Το Πάσχα για ‘μένα -όπως για τους περισσότερους υποθέτω- ήταν πάντα μια καθαρά οικογενειακή γιορτή. Δουλειές και σχολεία κλειστά και όλοι μαζί στο σπίτι να τρώμε, να πίνουμε και να γελάμε γεμίζοντας έτσι τις μπαταρίες μας και τις καρδιές μας μέχρι το καλοκαίρι.

Εκτός από τα γνωστά εδέσματα που έχει κάθε σπίτι αυτή την περίοδο, θυμάμαι τη γιαγιά μου κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, να φτιάχνει τα καθιερωμένα νηστίσιμα κουλουράκια της. Φρόντιζε, βλέπετε, να μας απαλύνει τη λαχτάρα από τη γαργαλιστική μυρωδιά της φρεσκοψημένης ζύμης –καθώς τσουρέκια και πασχαλινά κουλούρια ψήνονταν σε μεγάλες δόσεις σε περίοδο νηστείας- που μας συνόδευε μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή για τα πιο τραγανά νηστίσιμα κουλουράκια των παιδικών μου χρόνων όπως τη βρήκα στο τετράδιο της μαμάς.

Υλικά (για περίπου 50 κουλουράκια)

2 φλιτζάνια καλαμποκέλαιο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτάκι sprite

1 κ.σ. κανελογαρύφαλλο

1/2 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. κονιάκ

1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις (για να είμαι ακριβής το τετράδιο λέει “όσο πάρει”!)

Πώς θα το φτιάξεις:

Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, σε ένα μεγάλο μπολ. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την αφήνουμε για πέντε λεπτά να ξεκουραστεί. Με το χέρι μας –ή αν είμαστε τυχερές με τη μηχανή της γιαγιάς- φτιάχνουμε κουλουράκια σε μεσαίο μέγεθος. Τα απλώνουμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα ή σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς. Αν αντέξουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι πριν δοκιμάσουμε!

Μία εναλλακτική συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις διατροφής είναι αυτή για τα παραδοσιακά κουλουράκια με stevia, για λιγότερες θερμίδες, την οποία ανακαλύψαμε στο www.zografosdiet.gr.

Υλικά

250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό

6 κρόκοι αυγών

20 ml Slim Line Stevia Drops

200 γραμ. γάλα

2 κουτ. της σούπας αμμωνία

3-4 βανιλίνες

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πώς θα τα φτιάξεις: 

Αφρατεύουμε το βούτυρο με το γλυκαντικό στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.

Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι το οποίο είναι αφράτο και δεν κολλάει. Πλάθουμε βαρκάκια,πλεξουδάκια και ότι σχέδιο αγαπάτε.

Αλείφουμε με αυγό τα κουλουράκια μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

Διάβασε περισσότερα για το Slim Line Stevia Drops εδώ