Για αυτή την παύλα ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες μίλησε η συγγραφέας και ποιήτρια Linda Ellis με το διάσημο ποίημά της “The Dash” (1996), ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να ζήσουν τη ζωή τους με νόημα και υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν μετράει η χρονιά που γεννήθηκες ή η ημέρα που πεθαίνεις, αλλά τι κάνεις με την «παύλα» σου στο ενδιάμεσο.

Η ιστορία λέει ότι η Linda εργαζόταν σε μια μεγάλη εταιρεία υπό συνθήκες με τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε. Ένα αυστηρό εργασιακό περιβάλλον όπου όλοι ήταν πάντα σε ένταση. Η Linda έβλεπε γύρω της πάρα πολλούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να βγάλουν τα προς το ζην και αλλά όχι αρκετούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να ζήσουν. Έτσι, σκέφτηκε: «Αυτό είναι; Αυτό είναι όλο;» κι έγραψε το The Dash, το οποίο έστειλε με φαξ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή της Ατλάντα. O εκφωνητής διάβασε το ποίημα στον αέρα και αυτό έγινε αμέσως επιτυχία.

Η παύλα είναι η ζωή σου

Είναι όλες οι μέρες που έζησες. Περιλαμβάνει τα πάντα για σένα, ποιος είσαι, ποιον αγάπησες και ποιος σε αγάπησε. Η παύλα σου λέει την ιστορία σου. Η παύλα διηγείται όλα όσα έκανες για να κάνει τη διαφορά, για τον εαυτό σου και τον κόσμο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι το γέλιο των παιδιών σου, ο χρόνος που περνάς με φίλους ή η ανατολή ή η δύση του ηλίου. Η οικογένειά σου, η υγεία σου και οι στιγμές που ένιωσες περήφαν@ για ό,τι κατάφερες. Η παύλα σου είναι κάθε λεπτό της ζωής σου. Όλες οι δύσκολες στιγμές που ένιωσες ότι η ζωή δεν σου φέρεται καλά κι όλες οι χαρούμενες που πίστεψες ξανά στην τύχη σου.

Και πώς άραγε δίνεις περισσότερη αξία σ’ αυτήν την παύλα; 

Μικρό σε φρόντισαν ταΐζοντας σε πολύ γάλα για να έχεις γερά κόκαλα και ας μην σου άρεσε. Λαχανικά, όσπρια και ψάρι. Και ας ήθελες σουβλάκι. Μεγάλωσες και έμαθες να κάνεις yoga, να τρως σούσι, να τρώς μεξικάνικο, να πηγαίνεις για τρέξιμο στα πάρκα, να κάνεις μασαζ τακτικά, να πίνεις κοκτέιλ που ήταν της μόδας και ας μην σου άρεσαν όλα. Είδες ταινίες που δεν σου άρεσαν άλλα ήθελες να μιλάς για αυτές, έκανες φίλους που δεν τους άντεχες αλλά για κάποιο λόγο έπρεπε να τους έχεις στον περιγυρό σου. Δούλεψες σε δουλειές που δεν σου άρεσαν, φόρεσες ρούχα που δεν ήθελες να φορέσεις, έμεινες σε σχέσεις που δεν σου άρεσαν γιατί φοβήθηκες να μείνεις μόνος σου. Έζησες σε σπίτια που δεν σου άρεσαν και σε γειτονιές που δεν χαιρόσουν να βλέπεις κάθε πρωί. Αυτά ακριβώς είναι που πρέπει να αποφύγεις. Αλλά τι μπορείς να κάνεις;

Να έχεις λιγότερες τύψεις: Υπάρχει ένα σημείο στο ποίημα που τονίζει: «στο τέλος, θα μετανιώσεις μόνο για τις ευκαιρίες που δεν άρπαξες». Αν μετανιώνεις που έχασες κάτι, που άφησες μια δουλειά ή μία σχέση ή απλώς δεν εκμεταλλεύτηκες μία ευκαιρία που σου δόθηκε σκέψου ότι δεν μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να διορθώσεις τα πράγματα, μπορείς όμως να αναπτυχθείς μαθαίνοντας μέσα από αυτές τις επιλογές σου.

Μην περιμένεις από τους άλλους να γεμίσουν τη ζωή σου: Μπορεί να σε απογοητεύσει πολύ αυτή η επιλογή. Μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για το πόση χαρά μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και πως νιώθεις και μην κατηγορείς κανέναν άλλον για το πως αισθάνεσαι εσύ, όποιο κι αν είναι αυτό το συναίσθημα.

