Τι να διαβασω σε αυτη την ζωη

book (1)

Χρωστάω αυτό το θέμα στην αρχισυντάκτρια καιρό, αλλά η αλήθεια είναι ότι ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες διαθέσεις και προθέσεις βρέθηκα να πνίγομαι ανάμεσα σε κορυφαίους συγγραφείς, πασίγνωστους τίτλους, μύθους και best sellers.

Η ιδέα του να δημιουργήσω μια «λίστα» με βιβλία ή συγγραφείς που, έστω και μια φορά στη ζωή σου πρέπει να διαβάσεις, μου ήρθε όταν σε μια συζήτηση δύο πολύ καλών μου φίλων δεν είχα να πω τίποτα πάνω στο..φλέγον ζήτημα «Κούντερα». Δεν ντρέπομαι, κομπλεξική δεν είμαι, ναι, δεν έχω διαβάσει τίποτα δικό του και για αυτό ντρέπομαι. Ντρέπομαι για όσες ώρες έχω αφιερώσει μπροστά στην τηλεόραση με μια ξανθιά που κατέβηκε από το πουθενά, τα έχει με πασίγνωστο καναλάρχη, μας τη «φόρεσαν» ένα ωραίο πρωί και σαν χάνοι ακούμε τα ηλίθια αστεία της και τις πανηλίθιες κραυγές της. Τι να κάνεις όμως. Τα 90’s πέρασαν και βαρέθηκα πια. Διαβάσαμε ό,τι έπρεπε να διαβάσουμε για να περάσουμε στο πανεπιστήμιο, διαβάσαμε ό,τι έπρεπε να διαβάσουμε για να πάρουμε το πτυχίο, μερικοί ξαναδιαβάσαμε για μεταπτυχιακό και μετά πιάσαμε τις Vogue. Και καλά κάναμε. Αλλά τώρα, τώρα που μάθαμε τα πάντα για τα χρωματιστά παντελόνια και πώς να τα φορέσεις και που οι μισές γινήκαμε fashion bloggers, αποφοιτήσαμε και από την Vogue και μείναμε γυμνοί μπροστά στον Κούντερα.

Στο θέμα μας. Παρακάτω, με πολύ απλό τρόπο, έχοντας στο μυαλό μου ότι βαριέσαι πολύ, ότι δεν έχεις χρόνο, ότι σε βασανίζει το πότε θα γίνεις μάνα αλλά και το αν έβαλε γκολ ο Ολυμπιακός, σου παραθέτω μια λίστα με ιδέες για να..εμπλουτίσεις λίγο τις λογοτεχνικές σου γνώσεις. Κάθε φορά που θέλεις να ανοίξεις πρόγραμμα τηλεόρασης κάνε κάτι από τα παρακάτω. Πού ξέρεις, μπορεί και να σ’αρέσει!

Ποίηση

Κατέγραψε όσους ποιητές ξέρεις, Ελληνες ή ξένους και διάλεξε κάποιον που δεν διάβασες ποτέ. Αγόρασε ένα βιβλίο του και ξεκίνα. Διάβασε και λίγα πράγματα, όπως τότε με τα λυσσάρια-μην σκάς. Μια ζωή την έχουμε και guess what, δεν είσαι πια μαθητής. Κάνε ό,τι σ’αρέσει. Μπες στο youtube, δες και άκου απαγγελίες, διάβασε διαφορετικές απόψεις και σε καμία, μα σε καμία περίπτωση μην πέσεις στην παγίδα να ερμηνεύεις μέχρι και το τελευταίο «και». Για μενα, η ποίηση είναι ζωγραφιά, είναι τραγούδι που ή σ’αρέσει ή όχι, ή σου γεννά συναισθήματα ή σ’αφήνει αδιάφορο. Αν φτάσεις να ερμηνεύεις το τελευταίο «και» θα ήθελα να με θυμηθείς σην βράβευσή σου για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δικοί μου αγαπημένοι που θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις, αν δεν τους αγαπάς ήδη.

1. Καβάφης «Ποιήματα»

2. Δημουλά «Ποιήματα» 

3. Ελύτης «Μαρια Νεφέλη»

4. Ριτσος «Ανθολόγια»  

Φτάνουν για αρχή.

