Οι Καρυατιδες της Αμαλιας Σωτηροπουλου

Εδώ και πολύ καιρό θέλουμε να σας παρουσιάσουμε το έργο της εικαστικής φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου. Μιας φωτογράφου με εξαιρετικά σύγχρονη ματιά και με θαυμαστές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Να όμως που ήρθε η στιγμή, σε μια περίοδο που η..εθνική μας υπερηφάνια λυγίζει συνεχώς, να θυμηθούμε τις αξίες αυτής της χώρας και να τις κοιτάξουμε με νέο βλέμμα.

Η κουβέντα με την κυρία Σωτηροπούλου είναι πάντα ευχάριστη. Είναι χαμογελαστή, αισιόδοξη και γλυκιά. Της ζητάω να μου κάνει μια σύντομη..ανασκόπιση στην επαγγελματική της πορέια: « Η περιέργεια και το ενδιφέρον μου για τη φωτογραφία, με έφεραν κοντά στον δάσκαλό μου Πλάτωνα Ριβέλη και στον «Φωτογραφικό Κύκλο». Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο, σαν φυσική συνέχεια ήρθε η εικαστική φωτογραφία, μια μορφή τέχνης που επιτρέπει στον καλλιτέχνη να απεικονίζει τη στιγμή αλλά παράλληλα να δείχνει τα πράγματα μέσα από το βλέμμα της ψυχής του.»

Η συζήτηση έρχεται στην σύγκριση μαυρόασπρης φωτογραφίας και έγχρωμης. «Το ασπρόμαυρο είναι απόλυτα καλλιτεχνικό, το χρησιμοποιώ πάντα, με γοητεύει ακόμα αλλά τελικά το χρώμα δίνει φως και αιδιοδοξία στη ζωή και το έργο μου.»

Στην τελευταία της έκθεση, η μεταφορά των Καρυάτιδων στη σημερινή εποχή έγινε-καθώς τις θαύμαζε πάντα για την χάρη και την δύναμη που εκπέμπουν- «για να μεταφέρουν ένα μήνυμα θάρρους και συμπαράστασης.»

Η επίσκεψη στην έκθεση της καλλιτέχνιδος το καλοκαίρι, μου έφερε στο μυαλό τη φράση που συνοψίζει ακριβώς αυτό που,ίσως, ήθελε να μεταφέρει με την χρήση των Καρυάτιδων.. « Η όμορφιά θα σώσει τον κόσμο».

Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και στη Βοστόνη όπου παρουσιάστηκε και τώρα έχει πάρει το δρόμο που της αξίζει:  πολλές χώρες ετοιμάζονται να την φιλοξενήσουν σύντομα και να ξαφνιαστούν από την παρουσία αυτού του αιώνιου συμβόλου στην σύγχρονη Αθήνα.

Γνωρίστε το έργο της Αμαλίας Σωτηροπούλου στο www.amaliaphotos.com

Μαρία Κουλούρη

Μπορεί να ξεσαλώνετε ξημερώματα στην Αθήνα, αλλά μετά να σε ρωτήσει αν κρυώνεις και αν πεινάς. Πρέπει να οφείλεται στην μίξη του Λέοντα με τον Καρκίνο γιατί την μια στιγμή κάνει πρόβα για ένα musical project (με ένα περίεργο καπέλο στο κεφάλι) και την άλλη παίζει με τις φόρμες στην παιδική χαρά με τον 2,5 χρονών γιο της. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά Διεθνείς Σχέσεις αλλά παράλληλα επένδυσε και σπούδασε την τρέλα της, τη μουσική και το θέατρο. Σήμερα, ευελπιστεί μέσα από την εταιρεία New Projects να ανακαλύπτει συνέχεια νέα ταλέντα και να τα βοηθάει να εξελιχθούν. Επίσης ονειρεύεται πως το καλοκαίρι θα χορεύουμε τα τραγούδια της στα club. Εκείνη πιθανόν να κοιμάται ευτυχισμένη ή να χορεύει πάνω στους καναπέδες. Γράφει για τα περίεργα «γιατί» της ζωής αλλά και για το τι συμβαίνει στην πόλη και τα βλέπει όλα με αισιοδοξία, γιατί έτσι πρέπει.

Be first to comment