Αν ασχολείσαι με το skincare, τότε πιθανότατα έχεις δει την καφεΐνη σε κάποιο προϊόν περιποίησης. Αν είσαι, δε, και λάτρης του καφέ, τότε έχεις σίγουρα μια θετική προδιάθεση προς τα συγκεκριμένα προϊόντα. 

Όμως, γνωρίζεις αν και πώς μπορεί να βοηθήσει η καφεΐνη την επιδερμίδα σου; 

Πώς μπορεί να ωφελήσει η καφεΐνη το δέρμα;

Όταν εφαρμοστεί τοπικά, η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει μια πληθώρα από πιθανά οφέλη στο δέρμα. Φυσικά, το πόσο θα ωφελήσει την επιδερμίδα σου, εξαρτάται από τη συγκέντρωση της στο εκάστοτε προϊόν. Συγκεκριμένα, η φόρμουλα πρέπει να συνδυάζει αρκετή ποσότητα καφεΐνης μαζί τα κατάλληλα υποστηρικτικά συστατικά για να λειτουργήσει. 

Ποια είναι, όμως, τα πιθανά οφέλη της; Αρχικά, η καφεΐνη συστέλλει προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Ακόμα, έχει αντιοξειδωτική δράση. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη μείωση της φθοράς του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Τέλος, μπορεί να δράσει και ως αντιφλεγμονώδες, προσφέροντας καταπραϋντική δράση. 

Μπορείς να πετύχεις τα ίδια αποτελέσματα από την κατανάλωση καφέ;

Παρόλο που μπορεί να σκέφτεσαι ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της τοπικής εφαρμογής προϊόντων με καφεΐνη στο δέρμα, αυτό δε φαίνεται να ισχύει. Αντίθετα, καθώς η καφεΐνη είναι διουρητικό συστατικό, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας χωρίς επαρκή ενυδάτωση μπορεί να αφήσει το δέρμα αφυδατωμένο.

Γι’ αυτό και χρειάζεται να εξισορροπείς την κατανάλωση καφέ με νερό. Επιπλέον, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει στρες, οδηγώντας σε φλεγμονή και ξέσπασμα λόγω της περίσσειας έκκρισης κορτιζόλης στον οργανισμό. Τέλος, αν η καφεΐνη καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα ή πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. 

Έτσι, είναι καλύτερο να κρατάς χαμηλή την καθημερινή κατανάλωση καφέ και να χρησιμοποιείς προϊόντα περιποίησης με καφεΐνη για να απολαύσεις όλα τα οφέλη της.

Υπάρχουν άλλα συστατικά που δίνουν παρόμοια αποτελέσματα με την καφεΐνη;

Αν ψάχνεις ένα συστατικό που προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην καταπράυνση της φλεγμονής, τότε η καφεΐνη δεν είναι η μόνη επιλογή. Μάλιστα, τα οφέλη της είναι παρόμοια με άλλων τοπικών αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το πράσινο τσάι. Ακόμα, η νιασιναμίδη προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι συμβάλλει στην εξισορρόπηση της παραγωγής λιπαρότητας. 

Απ’ την άλλη, αν θέλεις να καταπολεμήσεις τους μαύρους κύκλους, τότε όλα τα παραπάνω συστατικά, καθώς και το υαλουρονικό οξύ, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σου.

Χρειάζεται να συμπεριλάβεις την καφεΐνη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου;

Παρόλο που τα πρώτα στοιχεία για τα skincare οφέλη της είναι θετικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη θέση της καφεΐνης στο skincare. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης με καφεΐνη περιέχουν παράλληλα ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω ενεργά συστατικά. Έτσι, αν θες να τη δοκιμάσεις, μπορείς να επιλέξεις κάποιο προϊόν που περιέχει καφεΐνη μαζί με κάποιο άλλο ενεργό συστατικό, όπως το υαλουρονικό οξύ ή η νιασιναμίδη.

Φυσικά, πριν εντάξεις ένα νέο προϊόν στη skincare ρουτίνα σου, είναι καλό να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

Ανακάλυψε παρακάτω τα αγαπημένα μας προϊόντα περιποίησης με καφεΐνη.

Vichy – Minéral 89 Eye Brightening Serum with Hyaluronic Acid & Caffeine

The INKEY List – Caffeine Eye Cream

Origins – Ginzing™ Energizing Gel Cream With Caffeine + Niacinamide

Sephora Collection – Caffeine Eye Masks