Το χαμομήλι είναι άρρητα συνδεδεμένο με τη χαλάρωση και την αίσθηση ευεξίας. Πέρα από αγαπημένο ρόφημα και πανέμορφο λουλούδι του αγρού, έχει μια ευρεία από άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις.

Xρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Αιγύπτιους για να θεραπεύουν τους ασθενείς και να ταριχεύουν τους νεκρούς. Σήμερα, θα το βρεις φυτεμένο στο γκαζόν του παλατιού του Μπάκινγχαμ εξαιτίας του γλυκού, ποώδους αρώματος του.

Τέλος, γνώριζες ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο φλιτζάνια παρασκευάζονται και καταναλώνονται καθημερινά ως τσάι σε παγκόσμιο επίπεδο; Μάλιστα, μερικά από αυτά τα φακελάκια ψύχονται και χρησιμοποιούνται για να καταπραΰνουν το ηλιοκαμένο δέρμα.

Όμως, αυτό που πραγματικά μας κεντρίζει το ενδιαφέρον για το χαμομήλι είναι η χρήση του στην περιποίηση του δέρματος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο τύποι χαμομηλιού που χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Αυτοί είναι το γερμανικό και το ρωμαϊκό και έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Το χαμομήλι ωφελεί το δέρμα καθώς είναι αντιμικροβιακό, μειώνει τη φλεγμονή και τα επίπεδα ισταμίνης στο δέρμα ενώ βελτιώνει τον κνησμό που σχετίζεται με την ατοπική δερματίτιδα. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων περιποίησης που ηρεμούν και καταπραΰνουν, συμπεριλαμβανομένων των ενυδατικών προϊόντων, των ορών και των ελαίων προσώπου.

Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του είναι αυτά που το συνδέουν και με την αντιγήρανση. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονή στο δέρμα είναι ένας βασικός παράγοντας γήρανσης. Ο λόγος είναι επειδή προκαλεί τη διάσπαση της εξωκυτταρικής μήτρας του δέρματος, δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Για παράδειγμα, σκέψου το δέρμα σου σαν ένα κομμάτι σφριγηλού, ώριμου φρούτου. Αν το βάλεις το σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και φουντώσει, θα ραγίσει. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί και η  φλεγμονή να προκαλέσει κυτταρική βλάβη και σκούρες κηλίδες στο δέρμα. Το χαμομήλι, λοιπόν, αντιμετωπίζει το μέρος της φλεγμονής που αφορά τη γήρανση, μειώνοντας τα προφλεγμονώδη σήματα στο δέρμα.

Πώς μπορείς να το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης σου;

Όπως και με νέο κάθε συστατικό που δοκιμάζεις, θα πρέπει πάντα να κάνεις ένα patch test για να βεβαιωθείς ότι δεν είσαι αλλεργική σε αυτό. Γενικά, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο προϊόν που περιέχει χαμομήλι αντί για καθαρό έλαιο χαμομηλιού. Επίσης, προτίμησε το για χρήση το βράδυ για την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας!

Δες παρακάτω τα αγαπημένα μας προϊόντα περιποίησης με χαμομήλι:

Aesop – Chamomile Concentrate Anti-Blemish Mask

Mario Badescu – Facial Spray With Aloe, Chamomile And Lavender

PAI – The Anthemis Chamomile & Rosehip Soothing Moisturizer

Aesop – Blue Chamomile Facial Hydrating Mask