Πασίγνωστο έργο ή πασίγνωστος συγγραφέας

Ας πούμε τώρα ότι δεν σ’αρέσει η πρώτη επιλογή γιατί την ποίηση δεν την αγαπάς, καθόλου δεν τη θες. Η επόμενη επιλογή είναι να διαβάσεις κάτι που «κάποτε άκουσες κάτι για αυτό». Θα είναι σίγουρα ένας γνωστός τίτλος. Μπορεί να έχει γίνει ακόμα και σλόγκαν, ταινία ή τραγούδι. Μπορεί απλά να έχεις ακούσει τον συγγραφέα αλλά να μην ξέρεις κανένα του έργο, μπορεί να έχεις δει την ταινία αλλά να βαρέθηκες να διαβάσεις το βιβλίο. Δικές μου προτάσεις παρακάτω, αλλά μην ξεχνάς ότι το google είναι φίλος σου- σκέφτεσαι ήδη λέξεις-κλειδιά για αναζήτηση; είσαι στο σωστό δρόμο!

1. «Νανά» , Emil Zola

2. «Το υπόγειο» , Fyodor Dostoyevsky

3. «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ», F.Scott Fitzerald

4. «Δον Κιχώτης», Miguel de Cervantes

5. «Το όνομα του ρόδου», Umberto Eco

6. «Εγκλημα και τιμωρία»,  Fyodor Dostoyevsky

7. «Μεγάλες προσδοκίες», Charles Dichens

Τα.. σχολικά

Τα γνωρίσαμε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, επειδή μας έβαλε εργασία η δασκάλα για το καλοκαίρι,επειδή μας το έφερε δώρο η θεία Γεωργία τα Χριστούγεννα ή επειδή ήταν sos στις πανελλήνιες. Μήπως ήρθε ο καιρός να τα δούμε αλλιώς; Ισως αν τα ξαναπιάσουμε ή αν τα διαβάσουμε για πρώτη φορά να μας συγκινήσουν. Η δική μου λίστα:

1. «Οδύσσεια», Όμηρος

2. «Το αμάρτημα της μητρός μου», Γεώργιος Βυζυηνός

3. «Η φόνισσα», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

4. «Πολιτεία», Πλάτωνας

5. «Οι δημιουργοί της σύγχρονης στρατηγικής», Peter Paret

Φιλοσοφία

Ας υποθέσουμε τώρα ότι είσαι έτοιμος να κάψεις λίγο τον εγκέφαλό σου, να προβληματιστείς και να βρεθείς μπροστά σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το πόσες θερμίδες έχει μια πάστα. Φιλοσοφία.

Σημείωνε.

1. «Τάδε έφη Ζαρατούστρας», Friedrich Nietzsche

2. «Πολιτεία», Πλάτωνας (δεν το γλυτώνεις)

3. «Επιστολή για τον Ανθρωπισμό», Martin Heidegger  

4. «Για μια προβληματική ηθική», Κώστας Αξελός

Θέατρο

Κάνε την καρδιά σου πέτρα και διάβασε ένα θεατρικό έργο. Καταλαβαίνω ότι ίσως σου πέφτει βαρύ, αλλά πιάστο στα χέρια σου και μπορεί να μην τ’αφήνεις! Μέχρι κι ο Σάκης έπαιξε σε τραγωδία. Πόσο πιο κοντά σου;

1. Ελληνική τραγωδία – όποια και να διαβάσεις, είμαι σίγουρη ότι θα κάνεις σημειώσεις για quotes που θα σε εμπνεύσουν. Και μην λες ψέμματα, έχεις απαγγείλει άπειρες φορές «έρως ανίκατε μάχαν». Οι δικές μου προτάσεις: «Μήδεια»,  «Οιδίπους Τύραννος», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

2.  Shakespeare– Εδώ να δεις σημειώσεις! «Οι άνθρωποι έπρεπε να είναι αυτοί που φαίνονται, ή τουλάχιστον, να μη φαίνονται αυτό που δεν είναι», λέει κάπου ο Ιάγος στον «Οθέλλο». Καταλαβαίνεις. Εκτός από αυτό μπορείς να διαλέξεις επίσης «Όπως σας αρέσει» ή «Μάκβεθ»

3. Oscar Wilde Εντάξει, εδώ αρχίζουν τα sms στις 2 το πρωι, τα status να παίρνουν φωτιά και τέτοια. Μιλάμε για την απόλυτη ιδιοφυία στο να σε ρίχνει με ατάκες και καταστάσεις. Πάρε τα άπαντα. Lord Illingworth από το « A woman of no importance» :

« When one is in love one begins by deceiving oneself. And one ends by deceiving others. That is why the world calls a romance. But a really grande passion is comparatively rare nowadays. It is the privilege of people who have nothing to do.»

