Μικρά μπαρ. Ίσα που χωράς να περάσεις συνήθως, άπαξ και κάτσουν οι πρώτοι καλεσμένοι. Κάποτε καπνός, ίσως και στις μέρες μας λίγος, μυστικά, από vape ή από ένα τσιγάρο που «ξεχάστηκε» από την είσοδο. Τα ποτά κλασσικά, χωρίς φτιασίδια και ομπρελίτσες. Καθόλου insta friendly θα έλεγε κανείς. Και όμως. Αυτά τα μπαρ γεμίζουν συχνά από ένα κοινό που δεν είναι καθόλου μικρό και που αγαπάει τη μουσική όσο τίποτα άλλο.

Είναι η Αθήνα jazz; Ξέρουμε κάποιον που την κάνει σίγουρα να είναι.

Ο Δημήτρης Τσάκας είναι σαξοφωνίστας και συνθέτης και ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Ελληνικής τζαζ σκηνής.

Σε όποιο μέρος και να βρεθούμε μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μην τον χαιρετήσει, να μην τον αναγνωρίσει, να μην του πει: ¨σε άκουσα τις προάλλες..»

Ο ταλαντούχος κύριος Τσάκας ανήκει σε μια γενιά που μελέτησε πολύ, πάσχισε, ονειρεύτηκε και έκανε πολλά από αυτά που είχε βάλει στόχο.

Έχει συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου σαν σολίστας στο “Blade Runner anniversary album” καθώς και στο “The Stephen Hawking tribute”.

Δηλώνει συχνά πως από τον μεγάλο μουσικόσυνθέτη έμαθε πολλά για τη δουλειά αλλά και για τη ζωή του.

Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η ΚΟΑ, η Συμφωνική και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την οποία και παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το “Charlie Parker with strings”.Σαν σολίστας στην συμφωνική version του εμβληματικού “Dark side of the moon” των Pink Floyd «έγραψε» στη μνήμη όσων τον άκουσαν.

Επιμελείται το “Τζαζ στην πλατεία”, μια σειρά από τζαζ εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που τις χαρακτηρίζει ένα μοναδικό street, happy vibe καθώς και τις τζαζ εκδηλώσεις του μουσείου του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που γίνονται πάντα sold out.

Έχει στο ενεργητικό του τρία άλμπουμ: “Growing up”, “A mαn dreams” και το “Back of Beyond” που κυκλοφόρησε το 2021.

Το καινούργιο του προσωπικό άλμπουμ πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2024.

Στις 16 Νοεμβρίου, στο Half Note, υπό την επιμέλεια του, η φωνή της Αναστασίας Κωνσταντινίδου, η κιθάρα του Άλκη Νίλεντ, το κοντραμπάσο του Κίμωνα Καρούτζου, τα ντραμς του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη και το σαξόφωνο του πολυπράγμωνα τζαζίστα, θα δημιουργήσουν μια απαράμιλλη συνθετική εμπειρία όπου η μουσική θα συνυπάρξει με την ποίηση.

Η Αθήνα, λοιπόν.. είναι jazz. Αρκεί να διαβάζεις και να μαθαίνεις τι γίνεται, να ψάχνεις να βρεις πού ανήκει η ψυχή σου και να αποφασίσεις πώς θέλεις, ιδανικά, να περνάς τα βράδια σου..