Κάνε περισσότερο από αυτό που αγαπάς: Τι απολαμβάνεις να κάνεις; Τι σε κάνει να νιώθεις πιο «ζωνταν@ς»; Ένα ταξίδι; Περισσότερος χρόνος με φίλους; Δεν έχει σημασία τι είναι. Αν είναι αυτό που σε γεμίζει με χαρά, βρες χρόνο για αυτό. Σταμάτα τις δικαιολογίες και κάνε το.

Αποδέξου όσα δεν μπορείς να αλλάξεις: Είναι τόσο καθησυχαστικό όταν το πάρεις απόφαση! Όταν καταλάβεις ότι αρκετά πράγματα στη ζωή δεν είναι στο χέρι σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που μεγάλωσες, το ύψος σου, το παρελθόν. Όλα όσα μπορείς να κάνεις αφορούν το μέλλον και το να μη χάσεις άλλη ενέργεια σκεπτόμεν@ όσα δεν σου έδωσε η ζωή. Αντί αυτού εστίασε σε εκείνα που έχεις και στον τρόπο που μπορείς να αναπτύξεις τις ικανότητές σου και τις δυνατότητές σου.

Nίκησε τη ζήλια: H ζήλια είναι ένα από τα πιο καταστρεπτικά συναισθήματα. Στη ζωή μας συναντάμε ανθρώπους που είναι πιο όμορφοι, πιο πετυχημένοι, πιο αστείοι, πιο πλούσιοι αλλά ποιος νοιάζεται; Κανείς δεν τα έχει όλα. Μπορεί να θες τη ντουλάπα μίας influencer αλλά θες κι ό,τι θα έρθει μαζί μ αυτό; Θα άφηνες όσα ήδη έχεις για τη ζωή ενός άλλου; Πιθανόν όχι, γιατί κανείς δεν τα έχει όλα. Κανένας δεν έχει το τέλειο σώμα, τον τέλειο σύντροφο, την τέλεια φυσική κατάσταση, τα τέλεια παιδιά, υπέροχη σωματική και ψυχική υγεία και την ικανότητα να τα καταφέρνει όλα αυτά μαζί. Κανείς.

Ζήσε ανιδιοτελώς: Καθώς κυνηγάς τα όνειρά σου και κάνεις αυτό που αγαπάς, μην ξεχνάς τους άλλους. Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις τη ζωή σου σε αποστολές στην Αφρική για να είσαι καλός άνθρωπος. Κάνε μικρές πράξεις καλοσύνης, πρόσφερε εθελοντικά, δώρισε ό,τι δεν χρειάζεσαι, ρώτησε τι χρειάζεται κάποιος, γίνε καλός ακροατής, γίνε καλός φίλος και καλός άνθρωπος.

Προσδιόρισε τον σκοπό σου: Υπάρχει τόση δύναμη στο να δώσεις ένα όνομα σε ένα όνειρο, σε έναν στόχο ζωής. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται πραγματικά για να προσδιορίσουμε τι πραγματικά θέλουμε στη ζωή.

Να είσαι ευγνώμων: Να σου θυμίσω αυτή τη φρασούλα που λέει: ευτυχία δεν είναι να έχεις αυτό που θέλεις αλλά να θέλεις αυτό έχεις. Και οι περισσότεροι από εμάς εκπαιδευτήκαμε να εντοπίζουμε το λάθος και το κενό στη ζωή μας παρά το σωστό και το δεδομένο. Ας δοκιμάσουμε να αλλάξουμε αυτό το σύστημα φιλτραρίσματος κι ας νιώσουμε τυχεροί για όσα έχουμε ήδη. Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν όσα όσα για τα μισά που εσύ ήδη έχεις κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς.

Μην αφήνεις τον φόβο να σε ελέγχει: Πολλές φορές ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Ή ανησυχούμε ότι θα αποτύχουμε. Συχνά βάζουμε περιορισμούς στον εαυτό μας που δεν υπάρχουν καν. Ας ανησυχούμε λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι. Γιατί λοιπόν να ανησυχούμε για κάτι που δεν έχουμε τον έλεγχο;  Και ας είμαστε θετικοί. Ας μάθουμε να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις. Αντί να υποθέτουμε και να φοβόμαστε ότι θα αποτύχουμε, γιατί να μην φανταστούμε τον εαυτό σας να πετυχαίνει πραγματικά;

Ας έχουμε πίστη σ’ αυτό κι ας ζήσουμε αυτή τη μικρή γραμμούλα ανάμεσα στους αριθμούς.