Τα best sellers

Είναι αυτά για τα οποία μπορεί να γίνεται κουβέντα στις παρέες και αυτά που αν δεν έγιναν ακόμη, θα γίνουν-σίγουρα- ταινία. Αν έχεις όρεξη για κάτι που μοιάζει να το ξέρεις ήδη, ιδού:

1. «Το χαμένο σύμβολο», Dan Brown

2. «Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι», E L James –μη γελάτε, σχεδόν ντρέπομαι που δεν το έχω διαβάσει!

3. «Όσα παίρνει ο άνεμος», Margaret Mitchell 

4. «Κόμης Μοντεχρήστος», Alexandre Dumas

Αυτά που σημάδεψαν κάποιον κοντινό σου

Είναι μια ερώτηση που δεν κάνουμε συχνά. «Ποιό βιβλίο σε σημάδεψε;». Ρωτήστε τη μαμά σας, τον αδερφό, τον φίλο σας ή τον καθηγητή σας. Θα είναι μια ωραία ιδέα για βιβλίο ή αφορμή για συζήτηση. Τα δικά μου «σημάδια», εκτός από τα περισσότερα που σας ανέφερα παραπάνω:

1. «Το πέταγμα του αετού», Krishnamurti  

2. « Η τέχνη του πολέμου», Sun Tzu 

3. « Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» , Leo Buscalia 

4. « Το ροζ που δεν ξέχασα» , Γιάννης Ξανθούλης

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για τους υπόλοιπους αναγνώστες, τις..παραλείψεις μας αλλά και τις εντυπώσεις σας από κάτι που διαβάσατε!

Δεν θα κλείσω με το πόσο μαγικό μπορεί να είναι ένα βιβλίο. Θα κλείσω με το ότι είναι ένα προνόμιο της ζωής που μας δόθηκε να μπορέσουμε να διαβάσουμε αριστουργήματα και να εξελιχθούμε.

Μαρία Κουλούρη

Μπορεί να ξεσαλώνετε ξημερώματα στην Αθήνα, αλλά μετά να σε ρωτήσει αν κρυώνεις και αν πεινάς. Πρέπει να οφείλεται στην μίξη του Λέοντα με τον Καρκίνο γιατί την μια στιγμή κάνει πρόβα για ένα musical project (με ένα περίεργο καπέλο στο κεφάλι) και την άλλη παίζει με τις φόρμες στην παιδική χαρά με τον 2,5 χρονών γιο της. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά Διεθνείς Σχέσεις αλλά παράλληλα επένδυσε και σπούδασε την τρέλα της, τη μουσική και το θέατρο. Σήμερα, ευελπιστεί μέσα από την εταιρεία New Projects να ανακαλύπτει συνέχεια νέα ταλέντα και να τα βοηθάει να εξελιχθούν. Επίσης ονειρεύεται πως το καλοκαίρι θα χορεύουμε τα τραγούδια της στα club. Εκείνη πιθανόν να κοιμάται ευτυχισμένη ή να χορεύει πάνω στους καναπέδες. Γράφει για τα περίεργα «γιατί» της ζωής αλλά και για το τι συμβαίνει στην πόλη και τα βλέπει όλα με αισιοδοξία, γιατί έτσι πρέπει.

4 Comments

 • Reply October 15, 2013

  Καλλιόπη

  Άννα Καρένινα, δεν το διαβάζεις, το ζεις…Μία φιλοσοφία ζωής, ένα υπέροχο βιβλίο

 • Reply October 15, 2013

  Μάρια Κουλουρη

  Φυσικά! Έχεις δίκιο, και είδα πρόσφατα και την ταινία! Σε ευχαριστούμε πολύ!

 • Reply October 17, 2013

  ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ

  ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Νίκου Καζαντζάκη

  ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΥΣ του Άμος Οζ

  ΚΆΙΝ του Ζοζέ Σαραμάγκου

  ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑΚΟΥΜΠΙΑΝ του Αλάα Αλ Ασουάνι

  ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΣΠΙΤΙ του Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες

 • Reply October 18, 2013

  katerina

  Το πενήντα αποχρώσεις του γκρι το προτείνω σε όλες τις φίλες μου και σε κάθε γυναίκα που ξέρω.Είναι από τα πιο πρόσφατα που διάβασα και ήταν το πιο διασκεδαστικό love story που έχω διαβάσει.Πραγματικά διασκεδαστικό, με την καλή έννοια . Από την άλλη λατρεύω Μάρω Βαμβουνάκη, Ευγενία Φακίνου, Αλκυόνη Παπαδάκη, Γιάννη Ξανθούλη … τώρα διαβάζω τον Υπέροχο Γκάτσμπυ ,ένα κλασικό βιβλίο , που είναι περίεργα γοητευτικό !!!

Leave a Reply