Η φροντίδα του δέρματος είναι γενικά μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και σχολαστικότητα. Θα πρέπει να υπολογίσεις και να βρεις τα σωστά βήματα μιας ρουτίνας περιποίησης, καθώς και τα κατάλληλα προϊόντα για τον τύπο της επιδερμίδας σου, κι έτσι, με τόσες πληροφορίες να πρέπει να συλλέξεις και να έχεις την επιλογή να βρεις γύρω σου, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξεις σε παραπληροφόρηση.

Οι TikTokers όμως μιλούν για τη δημιουργία μιας κυκλικής ρουτίνας η οποία απλοποιεί όλα αυτά και έχει σαν αποτέλεσμα ένα λαμπερό δέρμα.

Το «Skin cycling», το οποίο οφείλει κατά κύριο λόγο τη φήμη στο TikTok, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων πρόσφατα — και για καλό λόγο. Αλλά για να έχεις μια καλύτερη ιδέα για το τι είναι και πώς να το ενσωματώσεις στη δική σου ρουτίνα, σου συγκεντρώσαμε ό,τι πληροφορίες χρειάζεσαι.

Τι είναι το “Skin Cycling”;

Βασικά, το “Skin Cycling” είναι ένα πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας με διάρκεια τεσσάρων νυχτών, που έχει σκοπό να επαναφέρει το δέρμα και να ενισχύσει την πυκνότητα του. Ξεκινάς με χημική απολέπιση το πρώτο βράδυ, ρετινόλη το δεύτερο και περνάς τις δύο τελευταίες μέρες κάνοντας «αναδόμηση» και “recovery” για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα: ένα λαμπερό δέρμα.

Ουσιαστικά η διαφορά με κάθε άλλη μέθοδο, είναι πως δε σε ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσεις πληθώρα προϊόντων, αλλά όσα επιλέξεις, να κάνεις προσεκτική επιλογή και χρήση. Λειτουργεί σαν το πρόγραμμα προπόνησης στο γυμναστήριο όπου δεν μπορείς να γυμνάζεις την ίδια μυϊκή ομάδα κάθε μέρα γιατί θα κουραστεί, κι έτσι κάνεις κυκλικό πρόγραμμα. Η ρουτίνα του “Skin Cycling” είναι απλή και εύκολη στην εφαρμογή όπως αναφέρουν δερματολόγοι, γεγονός που το καθιστά εύκολο σα διαδικασία για οποιονδήποτε να το δοκιμάσει και να το υιοθετήσει, γιατί οι περισσότερ@ είναι φοβισμένοι στην αρχή πως δε θα τα καταφέρουν.

Πώς να δημιουργήσεις μια ρουτίνα “Skin Cycling”;

Η διαδικασία έχει κατά κύριο λόγο ως εξής: η πρώτη νύχτα είναι η νύχτα απολέπισης, η δεύτερη νύχτα είναι η νύχτα με ρετινοειδή και η τρίτη και τέταρτη νύχτα είναι οι νύχτες αποθεραπείας. Μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σου όπως και τον τύπο του δέρματός σου (ενώ εάν έχεις ροδόχρου ακμή, μπορεί να ωφεληθείς αν το κάνεις για πέντε νύχτες ενώ εάν έχεις λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, μπορεί να ωφεληθείς αν το κάνεις μόνο για τρεις νύχτες) . Αλλά γενικά, καλό είναι να μένεις σε αυτό το σχήμα των τεσσάρων νυχτών και να επαναλαμβάνεις.

Νύχτα Πρώτη: Απολέπιση

Την πρώτη νύχτα όταν κάνεις απολέπιση, καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα απαλό peeling στο σπίτι ή ένα υγρό απολεπιστικό. Δεν συνιστούμε να χρησιμοποιήσεις φυσικά απολεπιστικά, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη στη σύνθεση του δέρματος και εάν ένα φυσικό απολεπιστικό ακολουθηθεί από ρετινόλη τη δεύτερη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή. Μετά την απολέπιση, αυτό που χρειάζεται η επιδερμίδα σου είναι μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα κατά για να εξισορροπήσεις το pH.

Νύχτα Δεύτερη: Ρετινοειδή

Τη δεύτερη νύχτα, επιλέξτε τη ρετινόλη πάντα με βάση τον τύπο του δέρματος αλλά και το πόσο προσαρμοσμένο είναι το δέρμα σας στη ρετινόλη. Αν το δοκιμάζεις πρώτη φορά, καλό είναι να προτιμήσεις ορούς που έχουν επίσης καταπραϋντικά συστατικά, ενώ αν έχεις ήδη χρησιμοποιήσει για κάποιο καιρό αυτό το συστατικό μπορείς να επιλέξεις και προϊόντα με υψηλότερα επίπεδα.

Νύχτες Τρία & Τέσσερα: Αποθεραπεία

Οι τελευταίες δύο, είναι οι νύχτες αποθεραπείας οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επαναφορά του δέρματός. Η υπερβολική απολέπιση και η χρήση ισχυρών ενεργών συστατικών κάθε βράδυ μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική για πολλές επιδερμίδες, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον, αυτές τις νύχτες θα πρέπει να εστιάσεις στη χρήση προϊόντων που είναι θρεπτικά και περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την πυκνότητα της επιδερμίδας όπως το υαλουρονικό οξύ και η νιασιναμίδη.

Tα οφέλη του “Skin Cycling”

Το «Skin cycling» εστιάζει στην ενίσχυση της δερματικής πυκνότητας για να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση ερεθισμού και φλεγμονής. Η διαδικασία αυτή ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ενεργών συστατικών, ενώ μετριάζει μερικά από τα κύρια μειονεκτήματα που σχετίζονται με αυτά τα ενεργά συστατικά. Όσοι είναι νέοι στη ρετινόλη, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «skin cycling» για να βοηθήσουν το δέρμα τους να προσαρμοστεί στην ένταση της ρετινόλης.

Σε τελική ανάλυση, είναι μια προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση και την επαναφορά του δέρματος.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο «Skin Cycling”;

Αν και η μέθοδος έρχεται με πολλά οφέλη, δεν είναι ένα εντελώς αλάνθαστο σύστημα για την πρόληψη ερεθισμών και φλεγμονών. Όσοι έχουν ευαισθησία στη ρετινόλη, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν πιο αργά με ένα τόσο ισχυρό συστατικό. Γιατί, ακόμη και τότε, μπορεί να εμφανίσουν κάποιες από τις γνωστές παρενέργειες της ρετινόλης (όπως ερυθρότητα και ερεθισμό) μέχρι να προσαρμοστεί η επιδερμίδα.