Έχεις ακούσει για την συνήθη αιτία που προτίθεται ως κυρίαρχος λόγος ενός διαζυγίου: «Ασυμφωνία χαρακτήρων», «Είμαστε διαφορετικοί».

Είναι όσα λένε οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους και με αυτή την απλή φράση γεννούν δεκάδες ερωτήματα: Τι σημαίνει αυτό; Τα αντίθετα τελικά δεν έλκονται; Δεν είμαστε ούτως ή άλλως όλοι διαφορετικοί;

Υπάρχει, τελικά, αλήθεια σε αυτή τη φράση; Οι ειδικοί απαντούν

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απολύτως εφικτό να έχεις μια μακροχρόνια, υγιή και ευτυχισμένη σχέση με κάποιον που είναι διαφορετικός από εσένα. Είναι σημαντικό, όμως, κάθε άνθρωπος να είναι ανοιχτός και έτοιμος να ακούσει, να κατανοήσει και να σεβαστεί αυτές τις διαφορές.

«Τα διαφορετικά ενδιαφέρονται και οι απόψεις δεν είναι από μόνες τους τροχοπέδη για μια σχέση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτές τις διαφορές που ξεχωρίζουν μια υγιή από μια ταραχώδη σχέση», δηλώνει η δρ. Laura F. Dabney στο theeverygirl.com.

Μια αμοιβαία συμφωνία ότι κανείς δεν έχει δίκιο ή άδικο είναι το βασικό στοιχείο που μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. «Αν ακούτε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς επικριτική διάθεση, μπορείτε πραγματικά να μάθετε να κατανοείτε τ@ν σύντροφό σας και αντιστρόφως να εισπράττετε περισσότερη κατανόηση», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Alexis B. Kaufman.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να συζητηθούν τυχόν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, όπως ο γάμος, το σεξ, τα παιδιά, τα οικονομικά, οι επαγγελματικοί στόχοι και άλλες σκέψεις που είναι καθοριστικές για ζωή.

Τα αντίθετα έλκονται;

Αγαπάμε το κινηματογραφικό σενάριο δύο ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς «κόσμους» και όμως ερωτεύονται παράφορα και καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια όμορφη ιστορία αγάπης.

Γίνεται, όμως, στ’ αλήθεια αυτό; Τα ετερώνυμα όντως έλκονται σε κάποιες περιπτώσεις, το να δημιουργήσουν όμως αρμονικές σχέσεις δεν είναι τόσο δεδομένο στην πραγματική ζωή. Η Michele Miller του Manhattan Wellness, λέει: «Τα αντίθετα στις σχέσεις δεν θα λειτουργήσουν αν τα ζευγάρια δεν αποδέχονται τις διαφορές του άλλου».

Κάθε σχέση απαιτεί συμβιβασμούς και θυσίες, αλλά το ερώτημα είναι πόσες; Πότε οι συμβιβασμοί ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού; Η Rachel Holzberg από το Manhatten Wellness, λέει: «Ενώ ο συμβιβασμός και η θυσία είναι φυσικές, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ένας σύντροφος δεν αυτοθυσιάζεται σε σημείο που να αισθάνεται ανισορροπία.

Αν παρατηρήσεις ότι αισθάνεσαι δυσαρέσκεια με τ@ν σύντροφό σου, ίσως είναι σημάδι ότι υποχωρείς υπερβολικά και ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος στη σχέση για τις δικές σου ανάγκες».

Το κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας είναι η επικοινωνία. Καθένας πρέπει να επικοινωνεί τις ανάγκες του και στη συνέχεια το ζευγάρι από κοινού να παίρνει αποφάσεις που είναι δίκαιες και σέβονται τις ανάγκες και των δύο.

Κανείς δεν χρειάζεται, ούτε θα έπρεπε να θυσιάσει τα πάντα για να κάνει τον άλλο ευτυχισμένο.

Αναπόφευκτη αλήθεια ή απλή δικαιολογία η «ασυμφωνία χαρακτήρων»;

Η ασυμφωνία χαρακτήρων μοιάζει τελικά να αντικατοπτρίζει μια κόπωση στην επιθυμία να προσπαθήσουμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια με τ@ σύντροφό μας και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας.

«Είναι απλά ο τρόπος να δείξετε ότι εσείς ή @ σύντροφός σας δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο να εξερευνήσετε τις διαφορές σας και να βρείτε τη χρυσή τομή. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε αυτό που απαιτείται για να δημιουργήσετε μια ισχυρή συνεργασία, δεν θα μπορέσετε να ευδοκιμήσετε.

Θα πρέπει να επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά, να λειτουργείτε με ισότητα και να αποδέχεστε τις διαφορές του άλλου», λέει η Emily Fiorelli από το Manhattan Wellness.