τα παστέλ ξύλινα κτίρια και οι μεσαιωνικές λιθοδομές, είναι ένα μέρος της χαρακτηριστικής βαυαρικής κουλτούρας αυτής της παραμυθένιας πόλης. Κάνε μία επίσκεψη στο Μουσείο Μεσαιωνικού Εγκλήματος και Δικαιοσύνης, το οποίο προσφέρει μία ‘υπέροχη΄ ξενάγηση στα βασανιστήρια του Μεσαίωνα.

Eze, Γαλλία

Πληθυσμός: 2.343

Στην ακτή μεταξύ Νίκαιας και Μονακό, λαξευμένο σε μια βουνοκορφή 1.400 ποδιών, υπάρχει αυτό το παραμυθένιο μεσαιωνικό χωριό. Τα στριφογυριστά λιθόστρωτα δρομάκια είναι γεμάτα με ιστορικά αγάλματα του 1700 και πολλά λουλούδια. Ο βοτανικός κήπος (Jardin Exotique d’Eze) έχει θέα στη μικροσκοπική πόλη κι είναι γεμάτος με κάκτους και προσφέρει εντυπωσιακή θέα 360 μοιρών στη μαγευτική Κυανή Ακτή.